Obnovljen legendarni Rožićev i Bernardijev hotel

Počinje nova era obnove bisera Jadrana. Zavirimo u hotel koji je 60-ih godina slovio kao biser Jadrana i najluksuzniji hotel u Dalmaciji. Idemo u hotel Bluesun Maestral u Brelima

Dobra vijest. Nakon što se gotovo dvije pandemijske godine nije otvorio ni jedan veći hotel u Hrvatskoj, samo ovaj tjedan sve je ispravljeno. Ovih dana otvoreno je nekoliko divnih hotela po Jadranu, a većinom je riječ o obnovama starih, jako poznatih hotela građenih 60-ih i 70-ih godina. Danas vam predstavljamo hotel koji je slovio kao biser Jadrana te nekoć najluksuzniji hotel na Makarskoj rivijeri.

Riječ je o legendarnom hotelu Maestral u Brelima, uistinu maestralnom djelu sinergije poznatih arhitekata kasne poslijeratne moderne. Ante Rožić, Julius De Luca i Matija Salaj bili su zaduženi za arhitekturu, dok je interijer osmislio Bernardo Bernardi s mnoštvo svojih autorskih dizajnerskih rješenja.

Hotel je izgrađen u periodu od 1962. do 1965. godine, a zbog svoje važnosti u evoluciji tipologije objekata turističke namjene na prijelazu 1960-ih u 1970-e, uključen je u selekciju izložbe Concrete Utopia u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti (MoMA).

S obzirom na iznimnu povijest same građevine, projekt je realiziran u suradnji s konzervatorima. Radove je izvodila tvrtka Krekić-Avangard d.o.o. iz Zadra, prema projektu tvrtke Stabilnost d.o.o. koja je ujedno obavila i stručni nadzor, dok je Studio Franić Šekoranja bio zadužen za dizajn interijera.

– S obzirom na to da je riječ o jednom od najljepših hotela domaće turističke arhitekture šezdesetih godina prošlog stoljeća, želja je bila da se što više uklopi u postojeću situaciju s namještajem i opremom moderno-klasičnog dizajna. Akcenti u interijeru dogodili su se kroz rasvjetu, a kako je središnja slika u lobiju hotela zapravo prekrasan pogled na lokalnu šumu, tonovi zelene i bež boje pretočili su se i u interijer. Hotel ima bogatu kolekciju umjetnosti koja se djelomično zadržala i ponovno oživjela u novonastalom interijeru – rekao je Dean Franić iz Studija Franić Šekoranja.

Interijer odlikuje nepretenciozni, bezvremenski izgled u kojem se gosti hotela mogu osjećati udobno i opušteno.

Novi vlasnik prepoznao je iznimnu vrijednost Maestrala i s posebnim poštovanjem započeo projektiranje s obzirom na jedinstvenu poziciju u povijesti hotelijerstva i činjenicu da je hotel arhitektonsko remek-djelo.

– Našom investicijom odajemo počast ljudima, lokalnom gospodarstvu, zajednici, povijesti i uvijek besprijekornoj jadranskoj obali koja oduzima dah – rekao je Mubarak Al-Khalifa, predsjednik Uprave društva Sunce Hoteli d.d.

Od 2019. do 2022. godine hotel je bio zatvoren za posjetitelje, a obnovljen je prije sezone 2022. Prije obnove hotel je bio u izrazito trošnom stanju, instalacije su bile loše i nisu bile u skladu s današnjim standardima.

Iako je hotel bio razmjerno dugo zatvoren, faza projektiranja i pripreme trajala je 5 mjeseci, od svibnja 2021. godine, a realizacija samog projekta trajala je fascinantnih, kratkih i intenzivnih 7 mjeseci, od studenog 2021. godine do kraja svibnja 2022. godine.

Uživajte u fotografijama Marka Mihaljevića (interijer hotela) i Duška Vlaovića (interijer sobe, kupaone).