Poreč. Nova nesavršeno savršena ljepotica

Ova kuća je sagrađena prije 200 godina te je dugo vremena bila još jedna od poluruševina u centru grada. Danas vam pokazujem njenu transformaciju koju je vodila dizajnerica Nina Čeak iz Studija Perspektiva. Idemo u Poreč

Wabi sabi filozofija podrazumijeva pronalaženje ljepote u manama i nesavršenostima. To je japansko tiho, mirno prihvaćanje nesavršenosti koja nas okružuje. Ova kuća koju vam danas pokazujem ima u sebi utkanu wabi sabi filozofiju, ali na neki nama bliži, mediteranski način.

KORIDOR 27

U Istri sam. Mojem wabi sabi mjestu za punjenje baterija. Mjestu koje jako volim i koje u zadnje vrijeme pokazuje sve više divnih koncepata i kuća za odmor koje sjedinjavaju tradiciju, udobnost, dizajn, autentičnost… i sve to prilagođeno ljudima koji ondje dolaze puniti svoje baterije i uživati u autentičnosti, okusima, mirisima…

KORIDOR 27

U susret mi dolazi Nina. Mlada dizajnerica interijera koja se školovala u Milanu. Nakon Italije i Zagreba, te rada za renomirane dizajnersko-arhitektonske studije, odlučila je u svom rodnom Poreču pokrenuti nešto u što vjeruje.

KORIDOR 27

Ovo je jedna od prvih samostalnih Nininih realizacija koju nam s ponosom pokazuje, a riječ je o kući za odmor od 100-tinjak kvadrata u centru Poreča.

KORIDOR 27

– Kuća se nalazi u srcu starog grada u Poreču, u blizini Eufrazijeve bazilike. To je bila jedna trošna polu-ruševina s prizemljem i katom koju smo pažljivo restaurirali, obnovili, dogradili unutar dozvoljenih gabarita te opremili i transformirali u vilu od 5 zvjezdica za smještaj 4 osobe – objasnila je Nina Čeak, vlasnica studija Perspektiva.

KORIDOR 27

– Kao što sam rekla, koncept ovog projekta sličan je wabi sabi filozofiji – odnosno pronalaženje ljepote u manama i nesavršenostima, ali u malo suvremenijoj interpretaciji. Takav koncept došao je prirodno, jednostavno se zaljubiš u te kamene kose zidove, neravne špalete prozora, pukotine u starim vratima, te su to na kraju krajeva elementi koji takve objekte čine autentičnima. I ne treba ih ravnati, popravljati ni krpati. S takvim načinom razmišljanja, krenuli smo u projekt – objasnila je Nina, vodeći nas kroz kuću koja reflektira esencijalnu ljepotu Poreča i njegovih ušminkanih patinastih fasada.

KORIDOR 27

Svaka etaža ima 30-ak kvadrata, u prizemlju je living zona s dnevnim boravakom, blagovaonicom, kuhinjom te malim atrijskim dvorištem.

KORIDOR 27

Na gornjoj etaži je spavaća soba s kupaonicom te terasom s jacuzzijem, a u potkrovlju je master bedroom sa otvorenim tipom kupaonice, sa panoramskim tušem te saunom.

KORIDOR 27

Materijali koji prevladavaju su drvo, kamen, metal i betonski “nedovršeni” podovi, sa zemljanim tonovima. Nina kaže da je razlog tome želja da se u zatvorenom prostoru, reflektira okolna priroda i naslijeđe.

KORIDOR 27

– Pri uređenju interijera imala sam jednu neobičnu zabranu, a to je da koristim sivu boju sa svim njezinim tonovima. To znači da sam neutralnost i pročišćenost morala ostvariti kroz očišćene, pojednostavljene elemente u interijeru lišene svih suvišnih dekoracija – objasnila je Nina, dodajući kako su za kuću dizajnirali kompletan mobilijar.

KORIDOR 27

– Kompletan namještaj, uključujući kuhinju, regal u dnevnom boravku, pa čak i tuš sve je dizajnirano i napravljeno po mjeri za ovaj prostor i to sa željom da prostor bude autentičan i uklopljen u prostor i ambijent, a opet prema pravilima kategorizacije za vilu s pet zvjezdica – objasnila je Nina.

KORIDOR 27

Zavirimo zajedno u vilu Euphrasianu.