Vodič za biljke u doba izolacije. U domu kod Jelene Šangarelo

Kako spojiti ljubav prema dizajnu, jogi i biljkama te stvoriti si svoj mikro svijet? Jelena Šangarelo je to uspjela i pokazala nam svoju zelenu oazu

Ovu curu obožavam. Sve što radi je divno i inspirativno, a njezina poletna energija je zarazna. Zato sam ju zamolila da nam virtualno otvori vrata svog doma, poslika ga mobitelom i ispriča par savjeta kako si stvoriti zelenu oazu u domu.

Naime, Jelena u stanu ima više od stotinu teglica raznog bilja i cijeli život voli, njeguje i uzgaja biljke. Iz tog hobija s biljkama, nastao je i brend Shamai Grin kojeg je pokrenula s prijateljicom Dinom Šavorić koja je također veliki ljubitelj bilja. Njihovi biljni terariji i brend Shamai Grin vrlo brzo je postao hit i omiljeni rođendanski poklon – trajni buket cvijeća, “zapakiran” u atraktivnu staklenku koja postaje ukras doma.

No, Jeleni je to samo jedan od poslova koje radi.

S drugom prijateljicom, Rebekom Vegelj osnovala je tvrtku Melon & Lime i cure su napravile najljepše joga prostirke, bez pretjerivanja. Njihove prostirke nisu samo lijepe, nego su i pametne i tehnološki napredne – spojene su s aplikacijom koja nudi razne vježbe disanja, joge, meditacije…

No, ok. Neka se Jelena sama predstavi…

Jelena: Znaš, ja sam ti malo nepismena, pa pliz uredi malo odgovore… No, ok zovem se Jelena Šangarelo (31), grafički sam dizajner. Trenutno sam co-founder trvrtke Melon & Lime, a svoju strast za biljem uspijevam pretočiti kroz brand Shamai Grin. Obožavam oba posla, kroz jedan se uspijevam izraziti kroz grafički dizajn koji mi je velika strast i ljubav, a na drugom poslu pronalazim mir u sadnji raznog bilja, uvijek težeći novim kombinacijama biljaka i njihovih staklenih kupola.

Jooj ne znam što više reći (hihi)… Ispada kao da mi je posao najbitniji, ali nije – obožavam svog muža i psa (valjda bu i beba skoro… nadam se), obožavam život i prijatelje. Nekako mi posao najčešće okupira misli i vrijeme… No, to mi nije teško jer uistinu volim sve što radim, imala sam sreće u životu (hihi). 

Boba: Super si sve rekla i neću ništa uređivati i uljepšavati. Nego, s obzirom da doma imaš mali botanički vrt, kako ga njeguješ sada u vrijeme korone?

Jelena: S obzirom da mi je bilje glavno sredstvo za relaksaciju, primarno mi je bilo nabaviti sve potrebno za ozelenjivanje terase. Čim sam shvatila da ćemo se trebati socijalno distancirati, brže – bolje sam krenula u potragu gdje nabaviti sve segmente za sadnju :) Cilj mi je osigurati što zeleniji provod u radu od kuće, a nastojim ga provesti u što većem miru i regeneraciji, čemu biljke uistinu pomažu.

Želja mi je do početka ljeta stvoriti vrt na terasi, okružen mirisom poljskog cvijeća, zujenjem pčela, zvuku lišća na povjetarcu…

Boba: Gdje si nabavila bilje, zemlju, supstrate?

Jelena: Pošto se s kolegicom Dinom Šavorić bavim izradom terarija (Shamai Grin), imam sreću što sam ostvarila dobar odnos s dobavljačima iz Nizozemske za nabavku bilja visoke kvalitete. Uspjela sam ih namoliti da mi izađu u susret, naručila sam jasmine i trave za viseći zeleni zid na terasi, te sam opus bilja nadopunila izvrsnim OPG-ovcima koji nude super sezonsko cvijeće u raznim opcijama. Kako bi što više podržali lokalno, kupila sam i supstrate od lokalnih dobavljača. Uz OPG-ovce otvorili su se i vrtni centri, tako da oni koji žele, mogu otići i u njih, a neki imaju i dostavu.

Daj nam listu svojih najdražih cvjetnih OPG-a?

OPG Friščić Snježana, OPG Benjamin i OPG Podvorec. Btw imaju i dostavu :)

Boba: Kako dohranjuješ biljke?

Jelena: Bilje koje brže raste svake druge godine presađujem, a one u već velikim teglama obavezno dohranjujem prirodnim gnojivima. U proljeće je to svaka dva tjedna. Gnojivo koje koristimo je na bazi melase, fosfora i magnezija koje pruža biljkama sve potrebne nutrijente, kako tijekom vegetacije, tako i u cvatu. Ako se slučajno ne može doći do prirodnih gnojiva, zemlju možemo obogatiti pripravkom od koprive ili prirodnog komposta.

Boba: Ajde nas malo virtualno provedi po stanu…

Jelena: Evo kako izgleda sadnja sjemenki vrtnog cvijeća šarenih boja. Pofotkala sam proces gdje stavljam zemlju u teglu i gdje sijem sjeme u njih. Također se vidi kako su unutar tjedan dana počele klijati male biljčice :) Inače preporučila bih kupnju sjemenki cvijeća, naime jedna vrećica košta 10-ak kuna, a veselje dok klijaju te njihova preobrazba u raskošne i mirišljave cjetove je fenomenalno. Jeftina zabava bez velikih problema oko održavanja :)

U interijeru imam kombinaciju dekora sa suhim biljem koje je ekstremno zahvalno… ovaj dekor imam od zime i nije se izmijenio, stoji kao i prvog dana (dobro je polakiran, hihihi).

Dekor na zidu sam sama izradila, takve dekore radimo i u sklopu Shamai Grina za razne evente.

Ovo je moj novi radni prostor…

Ovo je kutak s terarijima u kuhinji, tamo terariji obožavaju biti.

Ovo je kupaona, u kojoj također imam biljke…

Evo i propupala je visterija…

A evo i prvih cvjetova magnolije…

Hmmm, mislim da je to tooo.

Boba: Hvala ti Jelena na ovoj predivnoj galeriji. Idem ju listati i uživati…

Wordpress Gallery Plugin Free