Ovo je najbolja zgrada na svijetu u 2018. godini. Upoznajte ju…

Ovo je zgrada u kojoj bi bilo divno ostariti i dobila je titulu najbolje zgrade na svijetu. Što čini najboljom? Bila sam na World Architecture Festivalu u Amsterdamu na dodjeli nagrada za najbolje projekte, kuće zgrade, interijere na svijetu

Idemo na WAF u Amsterdam? Idemo, iste sekunde sam prihvatila. A znate li zašto? To je, naime, trodnevno događanje gdje možete čuti predavanja i prezentacije najznamenitijih arhitekata današnjice, a ove godine su tako predavanja imali Rem Koolhaas, David Adjaye, Aaron Betsky, Peter Cook, Nathalie de Vries…

No, WAF je ipak najzanimljiviji zbog dodjele nagrada koje se, uz paralelni festival interijera Inside, dodjeljuju najboljima od najboljih i to raspoređenih u 40-ak kategorija.

JAC studios – Yumin Art Nouveau Collection, Phoenix Jeju / NAGRADA ZA NAJBOLJI INTERIJER

A kako to izgleda? Iz cijelog svijeta prijavljuju se radovi i oni se svrstavaju u različite kategorije – WAF, 20-ak kategorija koje ocjenjuju uspješnost realiziranih i budućih projekata te Inside, 15-ak kategorija interijera.

JAC studios – Yumin Art Nouveau Collection, Phoenix Jeju / NAGRADA ZA NAJBOLJI INTERIJER

Za svaku pojedinu kategoriju odabere se širi pa uži krug, a sama nominacija znači da ste već prošli ozbiljnu selekciju i da ste među najboljima. U cjelokupnom procesu žiriranja angažirano je 130 arhitekata koji temeljito pregledavaju svaki rad i izabiru one najbolje.

JAC studios – Yumin Art Nouveau Collection, Phoenix Jeju / NAGRADA ZA NAJBOLJI INTERIJER

Ove godine od hrvatskih arhitekata bili su nominirani kreativna agencija Brigada za izložbu „Croatia je Hrvatska – Povijest pišemo sami“ i Proarh, arhitekta Damira Matekovića, koji je bio nominiran u kategoriji Future projects. Oni su kao i ostali nominirani u Amsterdamu održali prezentaciju žiriju, a nakon svih prezentacija žiri je odlučio o pobjednicima po kategorijama. Pobjednici tu nisu stali, nego su išli u daljnju selekciju – za supernagrade, tj. glavne nagrade festivala WAF i Inside, uz prezentaciju pred superžirijem koji je odlučio o glavnim pobjednicima.

Pedestrian Path along the Gypsum Mines, Barcelona, Spain

Hrvatski arhitekti, nažalost ove godine nisu bili u finalu svih finala, a ja sam imala sreću da sam bila na svečanoj dodjeli nagrada gdje se odvijala dodjela i za nagradu IVA International VELUX awards gdje se nagrađuju najbolji studentski  radovi na svijetu.

IVA VELUX AWARDS

O mladim studentima i vizijama budućnosti arhitekture, već sam vam pisala, a sada ću o najboljem od najboljih…

Kampung Admiralty / WOHA Architects

Ovo je kompleks Kampung Admiralty u Singapuru kojega je napravio poznati lokalni arhitektonsku ured WOHA Architects.

Kampung Admiralty / WOHA Architects

Ukratko, ova zgrada je sve. Ona je mali grad u jednoj zgradi. U njoj su stanovi, dom za starije i nemoćne, vrtić, medicinski centar, brojni restorani, kafići, shopping centar sa svim mogućim trgovinama i lokalima koji vam mogu zatrebati.

Kampung Admiralty / WOHA Architects

Tu su frizer, pediker, zubar, svi mogući doktori, ljekarne, banka, pošta, dućani, a najbolje od svega tu je i mnoštvo zelenila, parkova, natkrivenih terasa u kojima čovjek može uživati u prirodi, zelenilu, miru… kao da ne živi u jednoj velikoj megazgradi nego negdje usred prirode.

Kampung Admiralty / WOHA Architects

Zbog te velike količine javnih prostora koji se prožimaju kroz čitavu zgradu, stvarajući zanimljive “ulice” i “parkove između stambenih jedinica, superžiri u kojem su sjedili najrenomiraniji suci, ovom projektu je dodijelio nagradu Building of the Year.

Kampung Admiralty / WOHA Architects

Da ne duljim, pogledajte izbliza kako izgleda i kako funkcionira ovaj kompleks koji zauzima površinu bloka od 0,9 hektara.

Kampung Admiralty / WOHA Architects

Bilo bi lijepo ostariti ovako negdje… Da ti je sve savršeno blizu, a da je ipak svuda oko tebe priroda i život…

Kampung Admiralty / WOHA Architects

Evo nacrta…

I još malo slika…