Radni kutak kojeg nećete željeti sakrivati

Kako radni stol uklopiti u dnevni boravak? Kako pomiriti ergonomiju i estetiku? Imamo ideje i inspirativne primjere

Bliži se školska godina, a s njom i gomila obaveza. Sa svih strana neki savjeti o boljoj organizaciji prostora, vremena, dječjih soba… a što je s nama odraslima? Kako si mi možemo bolje i ljepše organizirati prostor za rad i učenje?

Budimo realni, malo tko baš ima toliku sreću da jednu cijelu prostoriju u domu može pretvoriti u svoj vlastiti home office. Većinom su to neki manji prostori u spavaćim sobama, dnevnim boravcima, na zatvorenim lođama gdje pokušavamo raditi i imati neki svoj miran home office.

KARE

Prošla godina naučila nas je da moramo biti fleksibilni i da ne trebamo previše planirati. No, kako sad stvari stoje, čini se da će većina jesen i zimu provesti u uredima, a ne u svojim home officima.

Tijekom lockdowna dali smo vam puno korisnih savjeta kako stvoriti home office oazu u domu. Tada je bilo najvažnije da se čovjek održi koncentraciju i nekako privikne na to novo normalno, pa se nismo opterećivali estetikom prostora, nego samo ergonomijom.

KARE

Udoban stolac, dobro osvjetljenje, pozicija stola uz prozor, dovoljno velik i širok stol da na njemu stane vaš kompjuter i obje ruke s laktovima, kako ne bi osjećali umor.

No, nasreću, danas ipak možemo pričati o estetici i svima je jasno da je jako zgodno imati radni stol i udoban stolac kod kuće i ponekad odraditi nešto i od doma.

Kako taj radni kutak uklopiti s ostatkom prostora? Inspiraciju za to pronašli smo u Kareu koji je napravio editorijal fotografije upravo takvih prostora – dnevnih boravaka koji u sebi imaju integrirani radni kutak.

KARE

Ako malo bolje pogledamo primijetit ćemo da je zajednička crta svim tim home officima da spajaju funkcionalnost prateći estetiku dnevnog boravka.

Stol je u svim tim slučajevima glavna zvijezda radnog kutka, a njegova boja, materijal, linije, dizajn prati uređenje dnevnog boravka.

KARE

Klasičnijim prostorima izvrsno će se uklopiti tamniji stolovi od tamnog furnira ili drva, a modernijim i svjetlijim pristajat će svjetliji, prozračniji stolovi i stolice.

Za kvalitetu rada vrlo je važna stolica na kojoj sjedite. Iako ste u dnevnom boravku, ipak birajte modele koji su ergonomski i imaju mogućnost podešavanja prema vašim potrebama. Blagovaonske stolice svojim dimenzijama prilagođene su za jelo i opuštanje te nisu dobra zamjena za uredsku stolicu.

KARE

Na sreću danas ima divnih uredskih stolica koje će se uklopiti u svaki dnevni boravak.

Nemojte da vašim stolom zavlada nered i gomila papira. Kupite si radije jednu multifunkcionalnu policu na kojoj ćete držati uredske sitnice, ali i poneku dekoraciju zbog koje će home office izgledati lijepo, profinjeno, pomno osmišljeno.

KARE

Rasvjeta. Dobro svjetlo vrlo je važno, no to ne znači da lampe moraju izgledati tipično uredske. Važno je da vam daju dovoljno svjetlosti i da ih postavite tamo gdje vam trebaju.

A sada idemo iz teorije u praksu. Odabrali smo vam 40-ak funkcionalnih i atraktivnih komada iz Kare Hrvatska s kojima s lakoćom možete stvoriti udoban i privlačan home office. I nećete ga htjeti sakrivati…