Thonet chair – Ikea samo sto godina prije. Evo zašto…

On je najprodavaniji stolac na svijetu, prvijenac serijske proizvodnje, stolac kojeg je obožavao Le Corbusier rekavši da je to najpametnija stvar koju je čovjek izmislio. Evo zašto je sve Thonet chair toliko poseban i važan

Pitate se koji stolac je najprodavaniji u povijesti, koji je prvijenac serijske proizvodnje, koji je Ikea prije Ikee? Thonetovi stolici, No. 14 i malo elegantniji i zavijeniji No. 18. Ta dva stolca ne samo da su najuspješniji produkti u povijesti industrijske serijske proizvodnje (do sada je proizvedeno preko 50 milijuna prodanih originalnih primjeraka i more kopija), već je to proizvod koji ima najdulji kontinuitet u proizvodnji, sve do današnjeg dana.

Iza elegantnog izgleda stoji nekoliko revolucionarnih promjena u pristupu osmišljavanja proizvoda i jedna obitelj – Thonet.

THONET

 Naime, Michael Thonet više od 20 godina razmišljao je pokušavao, probavao kako napraviti stolac sa što manje dijelova, tako da ga svatko sam kod kuće može sastaviti i da se istovremeno u jednom paketu, kontejneru, vagonu, može dopremiti što više stolaca i pojednostaviti i dramatično pojeftiniti proces distribucije.

I uspjelo mu je.

No. 14 rezultat je dvadesetgodišnjeg eksperimentiranja savijanja lameliranog drveta, redukcije dijelova i osmišljavanja genijalnog načina spajanja elemenata tako da ga je lako sastviti i rastaviti. No, genijalnost ide dalje, kada Thonet 14 ili 18. rastavite i uredno složite u jedan kubični metar stane čak 36 stolaca. Ta činjenica, rezultirala je dramatičnim pojeftinjenjem i dostupnosti, a još jedan od razloga što su Thonetovi stolci u našem podneblju jako prisutni jer ih je godinama prema licenci proizvodila varaždinska tvornica Mundus. Prekopajte tavane i podrume, sigurno ćete pronaći jednog Thoneta.

thonet-14-stolac-stolci

Dizajn: Michael Thonet, 1876.
Proizvođač: Thonet
Prodajno mjesto: Kontura projekt, razni antikvarijati i buvljaci