Suveniri koji pričaju priču o Istri. Nekad i danas.

Škrta zemlja. Siromašna. Pusta. S vrijednim ljudima. Jednostavnim. Priprostim i pomalo grubim. Ali s ljudima s velikim srcem koje će često radije sebi uzet iz usta da bi dali drugome. Delat, delat, delat… i poslat djecu u školu.

Ta djeca polako vraćaju Istri ono što zaslužuje. Škrta zemlja polako se oplemenjuje i osuvremenjuje. Stari maslinici i vinogradi postaju mjesta s vrhunskim vinima i uljima koji osvajaju svjetske nagrade. Konobe i stare kuće, počinju se pretvarati u mjesta koja pružaju divno iskustvo spajanja autentičnosti i gostoprimstva. Rad, rad, rad… i oplemenjivanje tradicije.

Zato svi volimo Istru. I oni koji su u njoj rođeni, u njoj žive, ljetuju, svi koji ju nose u srcu…

I zato mi se svidio brend Lettera, umjetnice Davorke Tumpić koji priča o istarskoj tradiciji, ali ne onoj romantiziranoj, nego onoj istinskoj. U njezinoj kolekciji suvremene generacije suvenira, nećete pronaći skulpture istarskih kažuna, bukaleta i monumenata. Naći ćete nematerijalnu baštinu – segmente priča, legendi, pučkih pjesama, vjerovanja, recepte za skromna tradicionalna jela…

– Bilo bi mi baš zanimljivo vidjeti u apartmanu u Istri jastučnicu “Učka” s porukom “Vrajža hi je ferata dopeljala”. Konceptualno, ta jastučnica je baš naša Istra – smije se Davorka objašnjavajući kako ta izreka vuče porijeklo još iz 19. stoljeća kada je sagrađena željeznica s kojom je došao i velik broj radnika iz Italije.

– To je kod lokalnog stanovništva Istre izazvalo određeni šok s obzirom na kulturološke razlike, a i mnogima je oduzelo posao. Unatoč tome stranci su u Istri uvijek dočekani lijepo, figurativno i doslovno s čistom posteljinom. A sami bi sebi često, pa i danas, gunđali
Vrajža te kurijera/ makina dopeljala/ barka inbarkala – kaže Davorka, dodajući kako su i ostali tekstovi na njezinim uporabnim predmetima iz pučkih predaja i pučke književnosti.

Vrlo zanimljiva priča krije se iza jastučnice s crtežom ogledala na kojem su rukom ispisane poruke: Mora, mora, budi doma hroma! Sve morete zabiti, samo špegalj ne!

– Morà ili štriga (vještica) je jedan od najznačajnijih likova iz pučkog praznovjerja Istre.
Štriga se jako boji ogledala. Strah leži u činjenici da se Morà (štriga) u njemu može vidjeti i prepoznati. Vjerovalo se da stavi li se ogledalo ispod jastuka biti ćemo zaštićeni od štriga i svih nevolja koje ona donosi. Iz tog razloga nastala je jastučnica s crtežom ogledala – pojasnila je Davorka, dodajući kako je inspiraciju crpila i iz osobne obiteljske priče.

– Lettera podsjeća na najranije djetinjstvo provedeno na selu, na miris nonine kuhinje i njen topli zagrljaj. U džepu pregače, kao podsjetnik da ne zaboravi nešto bitno, nona je na rupčiću svezala čvorić. Tako sitan, žuljao ju je i podsjećao. Lettera je poput čvora na noninom rupčiću. Satkana je od ljubavi prema tradiciji, onoj ljubavi koja nas “žulja” i podsjeća kako se sve ono što imamo danas, oblikovalo i stvaralo godinama – objasnila je Davorka koja svoj umjetnički rad često vezuje za tekst i likovnost, što ujedno spaja njezine dvije profesije – diplome s Učiteljskog fakulteta i Akademije primijenjenih umjetnosti.

– Još s Akademije, okosnica svih mojih umjetničkih radova je tekst. Moj radovi Nesanica i Uhvaćeni plijen su ispisane poruke mojim rukopisom koje načinom oblikovanja nose dodatnu višeslojnost. S Letterom nastavljam prenositi poruke i spajati običaje, riječi, dizajn, umjetnost – ispričala nam je Davorka Tumpić.

Njene radove možete pronaći u Hižici u Puli te na webshopu Lettera.hr.