Bijela ili crna kuhinja, pitanje je sad?

Koje boje odabrati ako želite vizualno povećati ili smanjiti kuhinju te uklopiti ju u open space? Porazgovarali smo sa stručnjacima i saznali zašto su bijele kuhinje već desetljećima najprodavanije diljem svijeta

Bijele kuhinje već desetljećima su najprodavanije, a na tržištu nekretnina dokazano je da upravo bijeli kuhinjski ormarići mogu povećati prodajnu vrijednost kuće, stana ili apartmana. Bijela boja nikada nije dealbreaker – kažu stručnjaci za nekretnine.

Naime, objašnjavaju kako kupci nekretnina bijelu boju kuhinje i zidova doživljavaju poput praznog platna. Na bijeloj pozadini lako mogu zamisliti svoje kuhinjske sitnice i svakodnevni život.

Vjerujem da malo tko razmišlja o ovoj činjenici dok bira kuhinju, no u razgovoru sa stručnjacima iz Odjela razvoja proizvoda u Prima grupi, najvećem domaćem proizvođaču namještaja, saznajemo da se većina ljudi odlučuje na bijelu kuhinju zbog neutralnosti i želje da kuhinja izgleda veće i prostranije.

Prima kuhinja po mjeri Perla (LINK)

– Bijela boja ima sposobnost da vizualno “otvori” prostor te poveća kuhinju. To ne znači da će kuhinja nekim čudom dobiti veću površinu, ali bijela boja učinit će ju prozračnijom, svjetlijom, svježom. Uz to, kada god kupci nisu sigurni oko boja, primjećujemo da se vraćaju jednostavnosti i bijeloj boji – rekla nam je Mia Zadro, produkt dizajnerica Prima grupe.

Odjel razvoja proizvoda u Prima grupi

Bijeli ormarići savršeno su neutralni za korištenje u gotovo svim kombinacijama boja i lako se kombiniraju s raznim bojama pločica, zidova i podova. Bijele fronte lijepo se slažu s kuhinjskim uređajima u bilo kojoj boji ili završnim obradama – od nehrđajućeg čelika, do zlata i bronce.

Prima blok kuhinja Una (LINK)

Uz to, bijela je i siguran odabir za sve one koji žele kombinaciju boja i materijala, a velika prednost je i što odolijeva testu vremena.

– Uz 100% bijele kuhinje, posljednjih godina sve je popularnije kombinirati bijelu s drvnim dekorima ili tamnijim bojama poput šumski zelene. Ako vam se sviđa ova kombinacija, vjerujemo da će vas oduševiti Prima kuhinja po mjeri Stela, s frontama u kombinaciji trenutno najpoželjnijih boja – zelene i bijele. Ove godine posebno su popularne malo toplije, kremaste nijanse bijele te neutralne nijanse poput kašmira, a sve su dostupne u Prima ponudi. Uz vječnu bijelu, primjećujemo i sve veću popularnost boja koje vuku inspiraciju iz prirode poput raznih nijansi zelene boje, od kadulje do tamnih nijansi zimzelenih šuma pa sve do tamnosive i crne boje – ističu iz Prima grupe.

Prima kuhinja po mjeri Stela (LINK)

No, danas se sve više kuhinja nalazi u open space interijerima gdje su integrirane u životni prostor s dnevnim boravkom i blagovaonicom.

Što odabrati kada želimo da se kuhinja što više stopi s prostorom? Da izgleda neutralnije, manje “kuhinjasto”, a više kao dio dnevnog boravka? Stručnjaci savjetuju crne tamne kuhinje koje se dizajnom većinom uklapaju u stil dnevnog boravka i blagovaonice.

Prima kuhinja po mjeri Liberta (LINK)

Crna boja ima sposobnost da se “neutralizira” zbog čega se čita kao crno platno, baš kao što se bijela boja smatra “bijelim platnom”.

No, jeste li spremni za crnu kuhinju?

Kuhinja po mjeri Linda (LINK)

Ja jesam. Naime, dugo sam razmišljala jesam li dovoljno hrabra za crnu kuhinju? Hoće li mi dosaditi? Hoće li mi ići na živce to što su crne fronte puno zahtjevnije od bijelih za održavanje? Kako se boriti protiv masnih prstiju koji se puno više vide na crnom, nego na bijelom?

Odgovor je – nisam požalila ni sekunde.

SANJA TUŠEK

Naime, nakon što sam prije par godina za svoju kuću odabrala antracit kuhinju s bijelim šankom i na svojoj koži vidjela da tamna boja fronti uistinu napravi neki vizualni trik i “stopi” se s prostorom, bila sam spremna na korak dalje.

Za svoju uredsku kuhinju izabrala sam Liberta kuhinju po mjeri iz Prima salona s crnim frontama i radnom pločom u boji drva – i prezadovoljna sam.

DRAŽEN BANKOVIĆ

Naime, s obzirom na to da je moje radno mjesto blizu spomenute kuhinje te često održavam videopozive, htjela sam da kuhinja izgleda neutralno, jednostavno te da ne odvlači pažnju. Njezin izgled i boje uskladila sam s policama za knjige (koje uskoro dolaze – jeee) te na taj način uklopila kuhinju s izgledom ureda.

Drveni okvir na prozoru, uskladila sam sa bojom radne ploče, tako da se iste boje i materijali prožimaju kroz cijeli ured.

DRAŽEN BANKOVIĆ

Što se tiče boje, istina – na crnom se puno više vide masni prsti, ali na sreću danas postoje specijalizirane krpe za mat površine s kojima je neusporedivo lakše održavati kućanstvo. Kupuju se u običnim drogerijama, koštaju jedva euro i uistinu su gamechangeri za mat crne fronte.

No, prije nego što vam pokažem još par slika moje crne kuhinje iz Prima salona, dobra vijest je da je moja (a i ostale) kuhinje na popustu. Do 6. ožujka Prima ima Mjesec kuhinja i sve kuhinje po mjeri snižene su do 60%, a sve modularne i blok kuhinje iz Prima ponude možete kupiti uz veliku uštedu od 40%. Izmjera u vašem domu, stručno savjetovanje i prijedlog dizajnerskog rješenja vaše nove kuhinje su za vrijeme Mjeseca kuhinja u Primi besplatni. Detalje možete saznati u Prima letku i na blogu, a sve blok kuhinje možete kupiti i direktno putem webshopa.

DRAŽEN BANKOVIĆ
DRAŽEN BANKOVIĆ
DRAŽEN BANKOVIĆ
DRAŽEN BANKOVIĆ
DRAŽEN BANKOVIĆ