Što se promijenilo nakon potresa na tržištu stanova u Zagrebu?

Iako mnogi predviđaju pad cijena stanova i kuća, on se još nije dogodio. Evo što kaže “ulica”, a što statistika i stručnjaci

Prodajem stan i nikad se više ne vraćam u staru zgradu. Uf, ali i nove zgrade su popucale. Nekima su pala stubišta jer se štedilo na armaturi i na koječemu još… Zgrade iz 90-ih su katastrofa, treba kupovati stanove u “vojnim” armirano-betonskim zgradama iz 70-ih i 80-ih…

Svašta se ovih dana može čuti i jedno je sigurno potres je prodrmao tržište nekretnina.  I logično je da su prvo “nastradale” one najugroženije zgrade. Sasvim je logično da su cijene stanova u “crvenim” zgradama koje su označene kao nesigurne za život dramatično pale. Ono što je prije dva mjeseca vrijedilo 2500 eura po kvadratu, ako je zgrada “u crvenom” danas vrijedi 500 eura po kvadratu, kaže mi prijatelj koji je i sam lovac na nekretnine.

Michael Balog / Unsplash

I on bi rado kupio stan u jednoj od takvih zgrada na izvrsnoj lokaciji jer je siguran da će se kad tad dogoditi da će se te zgrade obnoviti ili srušiti. Nešto će se morati dogoditi, kaže.

– Ako stanari nemaju sredstva za obnovu ili ne mogu čekati “bolja vremena” i eventualnu pomoć oko sufinanciranja, logična opcija je prodaja nekretnine i kupnja stana ili kuće negdje drugdje…  Nitko ne živi vječno, a čekanje produžava agoniju… – kaže.

S druge strane, čujem da mnoge stanovnike centra Zagreba već “oblijeću lovci” na nekretnine. Nude im keš koji otprilike iznosi koliko i tržišna cijena građevinskog zemljišta u centru grada i instantan izlazak iz trenutne situacije.

Filip Gjurin / Unsplash

No, što se događa na tržištu nekretnina? Jesu li oglasnici već puni takvih “prilika”?

Ne. Tržište nekretnina je u fazi mirovanja.

Stručnjaci s oglasnika Crozilla.com kažu da se na njihovom oglasniku cijene unatoč koroni i potresu, nisu počele osjetno mijenjati, odnosno padati. No, ono što je potres itekako uzdrmao, je tržište najma stanova, naime stanovi u centru više nisu najtraženiji, nego stanovi u Maksimiru, na Trešnjevci, Jarunu, pa čak i Dubravi, odnosno u zgradama iz zlatnih 80-ih.

Viktor Jurić / Unsplash

No, ako gledamo samo statistiku podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako su cijene zagrebačkih stanova i kuća još uvijek više nego prethodnih godina.

Na cijenama kuća koje se prodaju na oglasniku Crozilla.com zabilježena je tek blaga mjesečna promjena u visini od 0,8 posto, dok su u odnosu na prošlu godinu njihove cijene porasle za 6,3 posto. Prosječna oglašavana cijena kuće, s uključenom okućnicom, u Zagrebu je tijekom ožujka iznosila 1363 eura po kvadratu, što je u odnosu na oglašavane vrijednosti stanova razlika od 785 eura.

Za kvadratni metar tamošnjih stanova tijekom ožujka se na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražilo 2148 eura, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine 10 posto više, odnosno gotovo 20 posto više no 2018. godine, dok je u usporedbi s cijenama stanova oglašavanih u ožujku 2017. godine, navedeni iznos 29 posto veći.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako najamnine zagrebačkih stanova tijekom ožujka bilježe nešto niže vrijednosti nego mjesec ranije, no i dalje su oko 10 posto više u odnosu na 2019. godinu, odnosno oko 11 posto više u usporedbi s istim mjesecom 2018. godine.

Sanja Bistričić

Do prije mjesec dana centar je bio najatraktivniji dio Zagreba za kupnju i najam stanova, ali podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su negativna zbivanja u ožujku ipak promijenila i sliku potražnje.

– Centar je, do dana razornog potresa, bio najtraženija, najpoželjnija i najelitnija lokacija za stanovanje (uz Šalatu i donji dio Tuškanca Pantovčaka). Interes za prodajom i najmom starograđanskih renoviranih stanova bio je iznimno velik, što je imalo utjecaja na cijene koje su u zadnje 3 godine neprekidno rasle, po stopi od gotovo 10 posto godišnje i premašile sva ekonomska predviđanja. No, snažan potres, koji je pogodio naš glavni grad, dobro je protresao i poredak na tržištu nekretnina – rekla je Andrea Bilić, direktorica agencije za nekretnine Metropola.

– Nakon što je korona virus paralizirao tržište, kao posljedica potresa intenziviralo se tržište najma, no trend se promijenio. Vlasnici i najmoprimci sada žele živjeti dalje od centra grada, u novim ili novijim zgradama, građenim nakon 1965. godine i s armirano-betonskim konstrukcijama. U našu agenciju su čak stizali upiti i od vlasnika čiji su stanovi ostali neoštećeni ili su imali samo manje površinske pukotine, no zbog velikog straha od novog potresa oni više tamo ne žele živjeti – rekla je Andrea Bilić za Crozilla.com, te dodala:

– Strani klijenti, kojima su stradali stanovi u centru, a koji su ipak htjeli i dalje ostati u blizini svojih veleposlanstava ili ureda svojih kompanija, tražili su, naravno, isključivo objekte koji su dobili zelenu naljepnicu U1 – uporabljivo, bez ograničenja.

stan za najam Tuškanac / Luka Radek

No, lokacija je i dalje glavno pravilo kod odabira nekretnine, te će centar grada zbog toga uvijek biti tražen. U novim okolnostima će se izdiferencirati tržište starijih objekata koji nemaju zadovoljene protupotresne standarde i novogradnji, koje će niknuti na mjestima objekata koji će ići u rušenje, gdje će cijene opet dosizati svoj vrhunac, bez obzira na recesiju koju mnogi predviđaju nakon korona virusa – objasnila je Andrea Bilić, direktorica agencije za nekretnine Metropola.

Pravo stanje na tržištu nekretnine, kažu stručnjaci, znat će se kroz par mjeseci kada prođe stanje prvog šoka i kada se donesu neke nove odluke…