Oni hvataju štetočine po internetu, a ovo je njihov novi ured

Agencija Brigada za tvrtku ReversingLabs napravila je divan ured u Radničkoj na 2000 kvadrata. Idemo u obilazak…

Bok. Ovo su Troian, Spectre, Pandora, SamSam, Poison Ivy, RAT, Blue Banana… ekipa koju ne želite upoznati. Opaki su, tuku se, kradu, razbijaju… ukratko rade sranja po internetu.

No, tu je ekipa koja ih ganja… namami ih, detektira i zatvori, zauvijek. Cyber policajci koji brinu da je internet čist od malwarea, te opake ekipe koju ne želimo nikada upoznati.

Sanja Bistričić

Pojednostavljeno, ovo je priča o tvrtki ReversingLabs, koju čine visokoobrazovani mladi IT-evci. Njihove je urede na površini od 2000 kvadrata u zagrebačkoj Radničkoj uredila nagrađivana zagrebačka kreativna agencija Brigada, dok su iz Reversinglabsa na projektu sudjelovali Tomislav Peričin, jedan od osnivača, te voditeljica projekta Marina Bedran i design direktor Igor Oršolić.

Sanja Bistričić

Naime, oni su htjeli napraviti ugodan, moderan ured u kojem će se njihovi zaposlenici osjećati puno bolje nego u dosadašnjim uredima. Htjeli su da se osjećaju kao doma, da im je ugodno raditi, ali da imaju mjesta gdje će se opustiti, pojesti nešto kuhano, popričati s kolegama, gdje mogu održavati videopozive, konferencije, sastanke s klijentima…

Sanja Bistričić

I zato su početkom ljeta angažirali Brigadu da im osmisli i uredi urede i prateće prostore na dvije etaže nove zgrade u Radničkoj 37a. Ovih dana posjetili smo ih u njihovom novom prostoru u kojeg su nedavno uselili.

Sanja Bistričić

– Prvo što mi radimo je detaljna analiza klijenta, njegovih trenutnih i budućih potreba, posla s kojim se bavi, profila ljudi koji ondje rade, njihovih navika i procesa rada… Taj dio nam je najvažniji jer kada čovjek dobro postavi zadatak, onda ga lako riješi – ispričale su arhitektica Marina Brletić i voditeljica projekta Marija Lukić koje su nas provele kroz urede u Radničkoj.

Sanja Bistričić

– Recepcija je mjesto koje klijentu u par sekundi mora reći kakva ste vi firma, s čim se bavite… Zato smo ovdje pojednostavili i izromantizirali priču o malwareima koje smo zatvorili u “kavez” i izložili kao trofeje tvrtke. Naravno, malwarei ne postoje u ovakvom, fizičkom obliku, zato je ReversingLab preuzeo zadatak da ih ilustrira prema njihovim karakteristikama u cyber svijetu, a potom smo ih isprintali s 3D printerima – objasnila je Marija iz Brigade.

Sanja Bistričić

No, u razgovoru s njima, shvatili smo kakva velika džungla vlada internetom i zato smo odlučili da i njima u fizičkom svijetu napravimo jednu takvu džunglu. Angažirali smo cure iz Botanika i one su isprojektirale i osmislile koje biljke mogu u ovim mračnim uredskim prostorima preživjeti i smjestile ih po prostoru – objasnila je Marina.

Sanja Bistričić

Malwarei, džungla, što još?

Sanja Bistričić

Zidovi. I njih treba oživjeti i oni su dio te cyber džungle, tih labirinata po kojima se Reversinglabsovci odlično snalaze, a naravno tu su i motivi dobro znanih likova iz SF-a poput Mr. Spocka, Nea i ostale ekipe koja se nalazi na zidovima hodnika i prostora za druženje.

Sanja Bistričić

Za sjajne ilustracije su zaslužni članovi ReversingLabs tima, i to Vanja Vikalo za ilustracije u chill zoni a Bratislav Milenković je autor ilustracija u ostalim prostorima i malware karaktera iz kaveza na recepciji.

Sanja Bistričić

Cyber palme prepliću se s uredskim biljkama, koje omekšavaju jednostavnost samih radnih prostora, a osim ureda u prostoru ima mnoštvo prostora u kojima se djelatnici mogu dogovarati, obaviti telefonske pozive, brainstormati…

Sanja Bistričić

Za razliku od cyber džungle koja buja, u zajedničkim prostorima i prostorima komunikacije, zatvoreni uredi napravljeni su kao smireniji i jednostavniji te primjereniji za koncentraciju i rad, a kroz staklene stijene i zelenilo naziru se prostori prepušteni džungli.

Sanja Bistričić

– Dizajnirali smo im kompletan namještaj,  odabrali pokretni mobilijar, iskoristili neke stvari iz starog ureda koje nisu htjeli baciti i sve to do vaza s biljkama napravili u tri mjeseca koliko je bio rok od početka projektiranja do useljenja – ispričali su u Brigadi.

Sanja Bistričić

Da ne duljimo, uživajte u dvije tisuće kvadrata u kojima bi baš bilo divno raditi… Snimila divna Sanja Bistričić.