Drvo kao odmor od prolaznih trendova. Idemo u Spin Valis

Izložbeni prostor tvornice namještaja Spin Valis nedavno se preuredio te od tamnog, mračnog prostora, postao svijetli, atraktivni showroom koji je Zagrebu ponudio novi doživljaj masivnog namještaja. Zavirimo i upoznajmo njihovu 68 godina dugu tradiciju

Vjerujem da ste čuli, a možda i posjetili prodajni prostor požeške tvornice namještaja Spin Valis. Vjerujem da ima i onih koji posjeduju neki njihov komad namještaja od masiva. No, koliko znate o ovom hrvatskom proizvođaču?

Iako je na zagrebačkoj lokaciji prisutan tek od 2014. godine, Spin Valis je godinama veliko ime u poticanju konkurentnosti hrvatske drvne industrije. Put do današnje pozicije je započeo 1950. godine pod nazivom Lipa, s desetak zaposlenih. Danas piše 68 godina dugu tradiciju. Iza Spin Valisa su moderna tehnologija, dizajn i vrijedne ruke 500 radnika. Smješten u Požegi, Spin Valis je točka otvaranja novih radnih mjesta u iseljavanjem pogođenoj Slavoniji i primjer uspješne poslovne priče koja više od 85% proizvoda plasira na inozemno tržište, u tridesetak zemalja.

Novouređeni prodajno-izložbeni prostor je smješten u robnoj kući Ambienta. Paviljon podignut nasuprot Zagrebačkog velesajma je nekadašnja robna kuća Udruženja proizvođača industrije namještaja (UPIN). Zgrada obiluje povijesnom suradnjom Instituta za drvo grada Zagreba, industrijskih dizajnera i UPIN-a, stoga ne čudi da je na ovoj lokaciji Spin Valis započeo nastup na zagrebačkom području.

Zadnjih se mjeseci intenzivno radilo na preuređenju spomenute adrese. Željela se postići otvorenost, pristupačnost prostoru nekada zavučenom iza betonske konstrukcije robne kuće. Kreirana je podloga koja će istaknuti ljepotu masivnosti slavonskog hrasta i bukve. Ovo je zagrebačka lokacija za bijeg od prolaznih materijala i trendova.

Spin Valis izložbenim prostorom ostavlja snažan dojam pojačan aspektima stropne konstrukcije paviljona. Konstrukcija je izvedena u formi obrisa nekada građenih drvenih lađa. Monumentalan dojam ulaza ostavljaju vertikalni stupovi dvaju staklenih izloga koji su rezultat prilagođavanja postojećoj arhitektonskoj cjelini.

Koncept unutrašnjosti je definiran dvjema razinama hodnog prostora i odvojen staklenom ogradom koja je također granica između stropno natkrivenog i otkrivenog prostora. Open space koncept je logičan s obzirom na prostor veličine 250 m2, a gdje je iz svakog kuta moguća preglednost na pojedini eksponat namještaja. Pročišćeni prostor i tlocrtna dispozicija namještaja pomažu promatraču simulirati raspored istog u vlastitom domu, dok mu nenametljive ogledalne zidne obloge pružaju pogled na namještaj sa sve četiri strane.

Vertikalni pregradni stupovi i zidići, osim što služe kao vizualne pregrade između pojedinih
eksponata, imaju i dekorativnu vrijednost. Stakleni kubusi, interno nazvani „Spinvariji“, trenutno su ispunjeni blanjevinom i promatraču ostavljaju dojam prirodnosti izvornih materijala bukve i hrasta koji su temelj kvalitetnog finalnog proizvoda.

Dojam prirodnosti pojačava pogled u „slavonsku šumu“ prikazanu zidnim led staklenim kubusima. Impozantni print šume koja se budi pod zrakama sunca posjetitelja podsjeća na veliki značaj hrvatskog drvnog bogatstva. Ono se u finalnom proizvodu odražava kroz sve aspekte „dobrog dizajna“, a to su jednostavnost, demontažnost, višenamjenska iskoristivost i skladan dizajn.

Avenija Dubrovnik 14 je adresa na kojoj se isprepliću tradicija i budućnost, prirodno i moderno, dugotrajno i aktualno. Hrvatski dizajn, proizvodnja i drvo. Mjesto koje ne ostavlja prostor prolaznim trendovima. Dovoljan motiv za dati šansu domaćem masivnom namještaju?