Kako urediti dom u soft minimal stilu?

Donosimo vam devet važnih koraka do ugodnog, toplog i prozračnog interijera koji je istovremeno u trendu i bezvremenski. Plus shopping prijedlozi za kupnju u soft minimal stilu. Idemo na posao…

Prozračno, elegantno, mirno, a ugodno, toplo. Jedni ga nazivaju soft minimal, drugi soft minimalizam, a treći topli minimalizam, a zajedničko im je da je to stil koji je zavladao interijerima i koji kombinira minimalizam s toplim i ugodnim elementima kako bi stvorio prostran, udoban i harmoničan prostor.

Soft minimal vole minimalisti, ali i zaljubljenici u klasiku jer teži harmoniji, eleganciji, bezvremenosti. Ovaj stil u sebi krije i dozu luksuza i ekskluzivnosti, stoga voli naglašenu udobnost i elegantne dizajnerske detalje. No, za razliku od klasičnih i minimalističkih interijera koji ponekad znaju djelovati hladno i distancirano, soft minimal u sebi skriva toplinu, prirodnost, udobnost, prihvaćanje nesavršenosti koje nas uče wabi sabi i japadi stil (također popularni i bliski stilovi).

Ovaj stil definiran je zakrivljenim linijama, nježnim tonskim nijansama, prirodnim materijalima i osviještenim pristupom pri uređenju interijera.

No, kako urediti dom u soft minimal stilu? Odakle krenuti?

Prvi korak je – riješiti se svega nepotrebnog u interijeru.

Važno je da raščistite prostor od svih nepotrebnih stvari koje ne koristimo i koje stvaraju nered. Okružujemo se stvarima koje istinski volimo i koje nam svakodnevno trebaju.

Drugi korak – manje je više. Kvaliteta, a ne kvantiteta.

Uložite u kvalitetu, a ne kvantitetu. Dakle, radije nabavite jedan kvalitetan konkretan predmet, nego da gomilate mnoštvo malih sitnih stvari. Uložite u one veće komade koje ćete imati dugi niz godina, kao što je kauč, umjesto u mnoštvo malih komada koji će samo stvarati nered.

Stručnjaci za namještaj iz Lesnine kažu da je važno uložiti u par ključnih komada namještaja koji će sigurno izdržati test vremena. S bezvremenskim dizajnom nećete pogriješiti jer ćete ga moći koristiti na mnogo različitih načina te vrlo lako osvježiti.

Treći korak – tonski ujednačite prostor i koristite tonske varijacije jedne boje.

Uređenje prostora započnite s prirodnim materijalima i bojama u prirodnim tonovima. No, ne zaboravite između bijele, smeđe i sive postoji stotinjak tonova koji će međusobno stvoriti toplinu i dinamiku. Umjesto čiste bijele koristite off white – toplu nijansu bijele koja prostoru daje mekoću i nježnost. Boja pijeska, boja kašmira, betona, kamena, boja meda, karamele, čokolade, cigle, terakote… sve su to divne prirodne boje koje se lako kombiniraju i naš savjet je da ih koristite u interijeru u raznim tonovima. Dodajte i male naglaske boja, poput tople boje marelice koja je ovogodišnja Pantoneova hit-boja ili zelene koja će u prostor unijeti prirodnost i osvježenje.

Četvrti korak – prirodni materijali i slojevi različitih tekstura.

Materijali poput drveta, terakote, keramike, pamuka, lana, kože… stvaraju prirodan i opuštajući ambijent koji je esencija ovog stila. No, osim prirodnih materijala dojmu prirodnosti, autentičnosti i dinamike dat će i materijali s izraženijim teksturama.

Ista boja na različitoj teksturi različito reflektira svjetlost i stvara igru svjetla i sjene. Ta igra stvorit će dinamiku, udobnost, eleganciju, prirodnost…

Peti korak – organski oblici.

