Fjakka predstavila nove proizvode

Fjakka, novi hrvatski brend za outdoor namještaj svoju novu kolekciju predstavio je na sajmu IMM u Koelnu

Na sajmu Imm u Koelnu, jednom od najvećih i najznačajnijih europskih sajmova namještaja, po prvi put svoju kolekciju predstavila je Fjakka, novi hrvatski brend outdoor namještaja.

Fjakka je predstavila premijerno dva nova proizvoda – sjenilo Nuer i ležaljku Koltra te sjenicu Seclude koju ste imali prilike vidjeti na Zagreb Design Weeku u Zagrebu.

– Fjakka proizvodi oblikuju nova iskustva. Naše ime inspirirano je mediteranskim konceptom fjake, uzvišenim stanjem u kojem čovjek naizgled ne radi ništa, ali postiže relaksaciju uma i tijela. Usporiti i uživati u trenutku danas je luksuz, a svaki naš proizvod osmišljen je kako bi ti trenuci bili vrijedni pamćenja. Zato naši proizvodi pozivaju na uživanje, odmor, pobuđuju lakoću bivanja – ispričali su iz tvrtke Fjakka.

– Iako je Fjakka novi brend namještaja, njegov temelj čini tvrtka Belina s četrdeset godina iskustva. Iskoristili smo to znanje i vještine, posebice u proizvodnji tekstilne arhitekture kako bi u suradnji s industrijskim dizajnerima Filipom Havranekom i Kristinom Lugonja kreirali nove proizvode. Dobar dizajn za nas sadrži inovaciju, funkcionalnost, estetsku kvalitetu, visoku razinu održivosti i emotivnu komponentu – kažu u tvrtki Fjakka, predstavivši tri nova proizvoda – ležaljku, sjenilo i garnituru za opuštanje.

– Dizajn ležaljke Koltra omogućuje jednostavno sklapanje naslona bez klasičnih i kompliciranih mehanizama. Ležaljka ima inovativni sustav sklapanja te se polusjedeći položaj kreira na način da se jastuk za glavu okrene oko osi, te on služi kao potpora. Dok je prednji dio (za noge) fiksan, stražnji dio (za leđa i glavu) se prilagođava ovisno o potrebi korisnika te omogućuje dvije različite pozicije. Također, potkonstrukcija je izvedena od savijenih cijevi te omogućuje vertikalno slaganje ležaljki. Radi se o potpuno novoj tipologiji ležaljke koja kao pojedinačni proizvod privlači pažnju, ali odlično funkcionira i kada se multiplicira.

Oblik Nuer sjenila projektiran je u skladu s mogućim scenarijima korištenja vanjskog prostora – dobiven je zrakasto simetričan, tripartitni oblik koji se optimalno prilagođava velikom broju situacija. Stabilnost i otpornost na vremenske utjecaje je postignuta s tri stupa čiji je dizajn inspiriran konstrukcijom i detaljima brodske opreme jedrilica. Omogućeno je prilagođavanje i skidanje sjenila/jedra pomoću jednostavnog i intuitivnog sustava kolotura, brtve i brodskog konopca. Preciznost izrade i naglasak na detalje odaje počast pomorskoj tradiciji i znanju.

Seclude je inovativna sjenica koja pruža privatnu hedonističku oazu – istovremeno zaštićenu od sunca, i otvorenu prema krajoliku. Konstrukcija sjenice kadrira pogled prema okolišu zbog čega osoba koja leži u sjenici može doživjeti krajolik na različite načine, ovisno o njezinoj poziciji.

Ponuđene boje konstrukcije i tkanine inspirirane su mediteranskim biljkama i tlom evocirajući boravak na plaži, uz stijene i mirisnu šumu. Zahvaljujući prozračnim sjenilima i madracu, Seclude omogućuje udobno ležanje za minimalno dvije osobe. Aluminijska konstrukcija upečatljivog geometrijskog oblika uspješno se nadovezuje na postojeću hotelijersku arhitekturu, dok odabir boje određuje hoće li se više ili manje istaknuti u odnosu na okruženje.