Zrno po zrno pogača. Idemo u ured najvećeg proizvođača kvasca

Može li izbor poda smanjiti buku u interijeru i smanjiti bol u nogama zaposlenika koji dugo stoje i sjede? Evo što smo saznali na primjeru ureda Lesaffre Adriatic

Svi vjerujem znamo za brend Di-go, no vjerujem da malo tko zna da su oni dio grupacije Lesaffre, globalne tvrtke prisutne na svim kontinentima, s 11.000 zaposlenih i timom koji okuplja 96 nacionalnosti. Danas vas vodimo u zagrebačku podružnicu Lesaffre Adriatic, baking solution tvrtke koja se osim s kvascom i fermentacijom, bavi i razvojem raznih pekarskih mješavina zbog kojih su kruh te razni pekarski proizvodi u pekarnicama uvijek mekani, mirisni, fine hrskave kore…

Već pri samom ulasku u fermentacijski centar, smješten na sedmom katu zagrebačkog nebodera, osjeti se toplina i pristupačnost – baš poput karaktera njihovih pekarskih proizvoda. No, ovaj prostor nije samo mjesto susreta s tradicijom, već i inovativni centar s dvostrukom namjenom: služi kao demonstracijski i edukacijski centar za kupce i partnere, ali i kao razvojni hub za kreiranje novih pekarskih proizvoda.

Za arhitektonsko oblikovanje i tehničko vođenje projekta od roh-bau faze do finalne realizacije zaslužan je studio EL BE, predvođen arhitekticama Lucijom Puljić i Bojanom Anđić. Ovaj dvojac pretočio je esenciju brenda u prostor, spajajući toplinu tradicije s modernim uredskim potrebama.

– Koncept interijera inspiriran je doslovno – kvascem i njegovim procesom fermentacije. Naše kreativno viđenje kvasca kao nositelja ovog brenda i junaka cijele priče, očituje se u kružnoj komunikaciji prostora i detaljima poput perforiranog spuštenog stropa. Ti elementi ne samo da olakšavaju kretanje kroz različite funkcionalne zone, već i vizualno predstavljaju samu suštinu tvrtke – proizvodnju pekarskih kvasaca i dodataka – izdvojila je Lucija Puljić, arhitektica koja je vodila projekt, dodajući kako su veliku pažnju posvetile akustici prostora, s obzirom da se ured nalazi u neboderu s mnoštvo stakla i glatkih površina koje mogu pojačati buku.

– Svjesni smo kako buka uzrokuje stres i otežava koncentraciju, naročito u poslovnom okruženju. Upravo iz tog razloga, stvoriti mirnu i fokusiranu atmosferu postaje ključan cilj za oblikovanje učinkovitog radnog prostora. Iz tog razloga fokusirali smo se na odabir obloga koje će stvoriti bolju akustiku prostora. Odabrane Milliken tekstilne podne obloge tvrtke Dizajn Pod, korištene u uređenju ovog projekta, dokaz su kako inovativni materijali mogu unaprijediti akustiku prostora, smanjiti buku i osigurati optimalne uvjete za rad – objasnila je arhitektica.

Posebnost ovih podnih obloga leži u ugrađenom kompaktnom jastuku koji ne samo da doprinosi udobnosti već i smanjuje buku do 50% u usporedbi s drugim podnim oblogama, čime se poboljšava koncentracija i stvara mirnije radno okruženje. Uz to, Milliken podne obloge odlikuju se i jednostavnošću održavanja, što ih čini dugoročno isplativim rješenjem za poslovne prostore, a njihova inovativnost odražava se poboljšava radne uvjete, smanjuje umor i doprinosi zdravlju zaposlenika.

– Već više od 15 godina surađujemo isključivo s najboljima na tržištu, poput Millikena, postavljajući zajedno nove standarde u industriji. Naši klijenti prepoznaju našu kvalitetu i predanost izvrsnosti, a to se odražava i u našim podnim oblogama. Tekstilne obloge i LVT rješenja dizajnirana su kako bi bila ugodnija pod nogama, čime pozitivno utječu na cjelokupno iskustvo zaposlenika u radnom okruženju. Na primjer, WellBAC podloga našeg tepiha smanjuje naprezanje mišića za čak 24% u odnosu na tvrde podloge, što je posebno važno u prostorima gdje se dugo stoji ili sjedi. Uz to, poboljšane su zvučne performanse, smanjen udarni zvuk, a postavljene podne obloge jednostavne su i za održavanje – ispričala je Biserka Silić Matošević iz Dizajn Poda, dodavši kako su podovi često zanemaren element u dizajnu, a zapravo imaju ključnu ulogu – od akustike i toplinske izolacije do ekološkog aspekta materijala te zdravlja i dobrobiti korisnika.

– Ovaj projekt još je jedan pokazatelj kako tržište želi ponovni spoj sa prirodom, tradicijom i svim onim izvornim od čega čovjek potječe. Ponosna sam što smo uspjeli spojiti prirodne materijale, koncepte održivosti i vrhunski dizajn u prostor koji ne samo da izgleda odlično, već i poboljšava radne uvjete, smanjuje umor i doprinosi zdravlju zaposlenika – ističe Biserka Silić Matošević iz tvrtke Dizajn Pod.