Staklenke starog Zagreba bit će totalni hit. Jedva čekamo.

Redatelj i umjetnik Filip Filković Philatz ispričao nam je sve o novom projektu kojeg priprema – staklenkama s uspomenama na stari Zagreb

On je prvenstveno redatelj. Snima dokumentarce, glazbene spotove, reklame… Za film Posljednji Bunar dobio je brojne nagrade, a među poznatijim dokumentarnim serijalima su mu Dulum zemlje, Lovac na bilje, Šumski Kuhar… No, kao i kod mnogih kreativaca, kreativnost mu nije zaključana samo u jednom mediju. Prije dvije godine osmislio je projekt “Mali Zagreb”, minijaturne instalacije pročelja lokala starih zagrebačkih obrtnika koji su bili važni za identitet grada. Brijači, frizeri, krojači, krznari, postolari, foto radnje…

No, Filip ne miruje. Smislio je još jedan presladak projekt koji budi emocije i priziva djetinjstvo – staklenke starog Zagreba.

B: Prvo, moram ti reći da je ideja – predobra. Kako je nastala ideja o staklenkama mini Zagreb?

F: Kao zaljubljenik u svoj rodni grad Zagreb, uvijek sam bio u potrazi za novim i zanimljivim načinima da pokažem ljepotu i jedinstvenost ovog grada. Prije dvije godine, kada sam osmislio projekt “Mali Zagreb”, razmišljao sam o različitim medijima koje bih mogao koristiti. Ideja o stavljanju minijaturnih verzija nekih od mojih omiljenih znamenitosti i lokacija u staklenke učinila mi se kreativnim načinom da oživim Zagreb. Sada je bilo vrijeme da te svoje ideje skiciram, zamišljajući kako bi te staklenke mogli izložiti. Što sam više radio na tim skicama, to sam više shvaćao da ova ideja ima potencijal postati nešto uistinu posebno. Te skice su sada ove fotografije koje gledamo a njih sam razvio putem alata umjetne inteligencije.

B: Koliko za sada ima motiva? Kako si odabrao lokacije?

F: Trenutno imam oko 40 različitih motiva, a svaki prikazuje jedinstvenu i nezaboravnu lokaciju iz grada Zagreba. Lokacije su odabrane na temelju kombinacije osobnog značaja i interesa, kao i razmatranja koja bi mjesta omogućila zanimljiv i raznolik prikaz grada. Neka od tih mjesta za mene imaju posebno značenje, poput onih iz mog djetinjstva, dok su druga odabrana jer prikazuju bogatu kulturnu baštinu i povijest Zagreba. Cilj je bio stvoriti zbirku minijatura koje ne bi bile samo vizualno privlačne, već bi kod onih koji ih gledaju izazivale osjećaj nostalgije i povezanosti s gradom. Za svaki motiv postoji i detaljni raspis povijesti te lokacije, tako da bi na budućoj izložbi to bila jedna zaokružena priča.

B: Koja lokacija je tebi najdraža i zašto?

F: Iz moje subjektivne perspektive, rekao bih da mi je teško izdvojiti samo jednu najdražu lokaciju iz ovog projekta. Svaka minijatura za mene ima posebnu uspomenu ili značaj i predstavlja dio mog odnosa prema gradu. No, kad bih morao birati, rekao bih da minijatura s poznatim plavim satom obitelji Lebarović zauzima posebno mjesto u mom srcu. Ti satovi su uvijek bili objekti koje sam promatrao kao dijete i nosi mnogo moje osobne povijesti. Isto tako su mi posebne minijature krčme “Kod Marka” i “Izletište Suhina” jer se u stvarnosti nalaze kod Podsuseda gdje sam odrastao.

B: Od kojeg su materijala napravljene? Izrađuje li ih ista ekipa kao i Mali Zagreb?

F: Minijature kao takve još ne postoje, ovo su skice. Te skice služe kao polazište za ono za što se nadam da će biti puno veći i utjecajniji projekt u budućnosti. Minijature Zagreba koje sam napravio samo su pogled na ono što zamišljam za konačni proizvod. Želio sam istražiti interes i reakciju javnosti prije nego što se upustim u složen i minuciozan proces oživljavanja ovih minijatura. Za razvoj ovog projekta bit će potrebno dosta vremena, truda i pažnje posvećene detaljima, ali uvjeren sam da će krajnji rezultat biti vrijedan toga. Proces izrade ovih minijature je složen, želim osigurati da svaka staklenka bude izrađena s puno detalja. Za to treba vremena. Tako da prediciram da ćemo ih u fizičkom obliku imati kroz par mjeseci, teško je reći točno kada. Tim koji radi na ovom projektu nije isti kao tim Malog Zagreba, ovaj projekt je po mnogočemu drugačiji.

B: Staklenke su za sada prototip. Koje imaš planove s njima? Imaju li neko ime?

F: Staklenke su za sada samo prototip, skice koje sam putem umjetne inteligencije uspio provesti u stvarnost. Prošao sam nekoliko faza ovih prototipova i skica, prvo su bile samo Photoshop skice i crteži, sada su to nešto puno detaljniji prikazi uz pomoć umjetne inteligencije. To funkcionira tako da sve svoje skice ubacujem u alat koji zatim meni nazad generira formu koju sam zadao kroz niz algoritama i uputa. Što se imena tiče, ja ih zovem “Staklenke starog Zagreba”. Volim ovo ime jer utjelovljuje bit onoga što pokušavam učiniti: prikazati grad na jedan drugačiji način. Promatramo te situacije iz grada koje su kao zamrznute u vremenu, a gledamo ih kroz stakleni prozor.

B: Autor si uspješnog projekta Mali Zagreb. Planira li se nešto za sezonu 2023?

F: Imali smo plan za treću sezonu projekta “Mali Zagreb”, ali mislim da ga ove godine neće biti, ponajviše zbog toga što ove godine projekt nije dobio podršku Turističke zajednice grada Zagreba. To je bitan čimbenik za realizaciju. Imali smo plan proširiti projekt na neke dodatne lokacije, opet stvoriti neke nove turističke rute za građane i posjetitelje grada.

B: S obzirom da si redatelj, pretpostavljam da je moguće da likovi u staklenkama imaju neku svoju priču i “vode” svoj život… Imaš li neke likove u staklenkama? Priče? Karaktere?

F: Mislim da su likovi u staklenkama važan aspekt projekta. Iako se ne temelje nužno na stvarnim ljudima, svaki ima svoju priču i može imati neku osobnost koju bi razvili uz priču o toj staklenci, lokaciji, motivu ili objektu. To bi pokušali malo više obrazložiti kroz tekstove koji su negdje između fikcije i stvarnosti, a sve bi bilo izloženo uz staklenke. Ove priče i ličnosti dodaju dubinu i zanimljivost minijaturama i pomažu da staklenke ožive.

B: Ima li nečeg autobiografskog u staklenkama?

F: Zasigurno postoje neki elementi mojih vlastitih iskustava i osobne povijesti koji su utjecali na te priče. Neke od anegdota o situacijama i likovima temelje se na stvarnim događajima ili iskustvima koja sam doživio, što dodaje dodatni sloj osobne povezanosti s projektom. Primjerice poput staklenke s Zapadnim kolodvorom, plavim satom, izletištem Suhina ili skelom preko rijeke Save. Sve su to situacije oko kojih imam osobne priče koje unosim u narativ..

B: Puno sreće s projektom. Jedva čekamo.

Evo još fotografija staklenki…