Kako dovesti prirodno svjetlo u kuhinju? Svjetlosni tunel!

Što napraviti kada nemamo dnevnog svjetla i nismo u klasičnom potkrovlju da se može ugraditi običan krovni prozor? Ideju nam je dala arhitektica Željka Pavlinović u svom domu na Radničkoj

Nekada su kuhinje bile zasebne prostorije koje su imale prirodnu ventilaciju i prozor te u kojima se i blagovalo. Danas kuhinje redovito postaju djelom dnevnih zona, spojene s dnevnim boravkom i blagovaonicom. I većini je to super i nemaju uopće problema ni sa širenjem mirisa, ni potencijalnim neredom u kuhinji.

Borko Vukosav

No, postoji jedna mana, a to nije nužno ona na koju čovjek obično prvu pomisli, kada shvati da mu kuhinja nema prozor – to je nedostatak dnevnog svjetla, a to posebno u kuhinji u kojoj se puno kuha zna biti problem.

Borko Vukosav

Arhitektica Željka Pavlinović znala je za taj problem i u svom stanu odlučila je unijeti dnevnu svjetlost, tamo gdje ju čovjek zapravo najviše treba, a to je iznad radne plohe kako bi hrana izgledala prirodnije, zdravije, normalnije.

Borko Vukosav

– Ovo je stan na zadnjem katu stambene zgrade s ravnim krovom i nije blilo predviđeno da stan ima nikakav krovni otvor. Kada sam ga kupovala, stan je još bio u izgradnji i znala sam da se u toj fazi vrlo lako mogu napraviti neke promjene. S druge strane, znala sam koliko će ta dnevna svjetlost podići kvalitetu života u prostoru. I zato nisam odustajala i napravili smo svojevsni svjetlosni tunel, odnosno svojevrsnu kupolu veličini 1,60×1,60 metra zahvaljujući kojoj imam dnevnu svjetlost u kuhinji, ali i lijepo difuzno svjetlo u cijelom prostoru – objasnila je arhitektica Željka Pavlinović.

Borko Vukosav

Njezina kupola, odnosno svjetlosni tunel ogromnih je dimenzija i napravljena je po njezinom projektu baš za ovaj prostor, ali na tržištu postoje i gotovi elementi koje možete ugraditi u prostore koji nisu klasična potkrovlja, kao što je ovdje slučaj. Njih je patentirala tvrtka Velux i moguće ih je postaviti i na ravne i kose krovove, a efekt je sličan kao i kod Željkina stana.

Borko Vukosav

– Probijali smo i rezali debele slojeve krova i izolacije i bio je to velik i zahtjevan posao, no definitivno se isplatio. To mekano difuzno svjetlo nikada ne možete dobiti kod klasičnih prozora radi različitih upada svjetlosti i upravo je ta svjetlost postala glavni feature ovog prostora – objasnila je arhitektica Željka Pavlinović. Njezin kompletan stan možete pogledati na ovom linku.


 

Mjesec potkrovlja na Dblogu napravljen je u suradnji s partnerom velux.hr potkrovlje.hr.