Priča o ikoničkom ljubavnom stolcu

Kada su je stavili u New York u izlog, nastao je prometni kaos jer su vozači naglo kočili i zurili u nju. Ovo je samo jedna od priča o slavnoj Pantonovoj Heart Cone Chair

Heart Cone Chair definitivno spada u najikoničkije stolce svih vremena. Njezina stožasta forma u obliku srca zavodljiva je svima – i dizajnerskim znalcima, ali i potpunim laicima i djeci. Srce je uvijek srce. Znak koji na svim geografskim paralelama znači isto.

I zato valjda svi toliko i volimo Heart Cone Chair koju je krajem 1950-ih dizajnirao poznati danski arhitekt i dizajner Verner Panton.

No, znate li priču o toj kultnoj fotelji?

© Verner Panton Design AG / VITRA

Kao i sve najbolje priče i ova uključuje puno slučajnosti, emociju, želju da se napravi nešto uistinu posebno te potpuno slobodne ruke.

Verner Panton dobio je zadatak da preuredi gasthaus Kom Igen u Langesø Parku, na središnjem danskom otoku Funen. Kom Igen, što u prijevodu znači “Dođi opet”, bio je restoran s nekoliko soba, a upravitelj je bio Vernerov otac. Zadatak je bio preuređenje svih soba te proširenje i uređenje restorana. Verner Panton je tada bio mladi 32-godišnji arhitekt koji je dobio odriješene ruke i zato je tu priliku odlučio uistinu iskoristiti. Isprojektirao je sam kompletan interijer – uključujući i dizajn tekstila, tepiha, rasvjete, namještaja, uniforme za osoblje i jelovnike.

© Verner Panton Design AG / VITRA

Geometrijski oblici, zanimljivi komadi namještaja i shema boja koja je uključivala samo pet nijansi crvene pokazale su se kao dobitna kombinacija – Kom Igen postao je totalna senzacija. Vijest o otvaranju Kom Igena munjevito se proširila prvo lokalno, a zatim i cijelom Danskom, a o restoranu se nadugo raspravljalo i u medijima.

© Verner Panton Design AG / VITRA

Jedna od zvijezda novog restorana Kom Igen bila je stolica Cone Chair koja je dizajnirana za tu prigodu. Kao što mu ime govori, tijelo stolice bilo je u obliku stošca, a sjedišta su bila od tkanine u pet nijansi crvene boje te s vitkom bazom od brušenog nehrđajućeg čelika.

© Verner Panton Design AG / VITRA

Cone Chair u početku se proizvodila u maloj kovačnici na otoku Funen. Međutim, danski dizajnerski poduzetnik Percy von Halling-Koch zainteresirao se za dizajn nakon što ga je uočio tijekom prijema povodom otvorenja restorana. Nedugo zatim osniva tvrtku Plus-linje za proizvodnju upravo te stožaste stolice.

© Verner Panton Design AG / VITRA

Prilikom lansiranja na tržište, stolica je izazvala nacionalnu i međunarodnu senzaciju, što mu je pružilo mogućnost rada na daljnjim inačicama ove stolice. Prvi dodatak bio je Cone Stool, verzija bez naslona, ​​a godinu dana kasnije uslijedio je sada već kultni Heart Cone Chair, poznat po privlačnom naslonu u obliku srca.

© Verner Panton Design AG / VITRA

Kada je Heart Cone Chair 1960. godine prvi put predstavljena u izlogu trgovine u New Yorku na prometnoj glavnoj ulici, izazvala je prometni kaos jer su vozači naglo kočili kako bi bolje vidjeli ovu stolicu. Zbog sigurnosti u prometu trgovina ju je morala premjestiti na drugo izložbeno mjesto dalje od ulice.

A zapravo je i danas tako – ova stolica uistinu plijeni pozornost gdje god se pojavi, a njezina popularnost unatoč godinama ne prestaje.

Od 2004. njezin službeni proizvođač je Vitra, a osim u crvenoj dostupna je u raznim drugim bojama i materijalima. Evo linka na konfigurator boja i materijala.

VITRA