Kako do savršeno urednog ormara

Uvijek su me fascinirali savršeni ormari posloženi po bojama. Napokon za to imamo vremena. Evo najvažnijih savjeta koje sam naučila od Marie Kondo, raznih blogerica te organizatorica ormara

Znate onaj savšeni prizor kada na vješalici vise košulje po bojama – bijele, bež, sive, crne… Moj ormar ne izgleda tako, obično je prekrcan i u njemu se miješaju ljetne i zimske stvari. No, nekako mislim da nisam jedina… Sada napokon imamo vremena pospremiti sve te ormare.

B&B ITALIA

Proučavala sam malo savjete Marie Kondo, najpoznatije japanske stručnjakinje za pospremanje koja se proslavila malom tirkiznom knjiigom “Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život: japanska umjetnost raščišćavanja i organiziranja“.

B&B ITALIA

Nisam se zaustavila samo na njoj, nego sam proučila tekstove brojnih američkih i britanskih blogerica i organizatorica ormara.

WALL & DECO

Evo savjeta koji mi se čine najvažniji:

Kondo smatra da stvari čuvamo iz emocionalnih razloga – iz straha od budućnosti ili veza s prošlošću. Umjesto toga, savjetuje da slavimo sadašnji trenutak i oslobodimo se tereta prošlog i budućeg vremena, koji nas sprečavaju da budemo spokojni i rasterećeni – sada. A to znači da krenemo s raščišćavanjem stvari i sačuvamo ono što nas veseli, a ostalo doniramo ili recikliramo.

Prema KonMari tehnici koju je osmislila Marie Kondo, svu odjeću koju posjedujete treba  staviti na jednu hrpu da biste stekli pravi dojam o tome koliko zapravo odjeće imate. Nakon toga slijedi pitanje: da li taj komad odjeće u vama izaziva radost ili ne. Sve što izaziva radost pospremite u ladice i ormare koristeći tehniku slaganja tako da majice i hlače složite u uski pravokutnik, a onda ih presavinete na trećine kako biste dobili malu površinu odjevnog predmeta koji može stajati uspravno. Tako ćete lakše vidjeti što sve imate u ormaru i ladicama.

IKEA

Organizaciju ormara prvenstveno treba prilagoditi svojim potrebama, načinu korištenja, logici razmišljanja i vrlo važno – izgledu i dimenzijama ormara.

Ormar se najčešće organizira na tri načina: po funkciji (košulje, majice, veste, hlače, haljine, suknje, kaputi), po zonama (sportska, svečana, svakodnevna, poslovna odjeća) ili po bojama (crne stvari, bijele, šarene).

Ako je ormar manjih dimenzija organizirajte ga i po godišnjim dobima jesensko-zimska odjeća vs proljetno-ljetna odjeća.

B&B ITALIA

Jedno od glavnih pravila urednog ormara je da ne bude nakrcan. Barem jednom godišnje napravite veliko pospremanje i riješite se svih stvari koje ne nosite ili su se uništile ili su vam pretijesne.

Stvari koje rjeđe nosite stavite na vrh ormara, a na sredinu ono što najčešće nosite.

IKEA

Visoke police iskoristit ćete na najbolji način tako da na njih stavite duboke kutije u kojoj je sezonska roba ili ona odjeća koju rjeđe nosite. U kutije nemojte zaboraviti staviti vrećice protiv moljaca.

Ako ste se odlučili da odjeću u ormaru posložite po namjeni i razdvojite poslovnu, svakodnevnu, sportsku i svečanu… zgodan trik kako ćete lakše odijeliti odjeću je da vješalice budu u različitim bojama (npr. bijele za svakodnevnu, natur za poslovnu, crne za svečanu odjeću).

B&B ITALIA

Veste i majice bolje je držati na policama ili u ladicama jer će se inače izvjesiti, a košulje i sakoe na vješalicama.

Kako razlikovati odjeću koju ste nosili, od one koju niste? Jednostavan trik je da okrenete vrat vješalice. Primjerice, ako je košulja čista, onda kuka gleda prema ormaru, a ako je nošena prema vratima ormara.

IKEA

Ako imate premalo ladica, koristite kutije. Ali kutije su odlična opcija čak i kada imate ladice. U njima rublje ostaje čišće, a čarapama je lakše utvrditi gdje se sakrio drugi par.

IKEA

Kombinirajte više sustava selektiranja i uvijek slažite i po bojama, od svjetlijeg prema tamnijem ili obrnuto.

S malo dodatnog šopinga možete napraviti velike uštede u prostoru. Primjerice kupite vješalice za hlače koje na sebi imaju mjesta za nekoliko pari, zatim postoje praktične vješalice s rupama za šalove i marame, a postoje i prozirni odjeljci zahvaljujući kojima vaš ormar može izgledati uistinu atraktivno – kao garderoba u filmovima…

IKEA

Vrata ormara možete iskoristiti na način da na njih stavite male kukice na koje možete vješati npr. kravate, lančiće, remene…

IKEA

Nemojte u ormaru držati previše vješalica, radije ih stavite u neku posebnu vreću te ih vadite prema potrebi.

Ako vam je žao bacati odjeću koju ne nosite, svako toliko ju razmijenite s prijateljicama ili rodbinom ili ju donirajte domovima za nezbrinutu djecu, autonomnim ženskim kućama…

WALL & DECO

Dobro očuvanu odjeću koju niste uspjeli nekome pokloniti ili donirati, možete prodati na stranicama kao što su Moje krpice ili LetGo.