Kada arhitektura okruni prirodu i stvori oazu unutar buke

Vodimo vas u vinograd Jabloňka u Pragu koji je dobio nagradu Grand Prix BIG SEE Architecture Award 2023. Arhitekti iz Marco Maio Architects svaka čast – uistinu ste stvorili idilično mjesto

Jeste li znali da su nekoć Prag nazivali gradom vina? Nije šala. Naime, tijekom povijesti brdašca oko Praga bila su prepuna idiličnih vinograda, a kulminacija je bila tijekom vladavine Karla IV kada je Prag ponosno nosio titulu grada vina. No, povijest piše drame… Nakon 30-godišnjeg rata u 16. stoljeću većina nasada je uništena i spaljena. Glad, bolest, siromaštvo i bijeda rezultirali su time da su nakon rata na brdima iznad Praga, umjesto grožđa posađene jabuke.

Zašto vam o ovom pričam? Zato što ću vam danas pokazati jedan divan projekt usred vinograda na brdu Jabloňka u Pragu koji je nedavno dobilo nagradu Grand Prix BIG SEE Architecture Award 2023. Arhitekti iz Marco Maio Architects napravili su uistinu sjajan posao. No, ne samo što prostor izgleda sjajno, on je iznimno funkcionalan i mudar.

Arhitektura: MARCO MAIO ARCHITECTS / Fotografija: BoysPlayNice

Za kontekst je važna povijest. Brdo Jabloňka nekoć se zvalo Černý Kopec i bilo je jedno od onih brda čiji su vinogradi bili potpuno uništeni, a nakon 30-godišnjeg rata na njemu su posađene jabuke i dvorac koji je bio ponos kraja. S obzirom da je Černý Kopec bio prekriven stablima jabuka i brdo i dvorac su dobili ime Jabloňka.

Arhitektura: MARCO MAIO ARCHITECTS / Fotografija: BoysPlayNice

No, brdo Jabloňka i pogled s njega drastično se mijenjao. 1830. uvedena je Sjeverna željeznica, što je dovelo do drastičnog širenja grada. Nekadašnji romantični pogledi na vinograde nestali su, polako su ih zamijenili pogledi na rastuću metropolu a potom i brojne brze bučne ceste.

Arhitektura: MARCO MAIO ARCHITECTS / Fotografija: BoysPlayNice

Kako stvoriti svoju intimnu oazu mira, opuštanja i sreće bio je zadatak arhitekata iz Marco Maio Architects. Arhitekti Marco Maio, David Obrovnik, Kaja Likar i Katarina Kobale napravili idiličan vrt u kojem se spaja povijest, tradicija, arhitektura, umjetnost, dizajn, hortikultura, intimnost…

Arhitektura: MARCO MAIO ARCHITECTS / Fotografija: BoysPlayNice

– Nekad romantičan i prekrasan dvorac bio je zapušten i oronuo, usred bučnih cesta i brzih promjena. Nasreću novi vlasnik odlučio ga je temeljito obnoviti, proučavajući njegovu bogatu prošlost i povijesno nasljeđe mjesta. Zato je odlučio obnoviti stari vinograd te je 2013. zasadio prve sadnice vina Jabloňka, nudeći samo 3 sorte u ograničenim izdanjima – Ryýnský Ryzlink, Ryýnský Ryzlink Červený, Tramín Červený. Prilikom raščišćavanja starog vrta otkrivene su kamene terase koje su usmjerile postavljanje kušaonice vina. Naš zadatak bio je vratiti romantičnu starinu vinogradskih vrtova te smo predložili stvaranje idilične terase koja bi korisnicima omogućila da izgube vezu sa okruženjem – navodi arhitekt Marco Maio objašnjavajući kako se ta ideja izvrsno nadovezala na zaboravljenu kamenu ruševinu sa zakrivljenim prostorom na koju su slučajno naišli tijekom raskrčavanja terena.

Arhitektura: MARCO MAIO ARCHITECTS / Fotografija: BoysPlayNice

– Ruševina je bila suptilno integrirana s krajolikom i ona je postala temelj zahvata. Ta zaobljenost nas je potakla za stvaranjem spiralnog prostora koje je napravljeno po uzoru na kretanje po Fibonaccijevoj spirali koja je bila savršeno usklađena s postojećom ruševinom. Oplemenjivanjem zidova spirale ocrtana je jedinstvena oaza tišine, kao odgovor na probleme zagađenja bukom. Jednostavan prostor, zaštićen od grada, stvara ambijent koji fokus korisnika usmjerava natrag na dvorac i padinu vinograda. Sveukupna intervencija potaknuta je otkrivanjem i očuvanjem postojećih elemenata pronađenih na licu mjesta. Uokvirivanjem jednog od njih – starog hrasta s vratima, uspostavljena je dominanta simbolike. Dok su vrata zatvorena, njegova pažnja ostaje usmjerena na vinograde bez pogleda na grad.

Arhitektura: MARCO MAIO ARCHITECTS / Fotografija: BoysPlayNice

S druge strane otvaranjem prozora uspostavlja se veza s gradom i potiče buduće širenje vinograda. Zrcaljenjem vrata na svojoj osi stvorena su još jedna vrata od kortena. Posljednja niša služi kao mali vinski podrum, otvor za čuvanje i posluživanje vina.

Arhitektura: MARCO MAIO ARCHITECTS / Fotografija: BoysPlayNice

Fibonaccijeva terasa okružena je neizravnom rasvjetom okrenutom prema novim kamenim zidovima. Dodatno je podijeljena na dvije različite funkcionalne razine – nižu namijenjenu potrebnim vezama i višu kao prostor za degustaciju vina s centralno postavljenim okruglim stolom, koji služi kao glavni prostor okupljanja i druženja – objasnio je arhitekt Marco Maio.

Arhitektura: MARCO MAIO ARCHITECTS / Fotografija: BoysPlayNice

Uživajte u slikama nagrađenog fotografskog studija BoysPlayNice.