Najbolje od 2018. Ovako izgleda stan vrijedan 10 milijuna…

Obično krajem godine radimo liste s naslovima najbolji, najskuplji, najljepši… I ja sam krenula s tim ciljem i u međuvremenu se zaljubila u ovaj stan, ured, laboratorij, fax… Priča o najboljim realizacijama u 2018.

Ovih dana često radimo rekapitulacije godine i liste najljepših, najboljih, najuspješnijih, pa sam se i ja krenula prisjećati svega što sam lijepog vidjela nedavno na WAF, Inside i IVA VELUX awardsu u Amsterdamu. Naime, riječ je o trodnevnom festivalu gdje se dodjeljuju nagrade za najbolje svjetske projekte u arhitekturi, interijerima i studentskim radovima.

Danas ću vam predstaviti projekte koji su na Insideu pobjedili u kategorijama za najbolje interijere.

Prvi projekt koji me potpuno osvojio je uredska zgrada u Londonu, nekadašnja robna kuća a danas uredi arhitektonskog studija Squire and Partners koji ju je za sebe i svoje potrebe prenamijenio i pretvorio u nešto zaista posebno.

Zadržali su sve što su mogli, a možda najviše od svega duh stare robne kuće. U njoj je čitava jedna povijest, od trenutka kada su se u vitrinama držali seširi i nakit, do trena kada je zgrada zjapila prazna prepuštena uličnim umjetnicima, skvoterima i grafiterima.

Pobjednik u kategoriji Offices: Squire and Partners – The Department Store, London, UK.

Drugi projekt je također fascinantana zgrada u Barceloni koja je osvojila nagradu u kategoriji Creative Re-use. Interijer potpisuje studio mk27 i Marcio Kogan, a riječ je o projektu Francesc Macià 10, projektu ekstraluksiznih stanova koji stoje i 10 milijuna dolara. Kako izgledaju? Ovako… sa svojim privatnim bazenima, saunama, wellnesima, salonima… i sve to na 600-tinjak kvadrata jednog stana…

Nagradu za Bars & Restaurants osvojio je Harrison Urby za kafić Entrance Café u Harrisonu u SAD-u.

Nagradu u kategoriji Civic, Culture and Transport dobio je australski arhitektonski ured BVN, i to za australsku ambasadu u Bangkoku. Mjesto koje je divno spojilo tajlandsku i australsku kulturu i naslijeđe.

Projekt koji me osvaja, ali i stručni žiri, u kategoriji Education je B Campus u Šangaju kojega su osmislili AIM Architecture.

Vrlo zanimljiv i nimalo tipičan je i pobjednik u kategoriji Health. Projekt potpisuju HDR, Gensler, and Clive Wilkinson Architects, a riječ je o zdravstvenoj ustanovi Shirley Ryan AbilityLab u Chicagu.

U kategoriji najboljih hotela pobjedio je The Student Hotel Experience Design Team – TSH Campus Barcelona, Barcelona, Spain.

U kategoriji Residential pobjednik je Very Studio Che Wang Architects za projekt Sunny Apartment, Taichung City, Taiwan.

Za najbolji dućan na svijetu proglašen je Butique BLANK u Šangaju kojeg potpisuju Hangzhou AN Interior Design Co, također iz Kine.

I za kraj nagradu u kategoriji Display osvojio je JAC studio za projekt Yumin Art Nouveau Collection, Phoenix Jeju. Upravo ovaj projekt proglašen je najboljim interijerom na svijetu, a zanimljivo je da je u kategoriji Display bio nominiran i jedan hrvatski ured i projekt – Brigada za izložbu Povijest pišemo sami.