Kada želimo stvoriti ugodan topao prostor, dizajneri se okreću prirodi. Korištenje organskih oblika i struktura omekšat će svaki interijer. Krivulje, okrugli predmeti, nepravilni oblici s izraženim prirodnim teksturama materijala stvorit će dojam prirodnosti, jednostavnosti i smirenosti.

Šesti korak – umjetnost i skulpturalnost.

Korištenje skulpturalnih naglasaka podići će svaki minimalistički unutarnji prostor. In su skulpture, lampe, skulpturalne vaze, teksturirane slike, pijedestali, taburei… te sve što podsjeća na umjetnost i skulpture.

Sedmi korak – mekana, slojevita shema osvjetljenja.

Atmosferska topla rasvjeta može potpuno promijeniti dojam prostora. Umjesto jednog izvora svjetlosti i oštre hladne gornje rasvjete, koristite svjetiljke raspoređene po vašem prostoru kako biste stvorili opuštajuću i ugodnu atmosferu. Birajte rasvjetu u toplim tonovima te lampe sa sjenilima koji će raspršiti svjetlost i stvoriti mekani raspršeni sjaj.

Rasporedite rasvjetu na različitim visinama po prostoriji kako biste stvorili topao i ugodan osjećaj, poput stropnih svjetala, visilica i stolnih lampi.

Osmi korak – spajanje interijera i eksterijera.

Lijepi pogled na zelenilo i prirodu te mnoštvo dnevnog svjetla – najljepši je detalj svakog interijera. Kada god možete u interijer unesite mnoštvo biljaka te prirodnog svjetla, bilo da se radi o pogledu u daljinu, pogledu na vrt, nebo, zelenilo… Ako je to nemoguće, poslužite se trikom – odaberite sliku ili tapetu koja podsjeća na prirodu te unesite dašak prirode u dom.

Deveti korak – stvorite prostor za značajna iskustva.

Naš dom je naše utočište, mjesto gdje punimo baterije i gdje se osjećamo dobro. Stvorite si barem jedan kutak koji je vaša mala oaza. To može biti udoban kutak za čitanje ili razgovor ili jedna mala foteljica uz rub prozora. Pogled u daljinu pomaže nam da otvorimo nove perspektive, da se opustimo i uživamo u trenutku.

Za sve one koji žele znati više, evo još jedne informacije. Soft minimalizam glavna je tema Lesnininog magazina Kreativni dom gdje možete dobiti savjete i ideje kako urediti kuću za odmor u soft minimal stilu. Evo linka na magazin.

I za kraj pripremili smo vam naš top 15+ predmeta iz Lesnine s kojima ćete postići soft minimal izgled. Točne dimenzije, materijale i cijene, možete saznati na linkovima ispod slike.

FOTELJA FRANTZ, LESNINA (LINK)
KUTNA GARNITURA PURE 9125, LESNINA (LINK)
KUTNA GARNITURA BIELLA, LESNINA (LINK)
KUTNA GARNITURA DELIA, LESNINA (LINK)
SJEDEĆA GARNITURA STYLISH STAN HELLGRAU, LESNINA (LINK)
KLUB STOLIĆ PASHO 1, LESNINA (LINK)
KLUB STOLIĆ  ABIA, LESNINA (LINK)
TABURE SUSI, LESNINA (LINK)
JASTUK J-BLEND, LESNINA (LINK)
SVIJEĆNJAK, LESNINA (LINK)
STOLNA LED SVJETILJKA MICKY, LESNINA (LINK)
PODNA SVJETILJKA IVAR, LESNINA (LINK)
UKRASNI JASTUČIĆ FLORIAN, LESNINA (LINK)
STOLNA SVJETILJKA FORO, LESNINA (LINK)
KOMODA RIANI, LESNINA (LINK)
NOĆNI ORMARIĆ MARLE, LESNINA (LINK)
VISEĆA SVJETILJKA CAGE, LESNINA (LINK)
STOLICA BUBBLE, LESNINA (LINK)
VINTAGE TEPIH SAMARKAND, LESNINA (LINK)