Volimo prostore koje stvara Nina. Upoznajte Prostornina

Sa svojim crtežom došla je kod lokalnog stolara i zamolila ga da joj napravi točno takvu sobu. Imala je devet godina, a danas je cijenjena slovenska dizajnerica interijera. Upoznajte Ninu Galič i njezin studio Prostornina

PIŠE PETRA ŠVARC

Ovih sam se dana, po tko zna koji put uvjerila u točnost izreke timing is everything. Razmišljam o tome dok slušam vijesti o zatvaranju granica, škola i vrtića, o potpunoj karanteni čitave jedne zemlje.

U takvim okolnostima, obavljati osnovne životne aktivnosti postaje teško, a putovati gotovo nemoguće. A još prije desetak dana, takav scenarij bio mi je teško zamisliv.

Naime, toga sam se jutra posve mirno zaputila u Ljubljanu, kako bih se susrela s mladom, talentiranom i uspješnom dizajnericom interijera, Ninom Galič, vlasnicom studija Prostornina. Danas to, nažalost ne bih mogla. Ali zato vas mogu povesti u njezin svijet, riječju i slikom.

Ana Kete

Ninina životna priča gotovo je filmska. Već sa sedam godina nacrtala je svoju prvu kuću. „Živjeli smo tada“, priča mi, „u jako ružnoj zgradi – ili se takvom meni tada činila. Sa svojom sam prvom ušteđevinom samoj sebi poklonila novu dječju sobu.”

Ana Kete

“Nacrtala sam je točno onakvu kakvu sam željela. Zatim sam nacrte odnijela lokalnom stolaru koji mi je sav namještaj izradio. Ne mogu vam opisati osjećaj kada sam prvi put ušla u taj, moj prostor. Gotovo mi je zastao dah. A onda sam prodisala punim plućima. Bila sam presretna – konačno sam mogla živjeti u prostoru koji mi je posve odgovarao, mogla sam pozvati prijatelje na igranje i sleepover“.

Imala je tada devet godina.

Ana Kete

Studirala je uređenje interijera u Ljubljani, a potom u belgijskom Mechelenu. Danas vodi studio za uređenje interijera Prostornina te zajedno sa svojim ženskim timom s jednakom strašću uređuje razne prostore – privatne domove, restorane, kafiće, urede raznih kompanija…

Ana Kete

Dok sjedimo u kafiću trampolin parka Woop, čiji interijer potpisuje Prostornina i za kojega su dobile BIG SEE INTERIOR DESIGN AWARD 2019, Nina mi kaže kako obožava nove projekte u kojima može pomalo i eksperimentirati.

“Naš fokus su javni objekti, iako radimo i druge stvari. U Sloveniji je tržište vrlo malo, a ponuda usluga iz naše branše sve je veća. Ono što je dobro je da je ta ponuda i kvalitetna. Prije dosta godina, arhitekti su bili tamo gdje smo mi danas. Ljudi polako shvaćaju u čemu je razlika između arhitekture i dizajna interijera” – kaže Nina.

Osim u Sloveniji, rade i u inozemstvu – u Njemačkoj, ponešto i u Hrvatskoj, u Istri. Velika im je želja i sjeverna Europa, ali, kako kaže, strpljive su i ne žele žuriti. U svakom se projektu drže svojih načela – temeljite su, posvećene i promišljene.

“Svakom klijentu najprije damo upitnik iz kojega saznajem njegov background, životne navike, afinitete i potrebe. Svakom se projektu temeljito posvećujemo. Ne postoji nešto što se zove naš rukopis, nešto po čemu smo na prvi pogled prepoznatljivi. Svaki naš projekt je priča za sebe i posve je prilagođen željama klijenta.”

U svemu tome, kaže, izuzetno je važno strpljenje. Lekcija je to koju je Nina naučila po povratku sa studija u Belgiji. U Sloveniji je tada kriza bila u punom jeku, a njezini su prvi projekti bile uglavnom kuhinje. I to kuhinje za starije gospođe. Uključivalo je to
bezbroj izmjena, promjena, korekcija.

“Tu sam naučila biti strpljiva, komunicirati s klijentom… Bila mi je to najbolja škola koju sam mogla dobiti.”

Nina voli drvo, staklo i kamen. Često se odlučuje za svijetle boje, a rado im dodaje i snažne kontraste. Takav se ukus lako može iščitati iz projekta Young Lady’s House – prekrasne kuće mlade žene u Ljubljani koju je uredila zajedno sa svojim timom.

Ana Kete

„Projekt na prvi pogled nije baš obećavao“, prisjeća se Nina. “Objekt je bio zamišljen kao obiteljska kuća, ali imao je uske hodnike i male zajedničke prostorije. U suradnji s klijenticom u projekt smo, uz pomoć pomno odabranog namještaja i zidnih obloga, unijeli osjećaj prostranog životnog prostora“.

Rezultat je svijetao, prozračan i elegantan prostor u kojemu prevladavaju pastelne boje – od bijele i blijedo ružičaste do bež i svijetlo sive. Kontrasti elementi su tamno zeleni i zlatni, dok su dekorativni naglasci crne boje. Podovi su obučeni u drveni parket, složen u francuski vez, što prostoru daje toplinu.

Jedan od javnih projekata na kojega su cure iz Prostornine posebno ponosne je sauna Zlatni klub, smještena u ljubljanskom parku Tivoli. Koncept je nastao iz želje investitora da posjetiteljima ponudi oazu opuštanja, odnosno odmak od svakodnevnih napora, u samom centru grada. Dotrajali objekt obnovljen je u cijelosti – od građevinskih radova i instalacija do samoga interijera.

Janez Marolt

Obnovljeno je područje recepcije, garderoba, kavane i lounge. Kao ključan element prepoznat je ulazni dio, budući da posjetitelj upravo na tom mjestu prelazi „granicu“ između vanjskog i unutarnjeg prostora, koji su međusobno vrlo različiti. Posjetitelj saune ulazi u prostor brige za svoje tijelo pa ga već na samom ulazu prostor svojom atmosferom priprema na to da svoje svakodnevne brige i probleme ostavi pred vratima. Budući da se sauna nalazi u gradskom parku, kao važan motiv prostorom se, iza pjeskarenog stakla, provlači motiv zelenila. Zajedno s toplim, vlažnim zrakom, stječe se dojam tropskog vrta ili čak džungle. Zelenu nit vodilju dodatno naglašava tamno zelena keramika na vertikalnim površinama pultova. Kao dobrodošao kontrast za hladnoću i pročišćenost korišten je mramor iz Carrare, a priča je zaokružena
drvenim elementima.

Janez Marolt

Uskoro ćemo vam predstaviti još zanimljivih projekata studija Prostornina, a do tada, uživajte u fotogalerijama (kliknite na njih za otvaranje u većem formatu).

Ženski stan

Wordpress Gallery Plugin Free

Savne Zlati klub

Wordpress Gallery Plugin Free