Što se skriva iza plavih vrata? Upoznajte vilu Melon

Vodim vas opet u jednu divnu, posve novu rekonstrukciju stare kuće u Istri. Ponovno sjajna mlada dizajnerica školovana u Milanu, Nina Čeak

Nedavno sam vam pokazala jedan od njezinih prvih dovršenih projekata u Poreču vilu Euphrasianu koja nas je sve osvojila. Sada na red stiže i njezin drugi veliki samostalan projekt – vila Melon. Upoznajmo mladu dizajnericu interijera Ninu Čeak.

Koridor 27

Kuća se nalazi u Kirmenjaku, malom mirnom selu 9 km udaljenom od Poreča. Još nedavno ondje je bila ruševina, trošna kuća koju su vlasnici kupili krajem 80-ih godina i koja im je služila kao farma peradi.

Koridor 27

– Sjećam se, došla mi je vlasnica i rekla: “Ovdje je bila naša štala i farma peradi. Mi se više time nećemo baviti, nego bi htjeli napraviti kuću za odmor i na taj način zarađivati za svoju skoru mirovinu – prisjetila se Nina.

Koridor 27

Kaže, tada je krenula nabrati gospođi što će sve trebati da to postane uistinu kuća za odmor. Žena, je kaže mirno poslušala i rekla, idemo – prisjeća se Nina.

Koridor 27

– Nas dizajnere i arhitekte rijetko investitori slušaju jer mnogi misle da oni najbolje znaju kako žele da izgleda njihova kuća. Ali ja uvijek kažem, kuće za odmor zapravo nisu vaše kuće, to su kuće u kojima se gost mora osjećati bolje nego u hotelu i u svojoj kući, tako da kuću želi platiti, preporučiti, vratiti se… I zato nije toliko važno što se vama sviđa, nego ciljanom gostu – kaže Nina, objasnivši kako ju je u ovom slučaju investitorica u potpunosti poslušala i napravila zaista sve što je bilo projektirano, tako da izvedeno stanje, gotovo isto idejnom.

Koridor 27

– Prvi veliki zahvat bio je srušiti jako dotrajali i trošan stari dio kuće. Taj dio bio je star više od 150 godina i nije se dao spasiti. Umjesto njega izgradio se novi dio suvremenog izričaja koji povezuje preostala dva postojeća kamena objekta. Kako bi se povezala priča između “starog i novog”, u kamenim dijelovima kuće pridodao se suvremeni akcent s atipičnim razigranim prozorima – kaže Nina kojoj je u tome pomogla arhitektica Jelena Kurtušić koja je zaposlena u njezinom Studiju Perspektiva.

Koridor 27

– Izazov je bio zadržati staru murvu prilikom cijelog tijeka projektiranja i gradnje jer su se okoliš, bazen i vanjske terase u konačnici prilagodile njoj. No, evo uspjeli smo – kaže Nina, objašnjavajući kako ti stari elementi uvijek oni koji daju posebnu ljepotu i autohtonost.

Koridor 27

– Interijer prati arhitekturu tako da u starim dijelovima prevladavaju tradicionalniji elementi dizajna dok je u novo izgrađenom objektu interijer suvremenijeg tipa. Plava vrata light motiv su kuće i one dodatno naglašavaju “prelezak” iz novog u stari dio – objasnila je Nina, otkrivši nam tajnu “plavih vrata”.

Koridor 27

Kuća ima ukupno 300 m2, pet spavaćih soba i namijenjena je za smještaj 11 ljudi. Većina soba nalazi se na katu, a svaka soba ima svoju kupaonicu.

Koridor 27

Living zona s dnevnim boravkom i blagovaonicom nalazi se u prizemlju u novom djelu kuće. Kuća ima vrlo atraktivan eksterijer. Bazen od 40 m2 i jedan plitki bazenčić uz fasadu na ulazu te outdoor kuhinju.

Koridor 27

Ako se slučajno pitate čije su ove divne slike na zidovima – odgovor je od Tee Bičić, mlade slikarice iz Labina.

Koridor 27

Bravo cure! Sve odreda.

Koridor 27

Uživajte u fotografijama Rajana iz Koridora 27.

Koridor 27

No, ipak prije svega evo par slika koje pokazuju prije i poslije…

A sada vas stvarno puštam da uživajte u fotogaleriji…