Zašto se genijalno naspavamo u hotelu od 5 zvijezdica?

Da li je to madrac, udoban jastuk, čista posteljina, odlično zamračenje sa zavjesama ili umor u nogama nakon cjelodnevnog šalabajzanja?

Obožavam putovanja i da imam love i vremena, sigurno bih pola godine stalno bila na putu. No, lijepa strana mog posla je da često mogu spojiti ugodno s korisnim i da stvari koje bih inače voljela raditi u slobodno vrijeme zapravo radim na poslu. A jedan od mojih poslova je i da pronalazim nova, lijepa mjesta, da putujem, spavam u lijepim dizajnerskim hotelima. I pitanje koje me uvijek muči je zašto se uvijek u hotelu tako genijalno naspavam?

Je li to umor u nogama ili udoban jastuk, krevet, posteljina, blackout Zavjese?

Da li je to madrac, udoban jastuk, odlično zamračenje sa zavjesama ili umor u nogama nakon cjelodnevnog šalabajzanja?

Taj razgovor vodila sam s puno ljudi, sve dok od arhitektice Ive Miličević Baković, koja je u svojoj arhitektonskoj praksi izradila i nadgledala tisuće hotelskih soba nisam dobila odgovor koji me zadovoljio.

– Tajna svake dobre hotelske sobe je u njenom krevetu, a za to čak i postoji naziv “heavenly bed“. Svaki dio kreveta mora biti izvrstan, dakle madrac, jastuci različitih veličina i tvrdoće, popluni, prekrivači, plahte, sve mora biti od kvalitetnih, izdržljivih i finih materijala, a određeni lanci sami za sebe proizvode takve “rajske krevete” i oni su pravilu, vrlo, vrlo skupi. U takvim krevetima imate osjećaj kao da lebdite, a taj osjećaj postiže se time što se krevet zapravo sastoji od dva odvojena madraca. Kada malo bolje pogledate vidjet ćete da su svi ti ekstraudobni hotelski kreveti nešto viši od standardne visine kreveta s jednim madracom – objasnila mi je Iva, razočarajući me podatkom da u Hrvatskoj većina soba nema takve krevete nego ono što se kolokvijalno zove „tourist class“ madrac koji nije najjeftiniji na tržištu, ali ima dobar omjer cijene i kvalitete.

Tourist class madraci nisu premekani zbog teže populacije, ali opet dovoljno su udobni i mekani da bi se svidjeli većini gostiju.

Pametan hotel, kaže Iva, štedi tako da se maksimalno cjenka s dobavljačima, ali ne na kvaliteti, bar ne kad je krevet u pitanju. Posve logično.