Ekološki, funkcionalno, mirisno, bez iglica – drveni bor

‘In’ su alternative rezanim i plastičnim borovima. Evo jednog divnog tree4ever bora dizajnerice Katarine Šporčić

Najbolje ideje rađaju se spontano. Kada smo sretni, opušteni, mislimo o nekim totalno drugim stvarima. I kad najmanje očekujemo – bam! – na pamet nam padne super ideja. Da je to uistinu tako, pokazuje nam priča Katarine Šporčić.

Katarina je dizajnerica koja svoj ozbiljni dio života provodi u korporaciji na vrlo odgovornoj poziciji, a nakon posla se zabavlja u svom kućnom brendu Woodštok, stvarajući drvene personalizirane 3D slike za razne prigode poput vjenčanja, krstitki, rođendana…

Tog ljeta Katarinina ‘to do’ lista bila je prazna. Ležala je na plaži ispod bora. Božić je još bio daleko… odjednom joj je sinula ideja – a zašto od letvica bora ne napraviti božićno drvce koje će trajati vječno? Odmah je imala spreman i naziv tree4ever.

– Drvce je to koje uistinu traje vječno. Želja mi je bila napraviti nešto drugačije, eco, a opet funkcionalno. Za početak je trebalo nabaviti kvalitetne letvice i krenuti osmišljavati konstrukciju koja će primarno biti stabilna, koja će se vrlo lako moći sastaviti i rastaviti… i to beskonačno puno puta – prisjeća se Katarina.

Danas je tree4ever upravo takav bor. Rađen je od kvalitetne jelovine, a veličina se prilagođava zahtjevima kupaca i njihovim ambijentima. Najpopularnije dimenzije su visine 135 cm ili 170 cm.

– Najveća posebnost bora je u tome što ne pušta iglice, pa ne moraš usisavati, a doživljaj kićenja je kao kod pravog bora. Uz bor ide i set drvenog nakita bojanog akrilnim bojama uz posebno osmišljene kratke tekstove koji asociraju na blagdane. Naravno, moguće ga je okititi i klasičnim staklenim kuglicama, jednako dobro izgleda. – kaže.

– Važno mi je bilo i da bor zauzima jako malo prostora. Nakon blagdana ga jednostavno možete posložiti u ručno rađeni ruksak s logom. Vreća je također ručni rad, šivana je od čvrstog prirodnog platna s dodatno ušivenim logom od drugog materijala. Na poleđini vreće su ručke rađene po uzoru na ruksak radi lakšeg transporta. Ideja za vreću i realizacija su obiteljski produkt – priča Katarina.

– Za izradu bora potrebno je otprilike dva tjedna. Prvo treba pripremiti letve i obraditi drvo u smislu brušenja, piljenja na određenu dimenziju, bušenja rupa radi pozicioniranja bora…Proces traje par dana pa je svakako bor potrebno naručiti cca 2 tjedna unaprijed – kaže Katarina.

A onda konačni izgled drvca ovisi o vama…

Btw ako se želite sami okušati u izradi DIY bora, evo linka na jednu jednostavniju i bržu varijantu DIY drvenog bora kojega su izradili Maja i Tomislav iz Krameraja.