Vrijeme je partyija. A i da naučimo razlike između čaša

Jeste li znali da aroma pića ovisi i o čaši u kojoj je poslužena? Sa stručnjacima iz Lesnine pripremili smo vam vodič za čaše

Kod njih je sve fensi. Za svako piće imaju posebne čaše. Još uvijek se sjećam tog razgovora s frendicom koja se prije 10-ak godina čudila što jedni od naših zajedničkih prijatelja svako piće poslužuju u čaši specijaliziranoj za tu vrstu alkohola.

E pa došlo je vrijeme kada svi iz mog društva na to pazimo i ne želimo piti piće iz plastike, šalica, čaša za vodu…

Priznajem, s godina postajem sve izbirljivija, ali za ovo postoji znanstveno utemeljeno opravdanje. Naime, dokazano je da postoji razlika u čašama i piće iz pogrešne čaše uistinu nema isti okus.

No, nije razlika samo u obliku, važna je i debljina stakla, boja, sjaj, sastav stakla, dugotrajnost sjaja, blistavosti, izdržljivost…

Naime, vrijeme je ljetnih partija, roštiljanja i druženja, možda je vrijeme da ponovimo gradivo. Sa stručnjacima iz Lesnine pripremili smo vodič za čaše, pa krenimo s onim najčešćim – čašama za vino.

Smatra se da su najraniji oblik vinskih čaša srebrni pehari koje su Rimljani koristili u trećem stoljeću. Vinska čaša koju danas poznajemo – s tzv. podnožjem, stabljikom i zdjelom – nastala je u Veneciji oko 1400-te godine, gdje su počeli s radom neki od najboljih proizvođača čaša.

Nedugo nakon toga, u raznim dijelovima svijeta počela je proizvodnja čaša koje su se razlikovale po obliku, boji, dezenu, materijalu… Kristalne s većim ili manjim postotkom olova, cinka, magnezija ili od običnog stakla. Zanimljivo je da je tek 1950-ih godina Claus Reidel prvi povezao okus vina i oblik čaše.

On je, naime, primijetio da čaše čuvaju i otpuštaju arome, a da je uživanje u vinu uživanje u aromama.

Bijela vina obično imaju manje „sakupljača aroma“ i samim time poslužuju se u manjim čašama, dok su crvena vina rezervirana za veće čaše da bi otpustile što više arome i okusa.

Oblik čaše također pridonosi koncentriranju aroma na vrh i njihovo usmjeravanje prema nosu.

– Čaše za bijelo vino obično su više i tanje od čaša za crno vino. Ovaj oblik čaša pojačava i čuva mirise, a istodobno održava hladnu temperaturu vina.

Postoji nekoliko osnovnih tipova čaša za crna vina… Tzv. bordoške čaše koriste se za puna i teža vina s visokim udjelom tanina, kao što su Cabernet Sauvignon, Bordeaux, Cabernet Franc, Merlot ili Bordeaux. Riječ je o najvišoj čaši za vino, no nije toliko široka kao ostale. Visina čaše stvara idealnu udaljenost između vina i usta što omogućuje etanolu da se rasprši i dopre do nosa, a u isto vrijeme dopušta kisiku da omekša tanine koji inače doprinose gorčini.

Burgundska čaša dizajnirana je za lagano, nježno crno vino Montrachet. Široka zdjela stvara prostor za prikupljanje aroma, a kraća usna usmjerava vino na vrh jezika tako da možete okusiti više njegovih okusa. Čaša za crni pinot primjer je burgundske čaše – objasnili su stručnjaci.

Tzv. flauta čaša temeljna je čaša za posluživanje pjenušavih vina. U ovakvim se čašama poslužuju suhi i plemeniti pjenušci. Flauta čaše su iznimno uske te jedino one mogu osigurati dulje zadržavanje mjehurića CO2.

Evo šalabahtera s vinskim čašama.

No, osim po obliku, čaše se razlikuju po vrsti materijala i izdržljivosti, a glavna podjela je na staklo ili kristal.

Kristalne čaše su blistavije, sjajnije, elegantnije, tanje…

Danas se jako često rade kristalne čaše bez olova i izrezbarenih dijelova, a obično imaju dodatak magnezija ili cinka što ih čini izdržljivijima.

Proizvođači poput Schott Zwiesel otišli su korak dalje patentirajući kristal nazvan Tritan. Takvo staklo sadrži titan i cirkonij, a otpornije je na lomljenje od kristalnog stakla s olovom. Nova generacija otpornijeg stakla je i Teqton, odnosno visokokvalitetno staklo koje omogućava elegantan tanak dizajn i veliku izdržljivost.

Tritan ne treba brkati s TritanTM-om, što je vrsta plastike koja se također koristi za proizvodnju čaša. Da bi bile izdržljivije, čaše se često rade i od akrila, silikona ili plastičnih materijala.

Upravo zato paket naoko vrlo sličnih čaša može stajati 50 ili 500 kuna.

Evo mog top izbora čaša za sve moguće prigode iz Lesnine. Naravno, dodali smo još pokoji koristan i praktičan detalj s kojim ćete oduševiti svoje goste. Cijene, brendove i specifikacije možete saznati na linku ispod slike.

Let’s party.

SET ČAŠA ZA RAKIJU, LESNINA (LINK)
SET čaša 24-dijelni, Bohemia, LESNINA (LINK)
ČAŠA ZA BIJELO VINO, NACHTMANN, Lesnina (LINK)
SET ČAŠA 4-DIJELNI, NACHTMANN, LESNINA (LINK)
SET ČAŠA 4-DIJELNI, Ritzenhoff, LESNINA (LINK)
SET ČAŠA 18-DIJELNI, LEONARDO (LINK)
SET ČAŠA 4-DIJELNI, SPIEGELAU, LESNINA (LINK)
SET ČAŠA 4-DIJELNI, VILLEROY & BOCH, LESNINA (LINK)
SET ČAŠA 4 DIJELNI, VILLEROY & BOCH, LESNINA (LINK)
SET ČAŠA 4-DIJELNI, SPIGELAU, LESNINA (LINK)
ČAŠA ZA LONG DRINK, SCHOTT ZWIESEL, LESNINA (LINK)
COCKTAIL SHAKER, LESNINA (LINK)
SET ČAŠA 8-DIJELNI, LEONARDO, LESNINA (LINK)
VRČ 0,75, ASA, LESNINA (LINK)
VRČ, LESNINA (LINK)
VRČ 1,2, ASA, LESNINA (LINK)
POSUDA ZA HLAĐENJE VINAS, VACU VIN, LESNINA (LINK)
SET ZA KOKTEL, WMF, LESNINA (LINK)
SET ZA KOKTEL, VACU VIN, LESNINA (LINK)
SLAMKE, KIKKERLAND, LESNINA (LINK)
SET SILIKONSKIH OZNAKA ZA ČAŠE, VACU VIN, LESNINA (LINK)
LIJEVAK ZA POSLUŽIVANJE VINA, VACU VIN, LESNINA (LINK)
SEt SILIKONSKIH OZNAKA ZA ČAŠE, KIKKERLAND, LESNINA (LINK)
NOSAČ ZA BOCE, REISENTHEL, LESNINA (LINK)