Ista kuća, isti arhitekt, isti vlasnici, ali 18 godina nakon

Dom i ured u jednom. Što sve stane u 800 kvadrata? Pogledajte kako izgleda kuća Gama Issa slavnog arhitekta Marcia Kogana nekad i danas

Ova kuća nije samo dom… Ona je i ured bračnom paru koji u njoj živi s dvije kćeri. Ona radi kao art direktor, on se bavi oglašavanjem. Radi se zapravo o rekonstrukciji i dogradnji postojeće kuće. Investitori su je željeli proširiti, a u tu svrhu kupili su i susjedno zemljište.

Fernando Guerra

Postojeću kuću od 700 kvadrata je još 2000. godine projektirao Marcio Kogan, vlasnik ureda MK27 i jedan od najbitnijih suvremenih brazilskih arhitekata, obožavatelj i legitimni nasljednik brazilske moderne arhitekture koju su proslavili velikani poput Oscara Niemeyera i Lucia Coste.

Fernando Guerra

Da nije bila riječ o običnom projektu dokazuju i brojne dobivene nagrade te nominacija za World Architecture Award iz 2002. godine, kad je kuća privukla međunarodnu pozornost. Ovako je to izgledalo onda…

Što bi tek bilo danas!

Fernando Guerra

Sada je to još impozantnija kuća od ukupno 827 kvadrata i nosi ime Gama Issa V2.0. Ovaj zahtjevan projekt rekonstrukcije izradio je, logično, opet Marcio Kogan.

Fernando Guerra

Kuća je povećana za aneks u obliku slova L na južnoj strani sa spavaćim i servisnim sobama. Izvornom su interijeru dodani novi detalji, namještaj i dekoracije, a originalni su podovi zamijenjeni novim.

Fernando Guerra

Formiran je uredski prostor opremljen poput luksuznog dnevnog boravka, ali ni to nije sve – čak i takav “ured” ima svoj vlastiti prostor za opuštanje na galeriji do koje vodi spiralno stubište.

Fernando Guerra

Gama Issa V2.0 je po mnogočemu tipičan primjer arhitekture studija MK27, koju karakterizira upotreba čistih jednostavnih volumena, naglašena funkcionalnost tlocrta, povezivanje interijera i eksterijera, ugodnost prostora zbog promišljene ventilacije i energetske održivosti, finoća detalja, upotreba betona, drva, kamena i puno stakla… a često i puno kvadrata!

Fernando Guerra

Najfascinantiji dio kuće definitivno je dnevni boravak koji se nalazi odmah pri ulazu, s visokim stropom i dvoetažnom knjižnicom, a definitivni highlight je nova klizna staklena stijena dugačka 17 metara koja kad je otvorena briše granice intrerijera i eksterijera.

Fernando Guerra

Do sljedećeg susreta s Marciom Koganom, uživajte u fotogaleriji…