Novi sjaj stare ljepotice. Brela, hotel Berulia

Arhitekt Ante Rožić nedavno je dobio nagradu za životno djelo Udruženja hrvatskih arhitekata. Studio Ante Murales imao je zahtjevan zadatak – obnoviti 45 godina star hotel, kao da ga nitko nije dirao

Arhitekt Ante Rožić velikan je hrvatske arhitekture koji je na svojoj rodnoj makarskoj rivijeri napravio neke od i danas najboljih hotela. Maestral, Alga, Afrodita, Meteor, Berulia, Park samo su neki na listi radova zbog kojih je upravo ovih dana dobio nagradu za životno djelo i doprinos hrvatskoj arhitekturi.

Studio Ante Murales

Kada govorimo o hotelskoj arhitektonskoj baštini, uvijek se nekako provlači tema obnove, devastacije, revitalizacije…

Studio Ante Murales

Jedan od tih svjetlijih primjera očuvanja baštine upravo je ovaj hotel koji uskoro čeka svoje prve ovosezonske goste. Riječ je naime o hotelu Berulia kojega je dogradio i obnovio studio Ante Murales, arhitekta Ante Nikše Bilića.

Studio Ante Murales

– Zadatak je bio dograditi hotel za jedan kat, dodati dva bazena, obnoviti ga u svakom smislu te mu povećati kapacitete, a da zapravo sve djeluje kao da se ništa posebno nije radilo, kao da je takav bio oduvijek – objasnila mi je arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Berulia / Booking.com

Naime, hotel je napravljen 1971. godine po tadašnjim standardima, a iako je zapravo bio sjajan primjer turističke arhitekture, trebalo ga je pažljivo obnoviti.

Berulia / Booking.com

– Stalno smo se zezali da mora izgledati netaknuto, ali novije – kaže arhitektica koja je vodila ovaj projekt koji je obuhvaćao djelomična povećanja za 2 etaže te proširenja soba kako bi odgovarala potrebama suvremenog hotela s 4 zvijezdice.

Berulia / Booking.com

Ideja je, kaže, morala ostati kao i do sada, hotel u koji odlaziš na veliki odmor, daleko od gužve na makarskoj rivijeri.

Berulia / Booking.com

– Kada smo pitali po čemu je Berulia drugačija od ostalih hotela na makarskoj rivijeri, odgovor je bio: to je veliki hotel, koji unatoč veličini daje osjećaj intime. Ovdje se odlazi kad se želi sakriti od javnosti, u potrazi za pravim odmorom. Jako ga vole obitelji s malom djecom, ali i parovi koji žele malo mira i užitak u moru i suncu – objašnjava arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Berulia / Booking.com

Zato je za tema uređenja bila sportska elegancija, dekori materijali i boje koji djeluju na osjetila osvježavajuće, smirujuće, opuštajuće.

Studio Ante Murales

– Sobe su smirene i opuštajuće, javni prostori, recepcija i restorani su življi i veseliji te pozivaju na druženje i prijateljsko opuštanje. Za potrebe hotela napravili smo niz vlastitih proizvoda poput lampi, tepiha, tapeta i raznih dekoracija koje prate apstrahirani logotip hotela, slovo Y – objasnila je arhitektica, dodajući kako je dizajn radio dizajner Filip Gordon Frank.

Berulia / Booking.com

Žuta, tirkizna, plava, zelena u svim svojim nijansama… to su i za mene Brela.

Berulia / Booking.com

Uživajte u Beruliji…