Nova sezona, novi početak: ideje za proljetno pospremanje i peglanje

S godinama čovjek postaje mudriji i sve više cijeni svoje vrijeme. Evo kako izgledaju moje proljetne generalke doma i pripreme za Uskrs

Obožavam proljeće. Duži dani, ljepše vrijeme, priroda koja cvjeta, lista i miriše… a vjerojatno tom osjećaju pridonosi i to što sam rođena u proljeće te što mi je najstariji sin rođen uoči Uskrsa, tako da u proljeće imamo puno razloga za slavlje.

Btw, jeste li se počeli pripremati za Uskrs? Ja krećem. I to prvo sa čišćenjem kuće.

DRAŽEN BANKOVIĆ

Naime, od kada smo se doselili u novu kuću trudim se da nemam velikih generalki, nego redovito čistim i održavam prostor što urednijim na dnevnoj bazi.

Uvela sam pravilo da svaku večer prije spavanja pospremimo kuću, tako da nas ujutro dočeka sve čisto i pospremljeno. Nije da baš svaki dan uspijemo, ali divan je taj clean start dana.

No, ipak proljeće je vrijeme kada se prašina u domu puno više vidi, tako da sam vikend iskoristila za pranje dekorativnih jastučića, navlaka, prekrivača, zavjesa…

Uređaj koji mi je u tome jako pomogao je – parna postaja.

DRAŽEN BANKOVIĆ

Naime, pričala sam vam, godinama praktički nisam peglala i parna postaja u moj život je unijela puno promjena. Imam ju sada oko 6 mjeseci i praktički svakih par dana peglam. Obzirom da je peglanje jako jednostavno i brzo, počela sam peglati i stvari koje sam do sada redovito nosila na kemijsko čišćenje.

Košulje, odjeća s volanima, faldama, dekorativne jastučnice, zavjese, stolnjaci, prekrivači…

DRAŽEN BANKOVIĆ

Prije parne postaje uvijek sam takve stvari peglala s grčem, u strahu da je temperatura prejaka, pa da će se tkanina pregorjeti ili se pojaviti sjajni tragovi.

Iz tog razloga, sve što je osjetljivije ili zahtjevnije za održavanje nosila sam u kemijsko.

DRAŽEN BANKOVIĆ

No, s parnom postajom riješila sam se toga. Naime, moja parna postaja PerfectCare 8000 ima OptimalTEMP tehnologiju koja koristi jednu optimalnu temperaturu za sve tkanine. Ta optimalna temperatura zajamčeno neće uzrokovati progorijevanje što znači da glačalo nikada neće oštetiti tkaninu i ostaviti sjajne tragove. Odlična stvar je i što ne morate niti razvrstavati odjeću prema vrsti i debljini tkanine da bi učinkovitije i brže peglali. Ne morate čitati sastav s etikete ni smanjivati i povećavati temperaturu. Ne morate strahovati da ste peglu ostavili upaljenu… I najbolje od svega – peglate brže i opuštenije.

No stress. Možete istovremeno gledati TV, slušati podcast, telefonirati…

DRAŽEN BANKOVIĆ

Ima još jedna novost – počela sam peglati košulje. Naime, do sada sam ih redovito izbjegavala i bila presretna što moj suprug ne nosi košulje, no sada baš s guštom odjenem košulju.

Imam još jedan trik – zahtjevnije stvari poput košulja i stvari s volanima i faldama često peglam vertikalno jer mi se to pokazalo kao izvrsno rješenje. Vertikalno peglanje je praktično i za peglanje zavjesa, osvježenje prekrivača, jastuka, stolnjaka… a čak navodno i madraca. To nisam još probala, javim kad napravim i taj korak.

DRAŽEN BANKOVIĆ

S godinama čovjek nauči biti praktičniji i više cijeniti svoje vrijeme i novac. Tako da sam ove godine odlučila da ću sve pojednostaviti i ubrzati u pripremama za Uskrs.

Umjesto nabavke aranžmana i rezanog cvijeća, odlučila sam se za DIY projektić.

DRAŽEN BANKOVIĆ

Kupila sam nekoliko sadnica lukovica, stavila ih u posudu koju sam prethodno obložila s folijom i sve zamotala s bršljanom iz vrta. Aranžman sam dekorirala s nekoliko jaja i to je to. Moja uskrsna dekoracija bila je gotova za 10 minuta, a stajala je niti par eura. Ne moram joj mijenjati vodu, nego ju je dovoljno samo svaki dan malo poprskati.

Također, odlučila sam i da neću puno komplicirati oko blagdanskog uskršnjeg stola, nego ću spojiti estetiku i funkciju.

DRAŽEN BANKOVIĆ

Lanene salvete ću prvo ispeglati, a potom ih zarolati i namjestiti u obliku ušiju oko jajeta. I to je to. Jednostavno, brzo i efektno.