Kako se rashladiti na tradicionalni način? I zašto su ventilatori opet in?

Niže režije i zdraviji zrak samo su dio priče o ponovnoj velikoj popularnosti ventilatora. Istražili smo gdje je najbolja ponuda ventilatora i zašto ih kupuju čak i oni koji imaju klima-uređaj. Idemo u Lesninu…

Sezona je kada se jedni drugima žalimo o tome kako je nesnosno vruće i sparno te kako se klima promijenila. “Ja ne pamtim da je u mom djetinjstvu ikada bilo tako toplo. Vrući dan je bio kada je bilo 30, a ne 38 stupnjeva Celzijusevih, a tek ove oluje… Toga nikada nije bilo.”

Često čujemo ovakve razgovore… Istina. Ljeta su postala nesnosna i nepredvidiva, a većini je danas život nezamisliv bez klima uređaja.

No, što kada ga nema na vidiku? Kako se rashladiti i osvježiti na tradicionalniji način?

ČAŠE ZA VINO, LESNINA (LINK) / PEXELS

Prikupila sam brojne savjete od starijih i mudrijih te pročitala gomilu tekstova o tome. Najvažnije je prvo rashladiti sebe, a potom i prostor u kojem boravimo.

Sebe ćemo najbolje ohladiti ako pijemo dosta tekućine (ne ledene, nego malo hladnije), osvježimo zone pulsiranja (zapešća, zglobove, vrat…), otuširamo se, operemo kosu, umirimo se, sjednemo u hlad.

VRČ ZA VODU, LESNINA (LINK) i SET ČAŠA, LESNINA (LINK) / PEXELS

Važno je jesti što laganiju hranu bogatu vodom i vitaminima. Dakle, mnoštvo hladnih salata, rashlađenog voća, sladoleda… Djeci će biti hit ledene lizalice od voća i povrća, kao i lubenica na štapiću, zaleđeni smoothiji…

ČAŠA, LESNINA (LINK); ČAŠA LESNINA (LINK) / PEXELS

Važno je prikladno se odijevati i to prvenstveno u prirodne materijale i svijetle boje. Stručnjaci kažu da će nam osjećaj topline biti manji za par stupnjeva ako smo odjeveni u tanku lepršavu lanenu tuniku/haljinu/hlače te da su lan i svila puno bolji ljetni materijali od pamuka (a da ni ne spominjemo poliester i ostale materijale).

Kada smo već kod materijala, ista pravila vrijede i za krevet. Najugodnije ćemo spavati na lanenim ili svilenim plahtama, a dobro će poslužiti i pamučni saten koji lagano hladi.

RASHLAĐIVAČ ZRAKA, LESNINA (LINK)

Provjerite od kojeg materijala vam je jastuk te ima ili vaš madrac zimsku i ljetnu stranu. Ako je vaš jastuk s punjenjem od vune ili umjetnih materijala koji griju, trebali bi ga ljeti zamijeniti.

Najbolje ćete spavati na jastucima i madracima od latexa, technogela, hladno lijevane pjene i svile – odnosno materijala koji dišu ili lagano hlade.

PODNI VENTILATOR, LESNINA (LINK) / PEXELS

Također, vrlo je važno zamračiti prostor te ne dozvoliti vrućini da uđe u prostor. Stručnjaci savjetuju da domove provjetravamo noću te da preko dana navučemo zavjese i rolete.

Zavjese, zastori i tende trebali bi biti u svijetlim bojama jer upijanju manje vrućine i manje privlače toplinu, a kažu i da prosječna tenda spusti temperaturu za 3-5 stupnjeva.

VRTNA STOLICA (LIJEVO), LESNINA (LINK); VRtni sklopivi stol i stolica (Desno) LESNINA (LINK)

Jedite manje obroke i ne palite pećnicu. Uživajte u svježem voću i povrću te sladoledima, a pomoći će vam i kuhanje u mikrovalnoj pećnici koja ne proizvodi toliko topline.

Uređaj koji će vam ipak najviše pomoći je ventilator. Naime, ventilatori su nakon pojave klima-uređaja godinama bili zapostavljeni, no ponovno se vraćaju u modu. I to jako.

PODNI VENTILATOR, LESNINA (LINK)

Njihova najveća prednost je niža cijena uređaja, laka dostupnost i montaža, mala potrošnja struje i činjenica da ga možete postaviti gdje god želite.

Ventilator možete staviti u dnevni boravak, kuhinju, spavaću sobu… možete ga ponijeti sa sobom na terasu, odnijeti ga u vrt…

PODNI VENTILATOR, LESNINA (LINK)

Svugdje će pomoći da zrak bolje struji, a stručnjaci kažu da je najefikasnije kada se ispred njega stavi posuda s ledom koja će pomoći da se zrak dodatno rashladi.

Dva ventilatora oponašaju efekt klime, no samo ako ih dobro postavite. Ventilatore bi trebalo staviti svaki na svoj kraj prostorije, tako da “tjeraju” zrak u istom smjeru.

Btw, u posljednje vrijeme in su stropni ventilatori, a dostupni su i u varijanti s integriranom rasvjetom.

STROPNI VENTILATOR, LESNINA (LINK)

U Lesnini su nam ispričali kako su im već nekoliko godina zaredom stropni ventilatori najtraženija stvar za uređenje apartmana, vikendica i kuća za odmor.

I ako ste mislili da je vrućina jedini razlog – odgovor je: ne. Ventilator tjera muhe i komarce tako da je u prostorima gdje je on upaljen, ljeti puno ugodnije boraviti.

Uz to, kažu u Lesnini, mnogi kupuju ventilator jer pojačava efekt klima uređaja. Ohlađen zrak još se lakše raspršuje s dodatnim ventilatorom, posebice u prostorima koji nisu u potpunosti klimatizirani split-sistemom klima.

STROPNI VENTILATOR, LESNINA (LINK)

I zato sam se odmah bacila na istraživanje ponudu nove generacije ventilatora. U Lesnini imaju velik izbor stropnih i prijenosnih ventilatora – od ventilatora s ugrađenom led rasvjetom, do prijenosnih podnih i malih stolnih ventilatora.

Evo mojih favorita.

Cijene i točne specifikacije možete proučiti klikom na link ispod fotografije. Uživajte i rashladite se.

STROPNI VENTILATOR, LESNINA (LINK)
STROPNI VENTILATOR, LESNINA (LINK)
STROPNI VENTILATOR, LESNINA (LINK)
STROPNI VENTILATOR, LESNINA (LINK)
STROPNI VENTILATOR, LESNINA (LINK)
STROPNI VENTILATOR, LESNINA (LINK)
STROPNI VENTILATOR, LESNINA (LINK)
STOLNI VENTILATOR, LESNINA (LINK)
STUPNI VENTILATOR, LESNINA (LINK)
RASHLAĐIVAČ ZRAKA, LESNINA (LINK)
STOLNI VENTILATOR, LESNINA (LINK)
PODNI VENTILATOR, LESNINA (LINK)
PODNI VENTILATOR, LESNINA (LINK)