Ured nove generacije

Kako izgleda nova generacija ureda koja podržava hibridan način rada? Zavirili smo u novi golemi ured Porsche Digitala Croatia

Hrvatska i automobilska industrija. Donedavno je ta kombinacija zvučala utopijski. Bravo svima koji su pomogli da to više nije tako, poput tvrtke Porsche Digital Croatia, koja se nedavno preselila iz Strojarske u zagrebačku Heinzelovu i to u četiri puta veći ured od 1200 kvadrata.

Veći ured znači i puno novih radnih mjesta, mogućnosti, a i potrebu za prilagođavanjem novom vremenu, tako da je Porsche Digital Croatia jedan od ureda nove generacije koji podržava hibridni način rada. Naime, pandemija je jako utjecala na procese rada u tvrtkama i načine rada zaposlenika. Mnogi zaposlenici shvatili su da su puno produktivniji kada rade remote – ponekad od kuće, s vikendice, s putovanja. Neki su shvatili da previše vremena provode u prometnim gužvama te da to vrijeme mogu efikasnije utrošiti, pa su odlučili da će raditi hibridno.

A sve to utjecalo je na novu generaciju ureda koja podržava takav način hibridnog rada – u uredu, na callovima, video konferencijama i na zajedničkom timskom opuštanju.

– Novi ured nam daje puno više fleksibilnosti jer smo ga osmislili imajući na umu danas sve uobičajeniji način hibridnog rada. Imamo dovoljno mjesta za fokus, za održavanje manjih i većih sastanaka te modularni prostor za meetup-ove i radionice. Sve to, a i prostori za druženje, su uklopljeni u moderan i ugodan dizajn prostora u kojem se ljudi osjećaju kao doma, a to nam je bilo jako važno – rekao je Lovro Gracin, Managing Director, dodajući kako su oko uređenja ureda surađivali s dva arhitektonska studija, Leskovar Studio i Spatial studio.

Prostor je adaptilan na način da može primiti do 140 ljudi, ugostiti zaposlenike Porsche Digitala Croatia iz drugih zemalja na projektnim zadacima i poslužiti kao idealna lokacija za organizaciju različitih radionica, predavanja i događanja za zaposlenike i goste.

Najveća pozornost, kažu arhitekti, posvećena je optimalnom funkcioniranju prostora u cjelini i stvaranju osjećaja pripadnosti kolektivu, primarno vodeći računa o zadovoljstvu i ugodi pri radu zaposlenika. Tlocrtna organizacija prostora prilagođena je novim načinima rada uvjetovanim novim tehnologijama i modalitetima suradnje.

– Nova generacija ureda i oblik rada koji se stalno mijenja i unaprjeđuje zahtijevaju radne prostore koji se mogu koristiti na više načina. To podrazumijeva namještaj i prostorne elemente koji podržavaju izmjene, premještanja i različite obrasce korištenja tijekom dana. Za novu generaciju ureda ne postoji neko pravilo ili popis “novih” prostora i sadržaja, već je potrebno u fazi projektiranja uzeti u obzir sve moguće načine korištenja te kroz dijalog prilagoditi ured ljudima koji će ga koristiti – objasnili su arhitekti.

Glavne strukturne značajke prostora su širina izbora i personalizacija načina rada — izolirane “focus-pods” zone za individualni rad u ugodnom ambijentu, lounge soba za relaksaciju i neformalne sastanke, kombinacija open space zona i zatvorenih ureda, manje i veće sobe za sastanke i pozive te prostrani kuhinjski prostor za druženja, prezentacije i ručak.

Koncept dizajna prostora kontrastira mnoštvo biljaka, zemljane tonove i prirodne materijale s prepoznatljivim, ali suptilno integriranim motivima Porsche Digital Croatia identiteta.

Svjetlosne instalacije u obliku zakrivljenih i ravnih crvenih linija inspirirane su kultnim stražnjim svjetlima Porscheovih automobila, dok veliki canvas vizuali i jednostavna signalizacija prenose doživljaj i priču brenda kroz povijesne i aktualne motive grafika i fotografija automobila u različitim scenarijima.

Interijer je opremljen suvremenim namještajem i rasvjetom, uz veliki dio unikatno izrađenih elemenata i produkata koji su izvedeni u suradnji s lokalnim izvođačima — od stolova, kuhinja, tribina, zidnih obloga, komoda, polica do zelenih otoka i tapeciranog sjedenja.

– U oblikovanju namještaja po mjeri korišteni su i neki netipični materijali, poput linoleuma, koji se inače koristi kao podna obloga, a u ovom je prostoru iskorišten za plohe stolova i tribina kao ugodan, potpuno prirodan i otporan materijal.

Fasada zgrade i rasvjeta prostora opremljena je automatiziranim sistemom, te se prilagođava dobu dana i razini svjetla, tako da su u svakom trenutku optimalni uvjeti u interijeru. Uz to, velike staklene stijene i raspored prostora omogućuju ugodan doživljaj i toplinu unutar ureda. Tijekom izvedbe radova, nastojali smo proizvesti što manje otpada te reciklirati postojeće materijale i staklene stijene u zatečenom prostoru u maksimalnoj mjeri – objašnjavaju arhitekti.

Uživajte u fotografijama…

 

(PR)