Kako sam zavoljela peglanje. Moje iskustvo.

[TESTIRANJE PROIZVODA] Parna postaja je uistinu game changer. Evo kako sam od osobe koja godinama nije peglala, postala veliki fan parne postaje i opuštenog glačanja uz muziku i TV

Volite li peglati? Moj odgovor do prije dva mjeseca bio bi kategorički – ne. A donedavno i rečenica: “Ja ne peglam, imam dobru sušilicu”. I uistinu godinama nisam peglala. Točno se sjećam trenutka kada sam prestala peglati. Bilo je to kada je moj mlađi sin Lovro napunio mjesec dana. Umorna od nespavanja, sterilizacije, peglanja, obaveza oko jedne bebe od mjesec dana i todlera od 20 mjeseci te pritiska kojeg si sami nametnemo oko božićnih blagdana – ja sam odlučila više ne peglati.

Na sušilici sam otkrila program koji omogućava da se rublje što manje gužva ako ga odmah izvadite. I godinama smo tako funkcionirali. Košulje i haljine nosila sam u kemijsko, a peglu sam vadila svega par puta godišnje.

Potpuno sam ignorirala činjenicu da ako se ne pegla, nego samo suši u sušilici, s vremenom se vlakna stišću i odjeća postaje sve manja i uža te brže stari. Ignorirala sam zgužvane krpe i posteljinu, odustala od lanenih stolnjaka… Razvila sam razne tehnike ravnanja dječje odjeće bez peglanja i uvjeravala se kako je peglanje precijenjeno – ja za to nemam vremena…

I što je promijenilo moju odluku?

Parna postaja.

Naime, puno ljudi jaaako hvali parne postaje i kažu da je to game changer! Od svih modela na tržištu najviše su me zainteresirale Philipsove parne postaje koje imaju posebnu tehnologiju protiv progorijevanja tkanina. To znači da tijekom peglanja ne morate mijenjati temperaturu na pegli, niti paziti na vrstu materijala. Jako me zainteresirao taj podatak jer puno gora stvar od peglanja mi je razvrstavane odjeće koje je nužno za efikasno i brzo peglanje s klasičnom peglom na paru.

Jako mi je išlo na živce što prije peglanja moram složiti odjeću po vrsti materijala i debljini, kako stalno ne bih trebala mijenjati temperaturu na pegli i čekati da se lampica upali te na taj način trošiti još više vremena.

Veliki sam kampanjac. Znalo mi se vrlo često dogoditi da odjednom moram ispeglati 7-8 mašina robe. A to je zaista horor kada prvo pola sata razvrstavate tu robu, a onda cijelo popodne peglate… Naime, ja sam jedna od onih koji svaki dan perem barem jednu mašinu robe. Dečki, treninzi, nogomet, plivanje, tenis… a i svi imamo talent da se zaflekamo tako da kod nas odjeća teško izdrži dva nošenja.

No, da se vratim priči o trenutku kada sam i zašto odlučila da probam s parnom postajom.

Primijetila sam da godine mog nepeglanja polako uzimaju danak na našoj odjeći. Tkanje kao da više nije tako lijepo, unatoč finim deterdžentima, kvalitetnoj odjeći, skupljoj perilici i sušilici. Odjeća se sve više stišće od sušilice, jako puno vremena gubim time što moram izvaditi robu baš onda kada izađe iz sušilice. A da ni ne pričam koliko je glupo buditi se sat vremena ranije kako bih na vrijeme izvadila i izravnala robu iz sušilice te sve posložila.

I tako sam odlučila da je vrijeme da ponovno počnem redovito peglati. I nisam baš bila sretna.

“Što želiš za Božić?”

“Parnu postaju”, rekla sam. No, kako se u životu najbolje stvari uvijek dogode slučajno, tako sam sasvim slučajno dobila priliku da testiram Philips parnu postaju PerfectCare 8000.

I stigla je, parna postaja PerfectCare 8000. Uistinu, pravi je game changer. Zaboravite sve što znate o peglanju.

Ne morate razvrstavati robu da bi učinkovitije i brže peglali. Ne morate čitati sastav i etikete te smanjivati i povećavati temperaturu. Ne morate strahovati da ćete progoriti tkaninu, da će se ako je prejaka temperatura pojaviti sjajni tragovi od pegle. I najbolje od svega – ne morate strahovati da ste peglu ostavili upaljenu ili da je pegla ostala u horizontalnom položaju na dasci dok ste se išli javiti na telefon… i zaboravili da je uključena.

Sve to ovoj parnoj postaji nije važno.

Ova parna postaja opremljena je već opisanom OptimalTEMP tehnologijom kojom Philips jamči da glačalo nikad neće uzrokovati progorijevanje nijedne tkanine koja se može glačati. To znači da ga možete sigurno ostaviti na odjeći ili dasci za glačanje, a vi možete otići pogledati napeti dio serije…

Pegla ima vrlo snažnu paru i pritisak od 8,5 bara što znači da može lako savladati i najtvrdokornije nabore… Što da vam kažem – ponovno sam počela koristiti lanene stolnjake i ubruse. Sada ih ispeglam u par minuta.

Ova pegla izvrsna je i za sve nas kojima se događalo da u brzini zeznemo print na majici ili hoodici. Naime, bez problema možete peglati po printevima majice, šljokicama, nogometnim dresovima…

Moji klinci vole nositi dresove za sve prilike… i uglavnom, dogodilo mi se da sam baš hrvatski dres stavila u pranje s bijelom robom na 90 stupnjeva s najjačom centrifugom. Ne želite znati kakav je izašao.

S obzirom da su dresovi od sintetike bilo me jako strah to peglati i pokušati ga izravnati.

Nakon par dana korištenja Philips parne postaje skupila sam hrabrost i popeglala dres. Ispao je savršen – ravan, gladak, spašen.

Spasila sam na taj način još nekoliko stvari koje su bile jako zgužvane. Fascinira me i kako lijepo izravnava traper, a zanimljivo je i da senzor pokreta prepoznaje pokrete u svim smjerovima pa haljine, košulje, jakne i zavjese može lako osvježavati i glačati i okomito.

Fenomenalno i jako brzo.

Ono što mi se još sviđa je to što je pegla jako lagana i brza. Speed mode automatski prilagođava količinu pare vašoj brzini glačanja, tako da vrlo brzo možete opeglati veliku količinu robe.

Znate li koliko mi sada treba da riješim mojih standardnih 3-4 mašina robe? Oko sat vremena. I to vrlo opuštenih, telefonirajući, slušajući muziku, gledajući televiziju.

Čak mogu i prije odlaska iz kuće popeglati par majica, a ne samo svoju haljinu…

Tu je link za parnu postaju PerfectCare 8000 Series. Btw, ovo je uistinu najbolji poklon kojeg mogu dobiti ovog Božića. Bit će vremena i za torbe.