Brigada ima jako cool ured. Zavirimo

Ako ste bili u novootvorenom Kaptol centru, sigurno ste u blizini Boutique Cinema primijetili izlog na kojem piše Brigada. Što se skriva iza tog izloga? O tome kako je prostor nastao, kako je koncipiran i što se sve u njemu nalazi, ispričali su nam arhitekti i dizajneri iz studija Brigada.

PIŠE: BRIGADA

Nakon više od desetljeća boravka na zagrebačkoj Zavrtnici unutar nagrađivanog uredskog prostora koji smo dijelili s agencijom Bruketa&Žinić&Grey, naša Brigada se preselila u novo okruženje, u trgovački centar u srcu Zagreba. Budući da je naša agencija specijalizirana za dizajn trgovina i ureda, prirodno se nametnula ideja da novi uredski prostori bude svojevrsni hibrid trgovine i radnog prostora.

DOMAGOJ BLAŽEVIĆ

Srećom, tijekom izvođenja radova na interijeru Centra Kaptol kojeg smo također osmislili, ‘otkrili’ smo lokal koji se godinama koristio kao spremište. Iza gomile građevinskog materijala prepoznali smo potencijal prostora utopljenog u okolnu prirodu s prostranom terasom i puno prirodnog svjetla, koji je nakon kraćeg preuređenja postao naš novi dom.

DOMAGOJ BLAŽEVIĆ

Ispred radnog prostora nalazi se prava trgovina u koju se ulazi iz trgovačkog centra i koja se koristi kao showroom različitih kreativnih rješenja koja se periodički izmjenjuju.

To je prostor otvoren za sve, a osim izložbi naših radova to je prostor za kolaboracije s raznim drugim trgovinama namještaja i opreme, umjetnicima, grafičkim dizajnerima…

DOMAGOJ BLAŽEVIĆ

Kako bi uopće došli do uredskog prostora potrebno je proći kroz showroom te se ohrabriti i pritisnuti veliki crveni gumb na zidu kojim se aktivira školsko zvono u uredu. U tom trenutku netko od nas Brigadira otvorit će tajna vrata.

DOMAGOJ BLAŽEVIĆ

Jedina naznaka onog što se skriva iza tajnih vrata je okrugli brodski prozor kroz koji se može zaviriti u radnu atmosferu agencije.

Radnim dijelom ureda dominira velika staklena stijena koja pokriva gotovo pola površine zidnih ploha cijelog ureda, a koja se otvara prema terasi i parku s drvećem, koji tako postaju sastavnim dijelom interijera.

DOMAGOJ BLAŽEVIĆ

Osim radnih jedinica koje su razdijeljene akustičnim pregradama, bitan element u prostoru je velika biblioteka s uzorcima, stručnom literaturom te panelima za moodboarde i razradu procesa dizajna.

DOMAGOJ BLAŽEVIĆ

Ovo je ujedno i zona za istraživanje novih materijala, tehničkih i kreativnih rješenja te eksperimentiranje na svim poljima prostornog doživljaja. Kao sastavni dio dizajna korišten je veliki broj različitih materijala i tehnologije, više od deset različitih vrsta rasvjete, inovativna akustična rješenja, difuzori za mirise te napredni sustavi ozvučenja.

DOMAGOJ BLAŽEVIĆ

Zadnja zona u dnu ovog linearno osmišljenog interijera rezervirana je za kuhinju i blagovaonicu koje se otvaraju prema terasi te se svakodnevno koriste za zajedničke obroke cijelog tima.

DOMAGOJ BLAŽEVIĆ

Terasa utopljena u park, kroz koju i raste drveće često postaje alternativni radni prostor u hladu japanskih trešanja, ali i ljetna blagovaonica te urbani vrt u kojem se uzgajaju ekološke jagode, rajčice, paprike, tikvice, salata i razno začinsko bilje koje redovito koristimo za pripremanje naših obroka. Tu je i mali „pašnjak“ za pčele, s cvijećem koje omogućuje kukcima da se nahrane unutar gradskog centra.

DOMAGOJ BLAŽEVIĆ

Ured je prvenstveno dizajniran kako bi bio potpuno funkcionalan te odgovorio na potrebe koje je cijeli tim nizom radionica identificirao kao ključne za ugodniji i produktivniji radni ambijent.

DOMAGOJ BLAŽEVIĆ

Od dizajnerskih komada namještaja ističe se blagovaonski stol izrađen od recikliranog drveta iz toskanskih vila te originalni komadi klasika regionalnog dizajna poput fotelja Bernarda Bernardija, Nike Kralja ili rasvjetna tijela Meblo iz sedamdesetih.

DOMAGOJ BLAŽEVIĆ

Kako bi klasici dizajna dobili odgovarajući ambijent, dio showrooma pretvoren je u svojevrsni hommage tom vremenu te je u potpunosti osmišljen u duhu sedamdesetih godina prošlog stoljeća i prošle države.

DOMAGOJ BLAŽEVIĆ

Kombinacijom originalnog dizajnerskog namještaja iz tog vremena, stolića i komode koje su razvili dizajneri u Brigadi te novih materijala, uz zvuke ploča s drvenog gramofona održavaju se manje formalni sastanci ili jednostavno završava radni dan uz pogled na zelenilo parka.

DOMAGOJ BLAŽEVIĆ

Uživajte u fotografijama Domagoja Blaževića.