Jeste li bili na Velesajmu? Mi jesmo, evo naših favorita

Na Zagrebačkom velesajmu počeo je sajam sastavljen od Zagreb Design Weeka, sajma umjetnina Art Zagreb, Arhibau sajma, Ambiente i Hotel&Gastroteha

Sjajno, tak-tak, odlično što je sve na jednom mjestu, kontraproduktivno… Svakakve komentare sam čula – no, na Zagrebačkom Velesajmu je jako živo. Simultano se odvijaju komplementarni sajmovi Zagreb Design Week, Art Zagreb, Arhibau, Ambienta i Hotel&Gastroteha – i ja mislim da je to sjajno.

Nama koji imamo uvijek premalo vremena za sve, sjajna je stvar da u par sati možemo dobiti presjek cijele industrije interijera – od dizajnerski orijentiranih (već polako i highend) brendova do talentiranih umjetnika, zanimljivih studentskih radova, brendova kojima treba vjetar u leđa i još puno učenja…

Zašto otići na sajam?

Prvo radi sjajnih predavanja. Arhibau je organizirao mnoštvo sjajnih predavača i zanimljivih predavanja o aktualnim temama. Glavna tema su Prostori budućnosti s zanimljivim arhitektima, primjerima, idejama, iskustvima…

Zanimljiva predavanja čekaju vas i na Zagreb Design Weeku – od aktualne teme “Može li AI pomoći dizajnerima da rade bolje, brže i jednostavnije?” do zanimljivih predavanja i okruglih stolova o dizajnu jučer, danas, sutra.

Zagreb Design Week izvrsno je mjesto za otkrivanje mladih talenata, novih manofaktura, brendova, umjetnika – a moj savjet je da svakako obiđete sve nagrađene radove (evo popisa) te sajam Art Zagreb gdje ćete zasigurno pronaći nešto zanimljivo.

Cool stvari mogu se pronaći i na Marketu na Zagreb Design Weeku, no ako nemate puno vremena i želite samo vidjeti najbolje – savjetujemo da prošetate do ZGDW Furniture Showa u paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma.

Prostoria, Nunc, Milla&Milli, Metoda, već su vrlo poznati hrvatski brendovi, a publici se premijerno predstavljaju i tri nove hrvatske marke Folium, Terrazza i Conture, manje poznati no vrlo zanimljivi brendovi poput Garde, Rinocce, Evoluta te regionalne zvijezde Artisan, Woak i Volumen.

Zagreb Design Week će svoje slavljeničko 10. izdanje začiniti i prstohvatom zabave, a publiku će u četvrtak rasplesati beogradski elektro/rock’n’roll bend Auf Wiedersehen, u petak Denis&Denis, a festival će svojim zaraznim ritmovima u nedjelju zatvoriti indie bend Porto Morto.

Za svako od događanja, Zagreb Design Week i Art Zagreb, vrijedi jedna ulaznica, a događanja imaju isto radno vrijeme. Od 27.9. do 1.10. paviljoni su otvoreni od 11.00 do 20.00 sati, a vanjska događanja traju do 24.00 sata. Ulaznice se prodaju isključivo na ulazu (7 € dnevna, 15 € dnevna obiteljska, 25 € festivalska, 4 € umirovljenička i 4 € grupna, a za djecu do 10 godina ulaz je besplatan).

Evo još par slika Ivana Buvinića.