Vrijeme je za generalku. Kako čistiti namještaj? Vodič za sigurno čišćenje

Proljeće je i vrijeme je za generalku. No, kako čistiti mramor, tkanine, ratan, drveni namještaj? Stručnjaci iz Lesnine otkrili su nam savjete za sigurno i efikasno čišćenje

Old school čišćenje kuće i apartmana – poliješ solnom kiselinom i to je to. Nema više prljavštine, ali nema ni sjaja i baš te briga što se na svim inox dijelovima pojavljuje zelena hrđa, a mramor dobije rupice i trusi se… Zašto ovo pričam? Zato što sam previše puta vidjela da su namještaj i oprema za dom potpuno uništeni zbog neadekvatnog čišćenja s preagresivnim sredstvima.

Kako sigurno čistiti namještaj i dom?

PEXELS

U trendu su ekološka sredstva za čišćenje koja su nježnija po naše zdravlje, a vrlo popularni su i home made pripravci na bazi proizvoda kojih imamo u domaćinstvu – ocat, soda bikarbona, maslinovo ulje, coca cola, majoneza…

Među najpopularnijim home made pripravcima za čišćenje je univerzalno sredstvo na bazi octa, vode, praška za posuđe i eteričnih ulja. Univerzalni recept je 0,5 l vode, 0,1 l alkoholnog octa, par kapi sapunice (ili deterdženta za suđe) te ukupno 20-ak kapi eteričnog ulja čajevca, lavande i kadulje. S ovim sredstvom očistit ćete kupaonicu, kuhinju, pločice… No, je li ova receptura sigurna za čišćenje namještaja? Postoji li nešto što se s tom mješavinom ne smije prati?

PEXELS

Da! Mramor, kamene površine, staklo, ratan, drveni namještaj, tapecirani, ratan…

Stručnjaci za namještaj upozoravaju da većina ogrebotina i mrlja na namještaju nastaje zbog prejakih sredstava i abrazivnih spužvi za čišćenje.

– Namještaj može biti godinama jako lijep ako ga pravilno održavamo. To najbolje vidimo s drvom, koje će s godinama biti sve ljepše, pod uvjetom da ga pravilno održavamo i njegujemo, no ako ga prečesto močimo ili peremo s deterdžentom ili octom, potamnit će i ispucati – kažu stručnjaci iz Lesnine, dodajući kako se drveni namještaj treba uljiti, a najbolje je sa specijaliziranim uljima koja su sigurna za namještaj.

PEXELS

– Korištenje neutralnog ulja za drvo pomoći će drvu da zadrži svoju prirodnu boju, a istovremeno će povećati njegovu trajnost, čineći ga manje osjetljivim na mrlje. Prilikom nanošenja ulja preporučamo korištenje meke spužve ili krpe, brisanje u smjeru vlakana drva u kontinuiranom, tankom sloju. Nakon tri sata sav višak ulja možete obrisati i vaš će drveni namještaj ponovno biti lijep – objašnjavaju stručnjaci.

Prirodni kamen i mramor vrlo su osjetljivi i zahtijevaju dodatnu brigu i pažnju. Porozna priroda materijala znači da će kisele tekućine, poput soka od naranče ili kave, ostaviti mrlje na površini, pa čak i vodu treba odmah obrisati ako se prolije. Također važno je paziti da ne izgrebete površinu stavljanjem ili klizanjem tvrdih predmeta po njoj.

– Čišćenje površina treba biti što je moguće nježnije i delikatnije, bez upotrebe jakih kemikalija. Redovito brišite prašinu s površina, a po potrebi ih obrišite krpom navlaženom vodom i blagim deterdžentom. Nakon toga uvijek isperite deterdžent krpom umočenom u čistu vodu – kažu stručnjaci, dodajući kako za zaštitu mramornih površina povremeno treba površinu premazati specijaliziranim voskom.

PEXELS

Ogledala su sastavni dio mnogih domova, a njih treba čistiti mekom, čistom vlažnom krpom, a uglovi ne smiju ostati mokri dulje vrijeme. Ako trebate temeljitije očistiti ogledalo preporuča se korištenje specijaliziranih sredstava za čišćenje stakla bez amonijaka ili octa, dakle izbjegavajte univerzalna sredstva za čišćenje.

Tepisi dolaze u različitim vrstama tekstila, pa im je stoga potrebna vrlo različita njega. Svi tepisi, međutim, trebaju se redovito usisavati i korisno ih je redovito okretati te koristiti jastučiće ili štitnike ispod teškog namještaja kako biste spriječili ostavljanje trajnih tragova na vašem tepihu.

– Ako je tepih izrađen djelomično ili isključivo od vune, mrlje treba ukloniti nježnim brisanjem područja mokrim papirnatim ručnikom i čišćenjem vlažnom krpom. Ako je tepihu potrebno temeljitije čišćenje, preporučamo korištenje profesionalne kemijske čistionice jer će ga pranje s vodom uništiti – kažu stručnjaci dodajući kako slična pravila vrijede i za tapecirani namještaj i osjetljive tekstile.

PEXELS

– Tapecirane stolice i garniture usisavajte na srednjoj snazi. Što prije uklonite mokre mrlje pažljivim tapkanjem krpom koja ne ostavlja dlačice ili spužvom navlaženom toplom vodom bez deterdženta. Ako mrlja ostane, preporučujemo korištenje specijaliziranog proizvoda za čišćenje ili se obratite servisima za profesionalno kemijsko čišćenje – kažu stručnjaci, dodajući kako će namještaj dugo biti lijep ako ga se redovito održava, a ne samo jedanput godišnje – prilikom generalke.

PEXELS

I uistinu, slažemo se. I zato smo vam pripremili proizvode za čišćenje koje nećete imati potrebu stalno skrivati. Kada su u vidnom polju, možda ih češće i ostali ukućani uzmu u ruku ;)

Linkove s cijenama, dimenzijama i specifikacijama pronađite u potpisu slike, a sve artikle možete pronaći u Lesnina salonima i webshopu.

METLA, LESNINA (LINK)
SET ZA ČIŠĆENJE, LESNINA (LINK)
DRžač alata, LESNINA (LINK)
ČETKA ZA ČIŠĆENJE, LESNINA (LINK)
STALAK ZA SUŠENJE RUBLJA, LESNINA (LINK)
KOŠARA ZA KOMPOST, LESNINA (LINK)
KOŠARA ZA RUBLJE, LESNINA (LINK)
SREDSTVO ZA NJEGU PODA, LESNINA (LINK)
SREDSTVO ZA NJEGU UMJETNE KOŽE, LESNINA (LINK)
NJEGa DRVENOG NAMJEŠTAJA, LESNINA (LINK)
SET ZA NJEGU KOŽE, LESNINA (LINK)
SET ZA održavanje TEKSTILA, LESNINA (LINK)
KOŠARA ZA RUBLJE, LESNINA (LINK)
SET ZA ČIŠĆENJE PODA, LESNINA (LINK)
LOPTICE ZA SUŠILICU, LESNINA (LINK)