Kako što bolje organizirati dom. Moje iskustvo.

Ne želimo da nas loša organizacija prostora koči u stvarima koje volimo, zar ne? Pripremili smo vam savjete koji će vam pomoći da stvari učinite “nevidljivim” i da napokon svaka stvar ima svoje mjesto

Koliko puta ste se selili? Ja ni ne brojim. Živjela sam u vrlo različitim stanovima i kućama – od malih novogradnji, funkcionalnih prostora iz 70-ih i 80-ih, do raskošnih građanskih stanova s početka stoljeća. U prostorima od 30 do 230 kvadrata – i uvijek imala ogromnu količinu stvari koja je nekako uspjela biti “nevidljiva”.

Naime, kada su stvari u pitanju – nisam minimalist. Ni ja, a ni nitko u mojoj obitelji. Jednostavno imamo previše stvari – odjeće, posuđa, dekoracija, knjiga, ploča, vaza, lampi, cipela, parfema… hobija.

KUtija s odjeljcima Godmorgon (LINK)

Tješim se da je to zbog prirode posla i strasti prema raznim oblicima kolekcionarstva. No, činjenica je, pri stagingu i stiliziranju interijera nikada ne znaš što ti može zatrebati. I zato često nadopunjavam svoje kolekcije s raznim dugoželjenim dizajnerskim predmetima, vintage komadima, ali i kutijama i raznim dodacima za bolju organizaciju doma.

Moji me znaju zezati da sam potpuno spremna za prijem kraljevske obitelji na ručak. Hmm… nemaju oni pojma koliko toga nam još treba.

Element Ivar (LINK)

No, šalu na stranu. Prije godinu i pol uselili smo se u obiteljsku kuću te sve stvari koje ne koristimo stavili u podrum i potkrovlje.

Ubrzo smo shvatili da nas kutije sprječavaju da koristimo prostor onako kako bismo htjeli. I zato odluka je pala – tavanski prostor pretvorit ćemo u multimedijalnu sobu za slušanje glazbe, gledanje filmova, čitanje, crtanje, za razne hobije… a podrum pretvaramo u mali glazbeni studio.

KUTIJA SAMLA (LINK)

Ne želimo da nas kutije i loša organizacija prostora koče u stvarima koje volimo. Pred nama je puno posla – moramo ponovno stvari učiniti “nevidljivim”.

Naime, kao što sam rekla – do sada sam se puno puta selila i svaki put stvari je bilo sve više i više. Svaki put kada bi izvadili sve stvari iz ormara, polica i regala… svi bi se čudili: pa kako je to sve stalo? Podna površina stana redovno bi bila u potpunosti nakrcana kutijama i praktički kretali smo se kroz tunele od kutija. Zaista je bilo nejasno kako je moguće da sve to stane u ormare, a da prostor i dalje izgleda prozračno?

KUtija s poklopcem Godmorgon (LINK)

No, moguće je. Fascinantno je koliko stvari može stati u prostor, ako je on pametno osmišljen i organiziran.

Pod pojmom pametno, na što ustvari mislim?

To znači da treba iskoristiti sve moguće vertikalne i horizontalne površine, napraviti od njih spremišta i učiniti ih što manje vidljivim. U tome će pomoći odabir neutralnih boja te par vizualno-funkcionalnih trikova.

IKea 365+ (LINK)

Ormari bi se trebali što više “stopiti” sa zidom i biti od poda do stropa, od zida do zida, regali sa zatvorenim jednobojnim frontama, krevet s ladicom i spremištem, trosjed sa spremištem, tabure i stolić u sebi imati mogućnost spremanja stvari…

Dojam urednosti i čistoće prostora dobit ćete ako je što više stvari zatvoreno ormarima i elementima sa zatvorenim frontama.

Radi preglednosti i lakše dostupnosti vrlo praktične su komode i ormari s ladicama – posebice dubokim, ali i posve plitkim. Duboke ladice izvrsne su u kuhinji za teške lonce, zdjele i tanjure, a plitke police vrlo su korisne u ormarima za organizaciju nakita, rublja, torbi, asesoara.

Ormar PAX (LINK) Organizator Komplement, kutija 6 kom (LINK)

Btw IKEA ima iznimno puno gotovih pametnih rješenja za organizaciju koje možete implementirati u svoj dom, bez obzira da li već imate ormare koje trebate pametnije organizirati ili opremate dom iz početka.

Kad smo kod ormara, moj favorit je serija Pax koja nudi brojne mogućnosti, kako vanjskog izgleda, tako i unutarnje organizacije ormara. Pax omogućava personalizaciju i može se nadograđivati s dodatnim elementima, ladicama, organizatorima…

Dimenzije IKEA kutija i organizatora vrlo su univerzalne te se mogu koristiti za razne stvari i namjene.

Kutija za odlaganje s ogledalom (LINK)

Drona je primjerice jedna od mojih omiljenih kutija/košara za smještaj raznih dekoracija koje sezonski mijenjam, a vrlo je praktična i za transport. Naime, često nosim stvari na razna snimanja i važno mi je da što više stvari može kompaktno stajati te da ih lako mogu sama nositi. U Dronu stanu čuda… vaze s cvijećem, knjige, časopisi, svijećnjaci…

Drona savršeno stane u regal Kallax koja je pak idealan i za ploče mojih kućnih audiofila.

REgal Kallax (LINK)

Kada smo kod polifunkcionalnosti košara, moj apsolutni favorit iz robne kuće IKEA su košare Variera. S obzirom da je plastična, najčešće je upotrebljavam sa organizaciju raznih stvari u kuhinji, kupaonici, vešeraju, dok drvene kutije iz serije Knagglig volim koristiti u uredu i spremištu.

Vrlo korisne su mi se pokazale i kutije iz serija Tjog, Kvarnvik, Pappis i Samla koje su mi ujedno puno puta poslužile i za seljenje. Naime, puno je lakše kada manje kutije stavite u veću kutiju i selite stvari tako već poluspremljene, nego kada sve selite rinfuzo u kutijama za transport.

KUTIJA VARIERA (LINK)

Također, ono što sam primijetila u mnogim mojim seljenjima i domovima je da kada stvari imaju svoje mjesto i neku lijepu kutiju u kojoj stoje, puno je veća vjerojatnost da ćete željeti održati red i stvari stavljati na mjesto te zapamtiti gdje što stoji.

Ljepota izvana i iznutra, veliki mi je motiv pri urednosti. Baš guštam kada je sve u lijepim posudama i lijepo posloženo… – od kuhinje do kupaonice i ormara.

Organizator Komplement (LINK)

Možda vam jednom prilikom pokažem i moj ormarić za parfeme i kozmetiku. Obožavam ga. A do tada evo top 10 meni omiljenih organizatora iz tvrtke IKEA koji će unijeti radost i urednost u dom.

Organizator odjeće, kutija s odjeljcima Stuk (LINK)

Organizator ormara, izvlačni uložak + umetak Komplement (LINK)

Organizator odjeće Komplement, kutija 6 kom (LINK)

Futrola za odlaganje Stuk (LINK)

Košara Branas (LINK)

Košara Snidad (LINK)

Kutija Drona (LINK)

Kutija Knagglig (LINK)

Organizator obuće Skostall (LINK)

Košara Risatorp (LINK)