5 interijera koji su obilježili 2021. na Dblogu

Kakve veze imaju Barbara i Lukas Nola, arhitekt Duje Kaliterna, mala kuća u Lošinju te apartmani u Bibinju? Svi oni naučili su nas 5 važnih lekcija u 2021. godini

Pamtim samo dobre dane. I samo lijepe stvari. I zato umjesto rezimea na ovu čudnovatu godinu, pokazujem vam interijere koji su me u 2021. naučili važnim stvarima. Strpljivost, temeljitost, hrabrost, vjerovanje u svoje snove… I zato vam danas pokazujem 5 interijera, ali i lekcija o životu.

1. LEKCIJA: KUPOLA – ONO ŠTO JE NEVIDLJIVO, ZAPRAVO JE NAJVAŽNIJE

Kupola je stan na vrhu stare zgrade u Petrovoj ulici u Zagrebu kojeg smo moj suprug arhitekt Dražen Banković i ja obnovili prije potresa. Naime, potkrovni stan bio je u izuzetno derutnom stanju i završen je s preuređenjem par dana prije zagrebačkog potresa. I onda se dogodilo onih 10-ak sekundi… I stan je ostao čitav – praktički bez crtice. I nakon prvog i drugog potresa. Nemate pojma koliko sam bila sretna što je adaptacija bila temeljita, kvalitetna, stručna, a ne kozmetička. Naime, znam koliko je vlasnicima bilo teško izdvojiti toliko nepredviđeno velik novac u nešto što se uopće ne vidi, iako je taj stan namijenjen prvenstveno za najam.

SANJA BISTRIČIĆ

I mi smo trenutno u adaptaciji svoje kuće i svaki put kada njurgam na stvari koje se mijenjaju u kući, skupe su, a uopće se ne vide, sjetim se Kupole. Temeljita obnova znači promijeniti i sve ono što se ne vidi. Skupo je, dugotrajno, uništava živce, uzrokuje svađe, ali jedino to produžava život kući.

Lekcija broj 1 – nevidljivo je i te kako vidljivo i važno.

O obnovi Kupole pisala sam u nekoliko nastavaka – evo linkova na te tekstove: nastavak 1, 2, 3, 4. Za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku dolje.

Wordpress Gallery Plugin Free

2. O’LIVE – KAD SE MALE RUKE SLOŽE, DOGAĐAJU SE ČUDA

Na vlastitim greškama najbolje se uči, zar ne? Zato ću vam pokazati još jedan naš projekt na kojem sam jako puno naučila. Usred lockdowna i prvog vala korone uređivali smo apartmansku kuću O’live residence u Bibinju. Radovi su u jednom trenutku išli očajno sporo. Svaki odlazak u Bibinje meni osobno bilo je mučenje – nisam mogla razumjeti zašto sve ide puževim korakom. A onda se dogodilo čudo. Par dana nakon što su se postavili parketi i kuhinje – sve je došlo na svoje mjesto.

Doslovno od petka do ponedjeljka dogodilo se čudo. Sjećam se, majstori su u petak ostavili gradilište i otišli kući, a u ponedjeljak ih je dočekala potpuno opremljena kuća sa cvijećem, slikama na zidovima, namještenim krevetima…

Nikom točno nije jasno što se dogodilo u tih par dana…

Zaključak lekcije broj 2 – kad se male ruke slože, sve se uistinu može.

Za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku dolje.

Wordpress Gallery Plugin Free

3. KUĆA NONE FANNY – AUTENTIČNOST SE PREPOZNAJE. UVIJEK BUDI SVOJ/JA

Ova kuća bila je jedan od najčitanijih tekstova na Dblogu u 2021. godini. I uopće me ne čudi – svi smo prepoznali tu ljepotu, originalnost, kreativnost, autentičnost, emocije s kojom je rađena. Naime, vikendica u mirnoj uvalici na Braču izvorno je bila kuća bake arhitekta Duje Kaliterne. Duje ju je tijekom lockdowna odlučio urediti i obnoviti i to poštujući karakter kuće, vremena u kojem je nastala, bakin karakter te evocirajući smijeh, zabavu i ležernost ljetnih praznika njegova djetinjstva. Kuća je potpuno drugačija od svih drugih kuća na otoku i šire, a posebno zanimljivo je to što je Duje oko vikendice i lika Nonne Fanny napravio brend.

Bravo Duje, tako se stvara uspješna priča. Ne moramo svi kopirati jedni druge, stvarati copy paste interijere s Pinteresta. Autentičnost se osjeti i pronađe svoj put uspjeha – to je zaključak broj 3.

Btw kuća je praktički cijelo vrijeme bookirana, a tu je link o njezinoj obnovi. Za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku ispod.

Wordpress Gallery Plugin Free

4. KUĆA U MALOM LOŠINJU – VJERUJ U SVOJE SNOVE

Još jedna kućica na moru bila je hit na Dblogu – riječ je o kući u Malom Lošinju obitelji Garapić. Vlasnici Mirjana i Dražen upoznali su se prije 10-ak godina upravo na ovom čarobnom otoku i sanjali da će jednog dana imati kuću na Lošinju.

Šetajući po otoku, sasvim slučajno su saznali da se prodaje ova kućica. Sve se nekako posložilo i njihov san se ostvario.

Kućica je gotova, a ona ih je nagnula da promijene svoje navike i život nabolje…

Evo linka na tekst o kući, a za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku.

Zaključak broj 4 – vjeruj u svoje snove. Snažno!

Wordpress Gallery Plugin Free

5. STAN BARBARE i LUKASA NOLE – NE MORA SVE BITI SAVRŠENO

Prošli Božić pamtim po posjeti stanu Barbare i Lukasa Nole. Kao svaka adaptacija, ni njihova nije bila idilična. No, ono što me Barbara naučila je da prihvatim da u životu ne treba sve biti savršeno i idilično. Dapače.

Možeš se preseliti i u stan bez kuhinje, jesti hranu iz dostave na poslaganim kutijama, spavati na madracu, za prvu ruku improvizirati stotinu stvari…

Ništa ne mora biti savršeno, a zapravo je savršeno to što imate i stvarate godinama.

SANJA BISTRIČIĆ

Ljudi moji volite se, poštujte jedni druge, ne zamarajte se glupostima… Savršeno je baš ovako kako jest – lekcija broj 5.

Evo i linkova na dnevnike adaptacije Barbare Nole (nastavak 1, 2, 3). Za fotogaleriju stana kliknite na sliku ispod.

Wordpress Gallery Plugin Free

Uživajte u danu, godini i svim savršenim nesavršenostima.