Arhitekti su odabrali. Ovo je nova najbolja zgrada u Europi.

Ugledna Fondacija Mies van der Rohe objavila je ovogodišnje dobitnike nagrade Europske unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe 2024. Ovogodišnji dobitnici nagrade za arhitekturu su Gustav Düsing i Max Hacke iz Berlina za projekt Studentskog paviljona TU Braunschweig

Bravo. Čestitamo. Studentski paviljon arhitekata Gustava Düsinga i Maxa Hackea proglašen je najboljom novom zgradom u Europi, osvojivši uglednu arhitektonsku nagradu Mies van der Rohe.

Nagradu za mlade autore dobio je studio SUMA arquitectura iz Madrida za projekt knjižnice “Gabriel García Márquez” u Barceloni.

Zaista divno, plemenito, važno.

IWAN BAAN

Naime, znanje uistinu zaslužuje imati divan prostor, zar ne? Zato nas posebice veseli što su nagrađeni upravo projekti koji promoviraju znanje, obrazovanje, učenje, mladost…

No, ako mislite da je riječ o dosadnim arhitektonski “hladnim” zgradama, varate se.

IWAN BAAN

Nagrađeni projekt mladih berlinskih arhitekata Gustava Düsinga i Maxa Hackea pokazuje potpuno novi smjer u pristupu projektiranja obrazovnih institucija.

“Koncept je bio ponuditi novu vrstu prostora za učenje koji odražava suvremene načine studiranja, ‘protumodel’ prostorima hijerarhijskog prijenosa znanja poput predavaonica”, rekao je Düsing za Dezeen.

IWAN BAAN

“Mislimo da treba biti više takvih javnih zgrada, nekomercijaliziranih prostora koji omogućuju ljudima da ugodno provode dane”, nastavio je. “Studijski paviljon javna je zgrada u kojoj su ljudi dobrodošli razgovarati, smijati se i prakticirati studentsku kulturu.”

Upravo takav je ovaj paviljon – prepun zona za druženje, komunikaciju, suradnju, interdisciplinarnost, poglede, druženje… nove ljubavi.

IWAN BAAN

Dizajnirali smo sustav otoka, mostova i stepenica koji studentima omogućavaju da sami odaberu način na koji će svakodnevno koristiti prostor; ima ponešto za svakoga”, rekao je Düsing za Dezeen, objašnjavajući kako paviljon ima 9 ulaznih vrata te da nema slijepih ulica. To znači da u zgradu možete ući u zgradu sa svih strana.

IWAN BAAN

Zavjese koje apsorbiraju zvuk mogu se povući preko prostora kako bi se stvorili intimniji dijelovi interijera, dok tepisi i akustični stropovi nude dodatnu kontrolu zvuka.

Düsing i Hacke kada su osmišljavali prostor, razmišljali su i o budućnosti. Zgrada je osmišljena tako da ju je lako moguće rastaviti, reciklirati ili ponovno upotrijebiti.

IWAN BAAN

Divno. Puštamo vas da uživate u proučavanju ovog divnog modularnog čeličnog paviljona.

IWAN BAAN
IWAN BAAN
IWAN BAAN
IWAN BAAN