Napravi sam svoj bor. Božićni diy projekt

Maja Kranjec iz Krameraja i njezin suprug Tomislav Kranjec izradili su nam najljepši poklon za Božić – DIY bor koji se ne mrvi, ne zauzima puno mjesta i u njemu možemo uživati godinama. Evo svih koraka i savjeta na jednom mjestu

Već godinama maštam o ovom boru kojeg sam vidjela negdje na Pinterestu. Ali nikada uhvatiti dovoljno vremena, živaca, znanja… A pogotovo ove godine kada smo u adaptaciji, kutijama, radovima…

I onda u nekom razgovoru, moja draga suradnica i prijateljica Maja Kranjec koju možete pratiti na Instagramu pod imenom Krameraj_ i njezin suprug Tomislav mi kažu – pa mi ćemo ti to napravit. To je čas posla…

Super – ja ću nabaviti sve sastojke.

Dobivam Majin popis sastojaka: – 2 daske od 2m, 2 šafle od 2 metra, šarafi za drvo 4cm i 3cm, ubodna pila, vibracijska brusilica, aku bušilica, svrdla, bitovi za šarafe.

Bacam se u nabavku svega – uz uvjet da ja sve gledamo, fotkamo i da nas nauče kako to izraditi…

Prvi korak je nacrt. Nacrtajte bor željenih proporcija. Mi smo se odlučili da ćemo raditi bor visine 150-160 centimetara, pa da ćemo točnu duljinu daske odrediti kada bor bude gotov. Evo vam fotkica našeg nacrta, slobodno ga iskopirajte :)

Drugi korak je da s kutomjerom iscrtate željeni nagib, a potom označite sva mjesta gdje se daske režu.

Uzmite ubodnu pilu i režite po označenim crtama. U ovom koraku je dobro da vas je dvoje – jedan da pili, a drugi drži dasku da se ne vitoperi.

Naime, ovaj DIY je lagan i ne iziskuje posebno predznanje, ali ako niste profesionalac i ne radite ovo često, bolje je da je uz vas još netko. Ako ništa drugo, zabavnije je.

Ovaj bor možete raditi od obrađenih ili neobrađenih dasaka, paleta, čak i ostataka parketa…

Ovisno o tome bit će vam brži ili sporiji korak koji slijedi. Sada je red za brušenje. Posudila sam brusilicu u Boschu i oduševili smo se. Sve je bilo gotovo u tren. Brusilica je izuzetno lagana i s njom se lako upravlja – čak me potakla da se i ja odvažim u jednom DIY projektiću (ako uspije, pokazat ću vam i kupujem brusilicu).

Ok, vratimo se na naš bor.

Kada ste ispilili i izbrusili sve daske, posložite ih na podlogu u formi bora. Mi smo okretali daske i gledali koja strana je ljepša. Odredili smo glavnu stranu bora, a potom opet sve zarotirali, tako da drugu fazu izrade radimo na stražnjoj strani.

Druga faza je izrada stalka. Štaflu stavite na sredinu. Opet je lakše ako vas je dvoje. Jedan drži štaflu “da ne pleše”, a drugi iscrtava rupice. Važno je da svaka daska ima po dvije rupe na sebi.

Na red dolazi bušilica. Kod bušenja najvažnije je da čvrsto držite bušilicu i da se trudite biti okomiti na predmet kojeg bušite. Kada probušite rupe, ušarafite štaflu u daske bora.

Maja je to napravila u tren oka, uz smiješak…

Iduća faza je definiranje visine. Mi smo se odlučili da će nam štafla biti visoka 150 centimetara. Označili i ispilili.

Da se mene pita – ovo bi bio kraj DYI projekta – imali bi divan bor kojeg bi naslanjali uz zid ili ga stavili u teglu sa zemljom.

No, Maja i Tomislav imali su bolju ideju – hvala im na tome.

Ispilili su ostatke štafle na četiri manja segmenta, napravili po dvije rupe sa svake strane i napravili super čvrsti stalak za bor.

Još jedna odlična ideja Maje i Tomislava bila je da ipak stavimo čavliće na bor.

Naime, obožavam drvo i bor je ispao presladak, a zbog toga mi je bilo jako žao da ga bušimo s čavlićima.

I onda smo se sjetili – čavliće ćemo staviti na stražnju stranu, tako da se s prednje strane ništa neće vidjeti.

Čavlići nam pomažu da lakše namjestimo lampice i ovjesimo ukrase.

Odlučili smo da ćemo ga dekorirati samo s najsitnijim lampicama i s par diskretnih ukrasa… No, iduće godine tko zna…

Po njemu se mogu vješati čestitke, fotografije, staviti puno više ukrasa… možete ga oslikati ili čak posve obojati. Vidjela sam na Pinterestu nekoliko slika gdje su po njemu oslikane bijele kuglice – jako fora izgleda.

Božić je vrijeme kada smo doma s ljudima koje volimo, dijelimo i stvaramo sretne trenutke kojih ćemo se uvijek sjećati… Možda je baš sada idealno vrijeme da ovih par blagdanskih dana iskoristite za zajednički obiteljski DIY projekt kojem ćete se veseliti i idućih blagdana.

Krameraj, Bosch i Dblog žele vam svima sretan Božić i divne kreativne blagdane.

A sada u miru pogledajte video – svi koraci su vam još jedanput napisati i pokazani. Btw ako vam ostane nešto od materijala – super. To je izazov za novi DIY projekt.