Vodič za odabir i njegu kožnog namještaja

Nikad nisam shvaćala fascinaciju kožom i kožnim garniturama za sjedenje. Sve dok nisam dobila djecu. Nakon što su nam u periodu od 9 godina već treći kauč i druge tapecirane stolice na aparatima (o autu bolje da ni ne krenem) odluka je pala – odsad samo koža. Blagovaonske stolice, barske stolice, uredske stolice, fotelja, trosjed – sve samo u koži.

Čokolada, sok, masne mrlje od čipsa i kokica, juha, umak od paradajza, kava… Bez uzrujavanja, samo obrišeš s krpom i to je to.

No, kakvu kožu odabrati? Jesu li sve kože dovoljno izdržljive i otporne na habanje? Upijaju  li mrlje, da li baš sve lijepo stare? Je li istina da koža upija mirise te da je hladna?

Uf. Puno je pitanja i dilema. Zato sam se uputila u Lesninu gdje sam od stručnjaka za namještaj saznala mnoštvo korisnih informaciji o koži koje sa zadovoljstvom dijelim.

– Što se tiče podrijetla, za namještaj se najčešće koriste goveđa i teleća koža, no ima i ovčje, kozje, janjeće, svinjske… Neke kože su obogaćene raznim premazima da bi se dobila dodatna izdržljivost, a neke su posve prirodne. Te prirodne s vremenom dobivaju patinu i za njih obično kažemo da su sve ljepše kako stare. Koža se procesom cijepanja reže u nekoliko slojeva, a debela prirodna koža obično se koristi samo za sedla. Gornji sloj najkvalitetniji je i najdeblji te se on koristi za tapeciranje skupog namještaja. Ima mekoću, elastičnost, potrebnu debljinu i zbog toga je izdržljiv. Donji sloj je manje kvalitetan i izdržljiv, naziva se split koža, koristi se u različite svrhe: za izradu galanterije, obuće, odjeće, kožnog namještaja – objasili su nam stručnjaci iz Lesnine, dodajući kako postoji puno vrsta koža: aniline, semi-aniline, nappa, perfetta…

– Nappu znam – to se koristi za fine rukavice, hlače i elegantne torbice – odgovaram.

– Da, nappa se dosta koristi u ekskluzivnijim modnim dodacima, ali i u namještaju višeg cjenovnog ranga. Divnog je izgleda ali zahtjeva posebnu njegu. Aniline koža je također meka, prirodna i privlačna. Ona je presvučena samo voskom i s obzirom da nije tretirana kemijskim sredstvima osjetljiva je na oštećenja i mrlje koje joj vremenom pružaju karakterističnu patinu. Semi-aniline je vrlo meka obojana koža na čiju se površinu nanosi tanki sloj pigmenta. Posljednji, prozirni sloj nanosi se radi zaštite od prljanja i izbljeđivanja boje. Ova vrsta kože diše i upija vlagu, jednostavno se održava te je elastična. Standardne kože (Perfetta) su također vrhunske kvalitete te visoko otporne na mrlje i prljavštinu. No, naša je preporuka da svaku kožu prije odabira pogledate uživo te da vidite što vam se više sviđa – kažu u Lesnini dodajući kako koža s obzirom da je prirodni materijal zna imati i sitne nesavršenosti koje su nastale od ugriza insekata, od ogrebotina, pa čak od borbe s drugim životinjama.

Neke kože koje to nemaju, ne znači da su odmah kvalitetnije kože. Kao što ne znači da je skuplja koža i bolja za održavanje.

– Svaku kožu treba paziti i pravilno ju održavati. U prvom redu to znači da koža ne smije biti blizu grijaćeg tijela i sunca te da ju treba odmah obrisati kako na bi upila mrlju. Brišite prašinu redovno koristeći čistu, suhu i mekanu pamučnu bijelu krpu. Ako se koža smoči, pustite ju da se prirodno osuši ili lagano tapkajte sa suhim ručnikom te ju nemojte sušiti s fenom. Upotreba magične krpe također je strogo zabranjena. Za odstranjivanje mrlja nikako ne upotrebljavajte agresivna sredstva za čišćenje, kao ni kremu za čišćenje cipela. Kako bi Vaša kožna garnitura što duže trajala, trebalo bi ju svaka dva mjeseca osvježiti i dodatno zaštititi sa sredstvima koja su za to predviđena. Preporuka je da se za njegu i zaštitu kože koriste isključivo sredstva koja su za to certificirana – samo su neka od pravila za održavanje.

Važno je znati da koža, kao prirodan materijal, upija i mirise. A predrasuda o tome da je koža hladna, vrijedi samo za jeftinu kožu koja je bojana s agresivnim bojama i lakovima. Prirodna kvalitetna koža, vrlo će brzo poprimiti temperaturu tijela jer je riječ o prirodnom materijalu koji se prilagođava temperaturi okoline.

KUTNA GARNITURA SPEKTRA, LESNINA (LINK)

Meni to sve zvuči sjajno. Evo mojih kožnih favorita iz Lesnine. Vrstu kože, cijenu, dimenzije te ostale specifikacije možete saznati na linku ispod fotografije. Na kraj teksta stavila sam i nekoliko sredstava za održavanje kože te direktan link za kupnju.

KUTNA GARNITURA BIella, LESNINA (LINK)
KUTNA GARNITURA CAPRI, LESNINA (LINK)
KUTNA GARNITURA Lausanne, LESNINA (LINK)
KUTNA GARNITURA LEONA, LESNINA (LINK)
KUTNA GARNITURA AMBROSIA, LESNINA (LINK)
RELAKS FOTELJA BIELLA STYLE, LESNINA (LINK)
FOTELJA LOFT, LESNINA (LINK)
STOLICA S NASLONOM za ruke loft, LESNINA (LINK)
NASLONJAČ MARO, LESNINA (LINK)
STOLICA S NASLONOM ZA RUKE OSAKA, LESNINA (LINK)
STOLICA BATILDA, LESNINA (LINK)
TROSJED RAVENNA, LESNINA (LINK)
TROSJED PERLA, LESNINA (LINK)
SET ZA NJEGU KOŽE CLEANING ACTIVE PLUS, LESNINA (LINK)
SET ZA NJEGU KOŽE SEDICUR STRONG PROTECTOR, LESNINA (LINK)