Živjeti u 265 centimetara

Predstavljamo vam Usku kuću – projekt arhitekata Borisa Ilekovića i Dine Vulin Ileković koji je nominiran za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata za nagradu za stambenu arhitekturu Drago Galić

Jeste li ikada gledali japanske kuće? Gotovo uvijek su uske. Za naše prilike i mentalitet prečudnovato uske. Ali zanimljive. Intrigantne.

E pa napokon se pojavila i u Hrvatskoj jedna takva kuća. Uska, intrigantna, kvalitetno osmišljena, uklopljena u prostor, ambijent, naselje… Kao da je oduvijek ovdje, zar ne? Na prvi pogled čini se kao da to i nije posebna kuća, nego dio druge kuće.

Tako to rade arhitekti koji promišljaju o prostoru…

Boris Ileković

I zato ne čudi što je i ova kuća nominirana za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata za stambenu arhitekturu Drago Galić. Čestitamo autorima, arhitektima Borisu Ilekoviću i Dini Vulin Ileković.

FILIP BEUSAN

Kuća se nalazi u Cvjetnom naselju, na “sudaru staroga zagrebačkog Cvjetnog naselja s obiteljskim kućama, nizovima i manjim tipskim stambenjacima, koji su građeni u skladu s urbanističkim projektom Vlade Antolića iz 1939. godine, te dijela naselja s višestambenim zgradama iz perioda kasnije urbanizacije”.

FILIP BEUSAN

Kuća omogućava ugodan obiteljski život na četiri etaže i to u netto širini od 265 centimetara.

FILIP BEUSAN

Puštamo vas da proučavate projekt i slike. A kompletan tekst o kući možete pročitati na stranicama Udruženja hrvatskih arhitekata.

FILIP BEUSAN

Podsjetimo, nedavno smo predstavili još jedan vrlo neobičan i zanimljiv projekt koji je također u nominaciji za ovogodišnju nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata. Evo linka na Kuću O u okolici Samobora.