Najslađe mjesto u Malom Lošinju. Idemo u Torte i to

Najljepši getaway vikendi su dugi produženi vikendi u lipnju. Sezona još nije počela, plaže su poluprazne, u zraku je slatko iščekivanje ljeta. Ususret dva takva vikenda, evo priče o jednom mjestu u Malom Lošinju kojeg sam lani otkrila upravo jednog takvog lipanjskog vikenda.

Ne volim gužve i turistička mjesta. Nikada me nećete vidjeti da sjedim na kavi u tipičnom turističkom kafiću posred rive. Uvijek tražim neka zanimljivija mjesta s posebnom atmosferom, lijepim ambijentima, dobrim dizajnom… a najdraži kafići su mi s vrtovima, mnoštvom zelenila i lijepim pogledom, zabačeni od turističke gužve.

IVAN BRČIĆ

Zato mi se vjerojatno toliko i svidjelo što sam na Rivi u Malom Lošinju naišla na putokaz sa znakom Torte i to, adresa Del Conte Giovanni 13.

IVAN BRČIĆ

Dugi niz godina volim Torte i to. Njihova torta od sira i dalje mi je u top 3 torti bez obzira što posvuda postoji varijacija te torte te puno modernijih i elaboriranijih torti.

Illy kava i klasična torta od sira u turističkom mjestu poput Malog Lošinja se ne propušta, kao ni priča s vlasnicom Martinom Živković o uređenju.

IVAN BRČIĆ

– Ovaj lokal uredila sam sama i zapravo je velika slučajnost što sam na Lošinju otvorila Torte i to. No, prijatelji i moji nautičari godinama su me nagovarali da na nekom otoku otvorim Torte i to. Svidjela mi se ideja da negdje na moru imamo neki naš plejs. A jako mi se svidio i Mali Lošinj. I onda kada najmanje očekuješ, prijatelj ti kaže da ima sjajnu vijest i odvede te u prostor u kojeg se u sekundi zaljubiš. To je to – prisjeća se Martina.

IVAN BRČIĆ

Prostor u koji su ušli je predvorje gradskog kina te dvorana u kojoj su se nekoć održavali plesovi. To je mjesto gdje su se ljudi susretali, zaljubljivali, uživali… Ukratko, mjesto za koje su Lošinjani emotivno vezani, posebice starije generacije. Prostor se u novije vrijeme jako rijetko koristio, samo pola sata prije kino-predstave. Gledajući taj divan prostor s raskošnim secesijskim vratima u meni se rodila ideja da otoku vratim “dug” i napravimo mjesto koje će otočani voljeti te koje će biti njihov drugi dnevni boravak.

IVAN BRČIĆ

I tu negdje kreće Martinina fascinacija Lošinjem i otkrivanje brojnih zanimljivosti o otoku koje je integrirala u projekt.

Legendarne lošinjske borove krošnje, povezanost s austrougarskim naslijeđem i vilama koje su označile početak turizma. Povijest ovog prostora, ples, folklor, narodna nošnja, čipka, povezanost s biljkama, morem, jedrima, plavetnilom… sve se počelo slagati u jedan mozaik. U jednu priču ispričanu na zidovima bivšeg kina.

IVAN BRČIĆ

– Ja sam pričala i davala ideje, a Vjeko Mandić iz Male radnje dizajna je crtao i tako su nastali ove tailor made tapete s kojima smo “odjenuli” ovu lošinjsku damu s početka stoljeća – kaže Martina.

IVAN BRČIĆ

Divno je kada prostor oživi duh nekih starih vremena, a istovremeno dobije svježinu, eleganciju, svjež pogled…

Da ne duljim, uživajte u slikama Ivana Brčića.