Flowerpot lampa. Jučer, danas, sutra…

Fascinantno je kako su neki predmeti bezvremenski te ispred svog vremena. Danas pričamo o lampi Vernera Pantona iz 1968. godine koja je hit na Instagramu i Pinterestu

Znate li koja lampa je trenutno jedna od najtraženijih – lampa Flowerpot danskog dizajnera Vernera Pantona iz 1968. godine. Flowerpot je prije par godina ponovno počeo proizvoditi danski &tradition i odmah je postala hit. I to kao stolna lampa, visilica, zidna lampa te prijenosna baterijska lampa, osvojivši kafiće, restorane, hotele, domove…

Ovih dana &tradition je u suradnji s obitelji Panton predstavio i nove boje kultne lampe: kobalt plavu, nebesko plavu, jarko crvenu, ružičastu i boju šljive.

&TRADITION

No, znate li priču o toj lampi i Verneru Pantonu?

Verner Panton jedan je od najpoznatijih danskih dizajnera 20. stoljeća. Počeo je kao učenik slavnog Arne Jacobsena i radio je nekoliko godina u njegovom uredu. No, Panton je želio biti puno više, tako da se brzo osamostalio i krenuo stvarati vastitu viziju danskog dizajna.

Mnogi će reći da je u to doba, 60-ih godina 20. stoljeća, Kopenhagen bio monoton, siv grad, a Panton je u njega unio boje i tada novi materijal – plastiku.

&TRADITION

U Pantonovoj monografiji, Anders Michelsen je rekao: “Otišao je korak dalje. Učinio je nešto potpuno drugačije, s drugačijim materijalima i različitim oblicima i nije se bojao ići po svom putu.”

“Pantonovi izbori bili su prilično radikalni u usporedbi s onima drugih dizajnera u to vrijeme.” – stoji u knjizi.

&TRADITION

8 godina nakon što je smislio kultnu Heart Cone Chair (btw u trgovini u New Yorku morali su je čak maknuti iz izloga jer su se vozači zagledavši u nju, zaboravili na promet i uzrokovali mnoštvo nesreća) te godinu dana dana nakon što je smislio i danas intrigantnu kultnu Panton Chair, stigla je i Flowerpot.

Iako njezino ime asocira na posudu za cvijeće, ime je dobila po hipi pokretu i “flower poweru”.

&TRADITION

– Svjetiljka slijedi prilično jednostavnu, ali revolucionarnu strukturu, sastavljenu od dvije čiste i jednostavne hemisfere okrenute jedna prema drugoj i raspršuje nježno svjetlo bez odsjaja. Tijelo je izrađeno od sjajnog emajla i isprva se proizvodilo u nizu svijetlih, živih boja.

&TRADITION

Danas je Flowerpot dostupan u seriji koja se sastoji od sedam različitih modela lampi, a dostupna je i prijenosna VP9 koja je opremljena USB kabelom za punjenje i unosi ugodnu atmosferu u unutarnjim i vanjskim prostorima.

Uživajte u divnim editorijal slikama od &Traditiona koje pokazuju mogućnost različitih primjena i zaljubite se u Flowerpot. Mi već jesmo.