Novo vrijeme. Predstavljeni prozirni televizori i laptopi

Lenovo je predstavio koncept prijenosnog računala s prozirnim zaslonom, a LG Signature OLED T televizor s prozirnim ekranom. No, tu zabava tek počinje

Kad je prije četiri godine kineski brend Xiaomi predstavio prozirni televizor Mi TV LUX predviđalo se da će biti senzacija. No, možda je ipak bilo prerano. Tehnološko dostignuće kineskog prozirnog televizora kao da je ostalo u sjeni svjetske pandemije i svega što se događalo te 2020. godine. Malo je bilo površno fascinirati se prozirnim televizorom u tom trenutku, zar ne? No, je li danas?

LG i Lenovo na ovogodišnjim sajmovima elektronike u Barceloni i Las Vegasu predstavili su prozirne uređaje koji fasciniraju svojim dizajnom i mogućnostima.

LG

LG predstavio je Signature OLED T, televizor s prozirnim zaslonom za kojega kažu da je “prvi bežični transparentni OLED TV na svijetu”.

Zahvaljujući svojoj prozirnosti, televizor ne treba postavljati uza zid kao tradicionalni ekran. Umjesto toga, Signature OLED T može se koristiti kao suptilna pregrada prostorije ili uz prozor bez ugrožavanja pogleda. Ovaj TV praktički je nevidljiv kada je isključen, a rješava sve češći problem u interijerima – što napraviti s ‘velikim crnim ekranom’, uz stalno podizanje kvalitete slike i rezolucije ekrana te posljedično povećanje standarda dimenzija televizora iz generacije u generaciju?

No, osim prozirnosti ovaj uređaj krije još neke inovacije koje će se svidjeti ljubiteljima dizajna i tehnologije.

LG

LG je nazvao televizor “prvim bežičnim transparentnim OLED televizorom na svijetu” jer model koristi bežičnu tehnologiju prijenosa videa i zvuka, što je omogućuje LG Zero Connect Box. Korisnicima to daje veću slobodu da postave televizor gdje god požele, bez obzira na utičnice i kablove. Odlično.

Televizor ima još jednu značajku koja izgleda fantastično. Na njemu možete birati između dvije postavke – transparentne i neprozirne – ovisno o tome kako želite da se sadržaj prikazuje na zaslonu.

Ako odaberete transparentno prikazivanje, sadržaj prikazan na prozirnom zaslonu činit će se kao da lebdi u zraku te se istovremeno stapa s okolnim prostorom. To stvara vrlo uvjerljiv i atmosferičan vizualni efekt, pružajući iznimne mogućnosti u dizajnu – objašnjavaju u LG-u.

LG

Signature OLED T bit će dostupan kao samostalni TV ili u opcijama za montažu na zid, a dostupni su i stalci te dodatne police koji televizor čine komadom “namještaja”. Cijena još nije poznata, no prema najavama naći će se u prodaji do kraja godine.

Nove mogućnosti, posebice u sferi interior dizajna i kreativnih industrija, pruža i prozirni laptop kojega je ovih dana u Barceloni predstavio Lenovo. ThinkBook Transparent Display Laptop Concept “prvo je prijenosno računalo u industriji sa 17,3-inčnim Micro-LED prozirnim zaslonom”, kažu stručnjaci.

LENOVO

Uređaj ima zaslon s podesivom prozirnošću i odvojivu prozirnu bazu koja se može koristiti kao tipkovnica ili tablet. Umjesto fizičkih tipki, tipke se projiciraju na ovu glatku, ravnu površinu od nano-optičkog stakla.

Prozirnost mu omogućava posve novu primjenu, posebice za kreativne industrije.

LENOVO

Dakle, umjesto fizičkih tipki, tipke se projiciraju na ovu glatku, ravnu površinu od nano-optičkog stakla. Približavanje olovke tipkovnici uzrokuje nestajanje tipki pa se može koristiti za crtanje. Umjetnici i dizajneri mogu crtati izravno na površinu i vidjeti kako se njihove kreacije pojavljuju na ekranu.

Kućište prijenosnog računala također uključuje stražnju kameru koja uređaju omogućuje prepoznavanje i interakciju s objektima koji se nalaze iza njega pomoću softvera generativne umjetne inteligencije (AI) i proširene stvarnosti (AR).

LENOVO

Na sajmu Mobile World Congress (MCW), Lenovo je demonstrirao ove AR mogućnosti stavljajući cvijet u vazu iza ekrana i virtualni leptir leteći oko njega.

Tehnologija bi mogla omogućiti digitalnim umjetnicima da gledaju što se nalazi neposredno iza laptopa, dok bi dizajneri interijera mogli prekrivati ​​namještaj s virtualnim namještajem i lakše kreirati i prezentirati prostore.

LENOVO

Iako je ovaj Laptop još uvijek prezentiran kao koncept, jasno pokazuje nove mogućnosti i smjerove u kojima se istražuje u svijetu tehnologije.

I za kraj uživajte u LG Signature OLED T-u.