Kad arhitekt uređuje kuću svoje none

Ova kuća nas je oduševila. Idemo u None Fanny Summer House na Brač kod arhitekta Duje Kaliterne

Duje, ovo je fenomenalno. Teško sam susprezala svoje oduševljenje kućom, lokacijom, uređenjem, svim detaljima i zaokruženim konceptom. Danas vas vodimo u Bobovišće na otoku Braču, kuću arhitekta Duje Kaliterne.

– Ovo je kuća koju su baka i obitelj gradili 60-ih godina kao vikendicu. Nikada se u nju nije puno ulagalo. Znate kakve su bile vikendice na moru. Važno je bilo da imaš gdje prespavati, nešto skuhati i biti što duže na plaži. Zato je kuća bila mala i prilično zapuštena, od 90-ih se u nju nije praktički ništa ulagalo. A onda sam ju prošle godine odlučio otkupiti od tete i usred korone napraviti kuću za odmor koju ću iznajmljivati kad se stvar smiri – kaže Duje Kaliterna, autor mnogobrojnih hotela, restorana, klubova, vila…

– To razdoblje lockdowna iskoristio sam za projektiranje kuće i organizaciju, a onda kada se u šestom mjesecu prošle godine moglo napokon na otok, počeli smo s radovima. Sve je zapravo bilo jako brzo gotovo, za dva mjeseca kuća se potpuno promijenila. Naime, osim kompletnog interijera promijenili smo i funkcije gotovo svih prostora. Umjesto “podruma”  koji se nikada nije koristio i nije čak imao ni vrata, napravili smo uređenu sobu s vlastitim izlazom vani i velikim staklenim stijenama.

Kvalitetu boravka podigli smo i lounge terasi koja se također nije koristila. Naime, to je bio prostor s nekom neuglednom ogradicom, a mi smo ga pretvorili u udoban dnevni boravak na otvorenom s pogledom na more. Umjesto klasične ograde i garniture za sjedenje, sazidali smo ogradu i konstrukciju za sjedenje te napravili jastuke po mjeri – objašnjava arhitekt.

Puno je tu mudrih arhitektonskih i dizajnerskih odluka, a jedna od najuočljivijih je to što je kuća vesela, šarena, raznobojna…

– Kuća je bila građena 60-ih godina i bila je uređena u tom stilu. Baka je imala šarene tanjure, stolnjake s jarkim bojama i geometrijskim uzorcima… Htio sam to zadržati taj veseli karakter jer ju takvu pamtim i mislim da to kući jako pristaje. I zato je sve u stilu 60-ih – jarke boje, različite teksture, geometrijski uzorci, mali formati pločica, tapete… – objašnjava arhitekt.

Dugo nisam vidjela ovako veselu, a opet tako skladnu i pomno stiliziranu kuću… – komentiram.

– Hvala. Baš smo ju s guštom radili i smislili sve do detalja tj. razglednica, kuverti, torbi za plažu – kaže Duje, pokazujući nam originalne slike po kojima su nastale razglednice koje je dizajnerica ilustrirala.

*

Wordpress Gallery Plugin Free

– Uzeli smo stare slike moje none Fanny i po njima smo napravili razglednice, slike, torbe za plažu… zezamo se da će None Fanny imati više merchandisea od Mc Donaldsa – smije se Duje, dodajući kako su reakcije gostiju odlične te svi s veseljem šalju razglednice, nose None Fanny Summer House torbe te bookiraju kuću već za iduću sezonu.

– Kuća je zamišljena kao kuća za obitelj i u njoj se mogu smjestiti četiri osobe. Iduće godine planiram urediti i potkrovlje, pa možda napravimo još jednu sobu za djecu. No, to je maksimum, ne bi ništa više proširivao. Draže mi je da mi dolaze obiteljski gosti, nego da je za partije… – kaže Duje.

Ja sam baš oduševljena.

Uzmite si sada 5 minuta mira i uživajte u slikama. Za otvaranje fotogalerije sa 60 slika kliknite na sliku ispod.

Wordpress Gallery Plugin Free

A za osmijeh na licu kliknite na sliku iznad koje je *