Njuškalo ima novi ured. Pronjuškajmo…

Bila sam sigurna da je to kafić ili salon rasvjete, a kad ono… Idemo u nove urede oglasnika Njuškalo kojega je uređivao osječki dizajnerski studio Havelkadesign

Imam jednu bolest, a to je volim gledati u prozore i maštati o tome kakvi se interijeri nalaze iza tih prozora. Često tako gledam i pokušavam razaznati koja je to lampa, fotelja, polica za knjige…

Vozeći se tako, nedavno sam prošla pored jedne zgrade u smjeru Buzina koja mi je privukla pažnju. Što je to?

Romulić & Stojčić

Je li to neki kafić? Salon rasvjete? Neki poluprivatni noćni klub?

Ništa mi nije jasno, pogotovo jer je iza “prozora” svjetlila silueta drva i mijenjala boje… Moram to jednom pogledati. Ne znam što da mislim o tome.

Romulić & Stojčić

I kao i uvijek, be careful what you wish… Ovako to izgleda iznutra…

Riječ je, naime, o takozvanom Drvu Znanja, instalaciji koja se nalazi u novom uredu tvrtke Njuškalo, nedaleko od Buzina, a koja zapravo ima nekoliko funkcija.

Romulić & Stojčić

– Budući da je Njuškalova djelatnost vezana uz online komunikaciju, napravljen je kontrast sa zonom za knjige. Mjesto gdje će zaposlenici na, sada već možemo reći, staromodan način prikupiti informacije i proširiti svoje znanje. Tako se rodila ideja o stvaranju Drva Znanja čime se ujedno rješavalo i tehničko pitanje prikrivanja betonskog stupa u središtu prostorije. Drvo je simbolično prikazano u osam različitih dijelova koji mu daju trodimenzionalnost. Pored integriranih RGB led dioda u bočnim stjenkama, oko svakog kraka omotane su viseće lampe koje simboliziraju njegove plodove – nove ideje. Ipak, ekipa u Njuškalu jako voli trendove, pa je biblioteka upotpunjena i s modernim izvorima kreativnosti – igraće konzole, VR… za digitalno proširenje stvarnosti – objasnili su u Njuškalu.

Romulić & Stojčić

Drvo znanja, zapravo je tek samo jedan dio ureda od 1000 kvadrata kojega je uređivao osječki dizajnerski studio Havelkadesign. Ured je zamišljen kao prostor koji s vremenom još može više rasti i smjestiti veći broj djelatnika, a velika želja bila je da svojim uređenjem djeluje opušteno, zabavno, kreativno, prijateljski…

Romulić & Stojčić

I zato su, kažu, psića – maskotu Njuškala, prenijeli i u interijer. Naime, vizualni aspekt interijera odražava autentičnost brenda: i zato su žuta, crna i bijela boja zajedno s svima dobro poznatom maskotom i vrlo važan dekorativni dio interijera.

Romulić & Stojčić

– Ta se prepoznatljivost vidi već pri prvom kontaktu s interijerom, ostavljajući nepogrešiv zaključak da se nalazite u prostorijama Njuškala. Ambijentalne karakteristike cijelog interijera odišu Njuškalovim brand standardima. Imperativna žuta boja je lajtmotiv cijelog prostora, dok se ravnoteža postiže balansiranjem akromatske kombinacije i sporadično prisutnih detalja u sekundarnim bojama – objašnjavaju u Njuškalu te dodaju da je veliki doprinos karakteru interijera dao je ilustrator Boris Matešić, koji je svojim muralima ispričao priču vlastitog doživljaja Njuškala.

Romulić & Stojčić

Glavni lik, Njuškalo, dobio je naravno centralnu poziciju na samom ulazu, čime se ostvario dojam da glavna Njuška stoji u prostoru dočekujući sve s dobrodošlicom.

Romulić & Stojčić

– Već pri prvom pogledu na prazan prostor ‘vidjela’ sam ideju koja je danas upečatljiv uredski prostor jedne od najinovativnijih tvrtki u Hrvatskoj. Zamišljajući oživljenog Njuškala, vidjela sam ga kako trči po hodnicima i tako je nastala ideja s udubljenim šapama na “travnatom” zidu. Također, projektni zadatak imao je detalj o zadržavanju zaposlenika u hodnicima. Tu sam odmah uočila niše idealne za smještanje psećih kućica kao konture, koje sam zamislila kao jednostavne crteže. Vodila me razigranost kojom odiše sam brend i sve se dalje odvijalo samo od sebe – ističe Jelena Havelka, direktorica i glavna dizajnerica interijera u Havelkadesignu.

Romulić & Stojčić

Dodaje kako su u izvedbi radova pazili na angažman kvalitetnih domaćih majstora, pa su, primjerice, tapeciranje odradili osječki stručnjaci iz Janz designa, tvrtka Modul je izradila fotelje i stolice, dok su Blažević interijeri zaslužni za stolarski dio, od uredskog namještaja do kuhinje.

Romulić & Stojčić

– Prostor je na osnovnom nivou grupiran u zonu rada, tj. urede i zonu opuštanja, odnosno zajedničke prostorije. Uredi, koji su grupirani u 16 različitih odjela od kojih gotovo svaki ima svog voditelja, smješteni su uz ostakljeni obod, dok su zajedničke prostorije raspoređene u centralnom dijelu. S obzirom da zaposlenici provode najviše radnog vremena u uredima, logično ih je smjestiti u najkvalitetniji dio s najviše prirodnog osvjetljenja. A kako bi se osiguralo maksimalno osvjetljenje same jezgre prostora, uredi su prema hodnicima odijeljeni staklenim stijenama.

Romulić & Stojčić

Druga razina distribucije prostora ovisila je o zadanom načinu rada kompanije te glasnim i tihim zonama među odjelima. Upravo tu se može uočiti bitnost rješavanja komunikacije i interakcije među korisnicima – objasnili su u studiju Havlekadesign.

Romulić & Stojčić

Pored dobrog osvjetljenja, otvaranja vizura prema van i opuštene atmosfere, za poticanje zdravlja i blagostanja svakako su potrebne i biljke.

Romulić & Stojčić

Da ne duljim, pogledajte sami kako to izgleda…

Romulić & Stojčić

Btw u interijeru su mnogi detalji i namještaj nabavljeni i kupljeni upravo na Njuškalu. Kažu, ipak oni znaju gdje se nalaze najbolje second hand prilike…