Trendovi koji dolaze. Report sa sajma Imm u Koelnu

Minimalizam. Priroda. Organske forme. Skulpturalni oblici. Održivost… – evo koje sve trendove i novitete nam donose najvažniji zimski sajmovi – Imm u Koelnu i Maison et Objet u Parizu

Sajmovi su opet in. Ponovno predstavnici brendova, distributeri, vlasnici trgovina, arhitekti i dizajneri odlaze na sajmove, dogovaraju poslove i inspiriraju se uživo. Ljepše je, učinkovitije… i intenzivnije u svakom smislu.

Upravo završava radni tjedan koji je tradicionalno jedan od zanimljivijih i važnijih u svijetu namještaja i dekoracija za dom. To je tjedan kada se preklapaju dva vrlo važna sajma za svijet interijera: Imm u Koelnu i Maison et Objet u Parizu.

Kako je bilo u Koelnu? Koji su noviteti i trendovi?

Čuli smo i vidjeli svašta, no kada bi stvar trebali sažeti u par rečenica rekli bi da namještaj postaje sve luksuznija i skuplja roba, da se velika pažnja posvećuje materijalima,  održivosti, kružnim proizvodnim procesima, podizanju svijesti kod potrošača… ponovno je aktualna krilatica “Less is more”.

I to na više razina.

Naime, nesumljivo je da se minimalizam ponovno vraća u modu i to ne samo prateći formu, nego i sadržaj.

Dakle, prozračni, čisti, mirni, minimalistički interijeri ponovno su u trendu, a želja za jednostavnošću, mirnoćom i elegancijom širi se i na sam dizajn namještaja.

U trendu je takozvano “stanjivanje namještaja” – dakle, elegantne komode s tankim pločama, vitkim nogicama, tankim frontama… Stolice i fotelje manjih dimenzija, sve je tanje – da bi se lakše uklopile u svaku prostoriju. U veće, ali i manje životne prostore.

Upravo to je i jedan od razloga zašto su ponovno popularne i modularne sofe i garniture koje omogućavaju fleksibilnost, uklapanje u razne prostore, a istovremeno proizvođačima olakšavaju i pojeftinjuju proizvodnju.

Naime, proizvođači namještaja puno su više počeli paziti na racionalizaciju procesa proizvodnje te kružne procese proizvodnje…

Izvrstan primjer tog održivog pristupa je nova modularna garnitura Rolf Benza predstavljena pod motom “živi, ​​popravi, recikliraj”. Ne samo da su garniture sastavljene od modula, tako da ih možete s vremenom mijenjati i dokupljivati, ovisno o životnim potrebama, nego se svi dijelovi poput jastuka, naslona, punjenja mogu mijenjati i dokupljivati. Svi dijelovi sofe potpuno su odvojivi i mogu se popraviti, zamijeniti i potpuno reciklirati.

Pokret održivosti zahvatio je industriju namještaja i sve više utječe ne samo na odabir materijala i procesa proizvodnje, nego i na dizajn i izgled namještaja.

Povećana ekološka svijest i povratak prirodi utjecali su i na oblikovanje. Sve više dizajnera svoju inspiraciju crpi u prirodi, tako da možete naići na predmete organskih formi i zaobljenih oblika… poput gigantskih oblutaka.

Paleta zemljanih boja te boja morskih algi vrlo su popularne, kao i taktilni dizajn te materijali s izraženom teksturom.

U isto vrijeme, pojavljuje se i šareni kontra-trend koji se oslanja se na jake boje kako bi stvorio živahan ambijent i tako jednostavnom pristupu dao svježinu. I on crpi inspiraciju u prirodi – in su narančasta, tangerina, žuta, zelena – općenito boje citrusa i svježine.

I za kraj treba reći da se na Immu u Koelnu i na M&O u Parizu uspješno predstavilo nekoliko hrvatskih proizvođača – Prostoria, Nunc, Fjakka, Milla&Milli, Movo i Studijo Wallart – ponosno smo na vas. Čestitamo!

PROSTORIA

Uživajte u slikama sa sajma Imm u Koelnu.