Drveni, plinski ili električni roštilj? Vodič za kupnju roštilja

Možda ovo nije najpotpuniji vodič za kupnju roštilja, no vrlo vjerojatno je vodič s najljepšim modelima

Kako bi bilo super imati lijepi roštilj i uživati u mirisu, okusima, druženju… U fazi smo kupovine roštilja. No, koliko god to zvučalo jednostavno, zapravo kupnja roštilja prava je znanost – toliko je mogućnosti, opcija, vrsta, brendova…

Pokušat ću vam ispričati najvažnije stvari koje sam naučila o roštiljima te pokazati meni najljepše roštilje.

ROSHULTS

U pravilu postoje tri osnovne vrste roštilja i svaki od njih ima svoje prednosti te je namijenjen različitoj “publici”.

ROSHULTS

Roštilji na drveni ugljen su klasika. Oni jedini pružaju autentičan okus i miris dimljene hrane pripremljene na roštilju. To su ujedno često najljepši i cjenovno najpovoljniji roštilji, no postoji zamka.

Roštiljanje na drvenom ugljenu traži vrijeme i znanje. Nije baš tako jednostavno zapaliti vatru i održati temperaturu ugljena. A sama priprema roštilja (dok ne postigne idealnu temperaturu) znaju potrajati više od sat vremena konstantnog bavljenja oko vatre.

Istina, danas postoje kocke za potpalu, ugljeni, razna ležišta i Youtube savjeti, ali drveni ugljen definitivno nije za brzoplete. No, ono što ga osim okusa čini superiornim je njegova praktičnost za prenošenje. Postoje drveni roštilji manjih dimenzija koje vrlo lako možete nositi sa sobom na piknik ili kampiranje, a postoje modeli vrlo pristupačnih cijena, što ih čini vrlo prihvatljivim i mlađoj publici.

LESNINA

Dakle, drveni roštilj po meni je za one iskusne, mlade i hrabre te za one koji će se zbog okusa pomučiti i savladati sve izazove roštilja na drveni ugljen. Mana mu je što ima najkraći rok trajanja, jeftiniji modeli svega 3-4 godine, a savjet stručnjaka je da pripazite na materijale. Najjeftiniji roštilji obično imaju rešetke od kroma. Iako će služiti neko vrijeme, visoke temperature s vremenom će ga oštetiti. Puno je bolje odabrati rešetku od
rostfraja (inox, nehrđajući čelik) koji dobro podnosi visoke temperature i lako se održava.

GIACOMO FAVA / CLEMENTI

Za one kojima je najvažnija brzina i praktičnost, odlična opcija je plinski roštilj. Čim ga uključite kroz nekoliko minuta na njega možete staviti meso ili ribu. Prednost je što se vrlo lako čisti, nema pepela, čađi, a postoje i plinski roštilji manjih dimenzija koje možete ponijeti sa sobom na izlet ili odmor.

EVA SOLO

Početne cijene ovakvog roštilja veće su od električnog ili ugljenog, no zato je praktičan za korištenje u zatvorenim i otvorenim prostorima.

Kod kupovine plinskog roštilja treba pripaziti da plamenici pokrivaju cijelu ploču. U suprotnom će ploča biti neravnomjerno zagrijana. Zapravo, veličinu roštilja trebalo bi prilagoditi količini mesa, odnosno broju osoba kojima ćete pripremati jelo. Možda masivan plinski roštilj s 8 plamenika izgleda fantastično, no on je prevelik za četveročlanu obitelj. Za četveročlanu obitelj i pokojeg prijatelja bit će dovoljan roštilj s četiri do šest plamenika.

LESNINA

Mana plinskog roštilja je što hrana nema dimljeni okus i miris te što uvijek morate paziti da imate dovoljno plina.

O tome ne morate misliti kod električnih roštilja koji je idealan za stanove, terase, balkone… Hrana se peče ravnomjerno i temperaturu je moguće učinkovito regulirati što znači da je idealno za početnike. Lako se čisti, pogotovo kada je presvučen materijalom koji se ne lijepi, a postoje i preklopni modeli kod kojih istovremeno možete peći obje strane mesa što će skratiti vrijeme pečenja.

GEORGE FOREMAN

Mana mu je što je većina električnih roštilja manjih dimenzija, pa je teško nahraniti veću skupinu ljudi. No za obitelj i dnevne užitke to je sasvim dovoljno.

Postoji i keramički roštilji kao i roštilji s raznim poklopcima. U pravilu je u njima hrana puno ukusnija jer se ravnomjernije prožima toplina, a roštilj majstori kažu da meso nikada ne prevrćete s vilicama, nego s posebnim hvataljkama kako ne bi iscurili sokovi.

EVA SOLO

Sljedeći faktor o kojem treba razmisliti jest čišćenje i održavanje roštilja. U ovom segmentu definitivnu prednost imaju plinski i električni roštilji jer ih je puno lakše čistiti jer kod njih nema ostataka pepela.

Roštilji na ugljen često imaju kraći rok trajanja od električnog i plinskog. Kvalitetan plinski roštilj uz pravilno održavanje traje i više od 25 godina, a u cijelu računicu valja uračunati da ono što se čini najjeftinije na kraju ispadne najskuplje jer ugljen za roštilj košta, kao i utrošeno vrijeme i trud… (zbog kojeg ćete ga možda rjeđe upotrebljavati).

ROSHULTS

Što odlučiti? To je pitanje koje svatko sebi mora postaviti i odgovoriti na sva ova pitanja:
– Gdje ću i kako najčešće koristiti roštilj?
– Koliko često mislim roštiljati?
– Koliko mi je bitno da hrana ima dimljeni okus s roštilja?
– Koliko mi je bitna jednostavnost i brzina korištenja roštilja?
– Za koliko osoba ću pripremati hranu?
– Želim li koristiti roštilj samo za pečenje mesa ili želim moći pripremiti sve vrste jela?
– Koliko mi je važna estetika?

GIACOMO FAVA / CLEMENTI

Mislim da znate moje odgovore. Evo galerije s meni najljepšim roštiljima:

(za otvaranje galerije kliknite na sliku)

Wordpress Gallery Plugin Free