Ovo je vjerojatno najslađa kuća na Malom Lošinju

Lako je zaljubiti se u Mali Lošinj. A mjesta gdje se zaljubljujemo u našim životima ostavljaju dubok trag. Ovo je priča o kući u Malom Lošinju i ljubavi prema otoku

Nije velika tajna da na Lošinju vlada neka posebna klima i ne zove se on uzalud otok vitalnosti. Tko dođe na Lošinj, želi mu se vratiti… Upravo to su željeli Mirjana i Dražen Garapić. Njih dvoje prije desetak godina upoznali su se i zaljubili upravo u Malom Lošinju gdje su godinama nakon toga uvijek i ljetovali.

Svake godine sve više je rasla želja da kupe kuću na otoku, a onda kako svemir to najbolje posloži, dogodila se situacija da se prodavala kuća o kakvoj su sanjali.

Bila je to stara, kamena kuća koju je trebalo detaljno preurediti.

– Kuća je bila u zapuštenom stanju, a s obzirom da je cijela ta zona u Malom Lošinju pod ambijentalnom zaštitom, sve je rađeno u suradnji s konzervatorima. Projekt je radio naš prijatelj arhitekt Mladen Hofmann s kojim je suradnja bila sjajna tako da nam cijeli proces adaptacije nije ostao ni po čemu traumatičan – kaže vlasnik Dražen Garapić koji je i inače pasionirani ljubitelj interijera.

– Supruga i ja smo znali kakvu kuću želimo i super je imati arhitekta koji ispravlja,  dopunjuje, nadograđuje tvoje želje i čini ih funkcionalnijim. Puno smo razgovarali o kući i zajednički dolazili do nekih ideja i rješenja. Primjerice, mi smo željeli zen garden, i sviđale su nam se jako kupaonice s izlaskom u vrt. Mladen je od naše minijature kupaonice u prizemlju, napravio našu omiljenu prostoriju – kupaonicu sa zen gardenom i direktnim izlazom vani – kaže Dražen Garapić.

– Bilo je puno građevinskih radova, a zahvaljujući tome što smo malo podigli nadozid potkrovlje je postalo puno iskoristivije. Kvalitetu više dobili smo i time što je kuća dobila gornju terasu koja je s donje strane postala natkriveni prostor za jelo – kaže arhitekt.

Kuća ima 136 kvadrata, tri sobe i zamišljena je kao kuća za boravak šest ljudi. Na donjoj etaži je dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica te natkrivena terasa, a gore su spavaće sobe i kupaonice.

– Parcela je uistinu minimalna i nismo imali mjesta za bazen, a ja sam nekako bio protiv jacuzzija. Na kraju mi je drago da smo ga napravili jer element vode uistinu uvijek podigne prostor – kaže vlasnik.

– Iako je zamišljena kao kuća za odmor koju ćemo iznajmljivati i tek ponekad boraviti htjeli smo da je kvalitetna, kao da je za život. Korišteni su prirodni materijali – kamen, drvo, juta, lan… čak je i sav namještaj od punog drva. Naime, bili smo jako sretni kada smo pronašli jedan nizozemski brend koji ima namještaj od punog drva, i to borovine. Bor je cjenovno puno prihvatljiviji, a i dalje je to prirodan materijal koji se puno više uklapa u ovakvu kuću od iverice i šperploče – smije se Dražen, dodajući da su nakon što je kuća bila gotova te što su se zaljubili u njezin izgled i atmosferu, odlučili i promijeniti i svoj stan u kojem regularno žive.

– Cijelo prošlo ljeto proveli smo u ovoj kući i dobar dio raznih lockdownova bili smo ovdje. Zaljubili smo se u ovu kuću, njezine velike staklene stijene, puno svjetla… Kada smo se vratili u Beograd, grad u kojem inače živimo, odlučili smo promijeniti stan u kojem živimo. Prodali smo ga i kupili drugi, a sve to zbog ove naše kuće na Lošinju koja nam je pokazala kako se može živjeti ugodnije, ljepše i kvalitetnije – kaže Dražen.

Nećemo puno duljiti nego vas puštamo da uživate u fotografijama i sami otkrivate sve zanimljive detalje ove divne male kuće u centru Malog Lošinja. Idemo u Casa Santa Mariju.

Wordpress Gallery Plugin Free