Jeste li znali da je ovo najlakši drveni stolac na svijetu?

Možda vas neće impresionirati što je ovo omiljeni stolac Karla Lagerfelda, pa ni činjenica da se proizvodi 60 godina po nacrtu Gioa Pontija glavnog osnivača legendarnog časopisa Domus. No, ono što stvarno zadivljuje je njena težina, a i priča oko nastanka…

Obožavam dobre stolce i dobre priče, pa sam vam zato danas odlučila pokazati jedan meni jako drag stolac i jednu priču koja će vas možda malo nasmijati i po ne znam koliko puta dokazati da za dobre stvari treba imati hrabrosti, upornosti, ludosti…

Cassina / Archivio Storico

Priča ide ovako. Vraćamo se u 1950-te godine, Italija, Milano. Dvoje velikana sjede za stolom i užasno se svađaju.

Jedan od njih je Gio Ponti, arhitekt, dizajner i osnivač legendarnog talijanskog časopisa Domus koji i danas, 90 godina nakon osnutka i dalje izlazi. A drugi je Cesare Cassina, vlasnik jedne od najuglednijih talijanskih tvornica namještaja koja je i danas nakon toliko godina zadržala taj status.

Gio Ponti / Cassina / Archivio Storico

Svađaju se oko jedne stolice. Naime, Gio Ponti tada već jako ugledan i iskusan 60-godišnjak već 5 godina radi na dizajnu jedne stolice. Riječ je o reinterpretaciji stare tradicionalne talijanske takozvane trattoria stolice koju želi minimalizirati i olakšati.

Cassina / Archivio Storico

Od te prve Leggera stolice koja je trebala biti lagana verzija tradicionalne stolice od indijske trske do ove Superleggere oko koje je izbila svađa, prošlo je pet godina i u njihovoj tvornici izrađeno je 50 prototipova sličnih, ali opet različitih stolaca.

Cassina / Archivio Storico

Cassina je nervozan, pogotovo kada mu nakon pet godina i 50 prototipa Gio Ponti pokazuje ovo. Krhku drvenu stolicu koja teži 1,7 kilograma i uvjerava ga u uspjeh.

stolac 699 / Superleggera / Cassina

Očevici kažu da se sve orilo, a u jednom trenutku iznerviran i isprovociran uvredama Gio Ponti odluči baciti stolac s četvrtog kata.

stolac 699 / Superleggera / Cassina

Ako se raspadne, neće ga proizvoditi, ako ostane čitav, on je dobio okladu…

I…

lagerfeld-cassina
Karl Lagerfeld / Cassina

Proizvodi se i danas, a ove godine slavi svoju 60-tu obljetnicu. Ona je i danas najlaganiji drveni stolac na svijetu.

U čemu je fora? Kao materijal korišten je jasen koji je sam po sebi vrlo lagano drvo, a Ponti je zapravo do rješenja došao kada je Leggeru koja je u presjeku napravljena od kružnih drvenih elemenata, s jedne strane ispilio po duljini i dobio trokutasti presjek…

stolac 699 / limited edition povodom 60. godina / Cassina /

Evo filmića koji to opisuje posebitosti Leggere i Superleggere.

Btw ove godine, 65 godina nakon, tvrtka Cassina proizvela je i Leggeru, stolac od kojeg se krenulo u cijelu ovu priču…

Divno je kako neke stvari traju toliko dugo…

Stolac 649 / Leggera / Cassina