Priča o Panton chairu

Verner Panton bio je fasciniran plastikom i sanjao je da će od nje napraviti stolac od jednog komada koji će se moći brzo, lako i jeftino proizvoditi. I ostvario je taj san, ali uz poteškoće…

Pedesete su bile godine velikih eksperimenata s novim materijalima koji su svi navodno nastali tijekom drugog svjetskog rata u njemačkim laboratorijima, kao nus-proizvod ratnih istraživanja. 60-te su sve te nove materijale implementirale u život i tako je nastala fascinacija plastikom, odnosno fiberglasom koji je tada bio revolucionarno lagan, podatan i prilagodljiv materijal.

Skandinavski velikan Verner Panton bio je fasciniran plastikom i sanjao je da će od nje napraviti stolac od jednog komada koji će se moći brzo, lako i jeftino proizvoditi. I uspjelo mu je 1960. godine i tako je nastakla planetarno poznata Pantonica.

4-panton-chair-prototip

Prve Pantonice od fiberglasa su s vremenom pucale i njihova proizvodnja nije bila ni jednostavna ni jeftina, a onda se početkom 90-ih pojavio polipropilen s kojim je proizvodnja postala brza, laka, jeftina, a stolac čvrst, kvalitetan, izdržljiv te ljepši nego ikad.

panton-chair-djecji

Pantonica je tada dobila i svoju manju junior varijantu i uselila se u milijune domova i ureda diljem svijeta.